John útočí na Kočí a podává stížnost na její advokátku

Domácí ČTK Domácí, ČTK
19. 8. 2011 18:54
Podle šéfa VV advokátka porušila zákon proti praní špinavých peněz
Kristýna Kočí
Kristýna Kočí | Foto: Jan Langer

Praha - Předseda VV Radek John podal stížnost na advokátku někdejší členky strany Kristýny Kočí.

Při dubnové vládní krizi, kterou odstartovala aféra údajného uplácení Kočí a dalšího bývalého člena VV Jaroslava Škárky, prý měla zřejmě porušit zákon proti praní špinavých peněz.

John to v pátek oznámil na webu strany a své stránce na sociální síti Facebook.

Předseda VV stížnost podal na Kontrolní radu České advokátní komory.

"Překvapila mě mediální vyjádření poslankyně Kočí a její manažerky (Aleny) Maršálkové, která naznačují, že se jejich právní zástupkyně mohla dopustit kárného provinění, či i případně trestného činu," uvedl John na internetové stránce VV.

Kočí v reakci napsala, že ona ani její advokátka se nedopustily žádného trestného činu. "Tedy ani daňových úniků, ani porušení zákona o praní špinavých peněz, natož přijetí úplatku," upřesnila Kočí.

Dubnovou krizi ve vládě i uvnitř VV způsobil údajný pokud současného šéfa poslaneckého klubu VV Víta Bárty uplatit své spolustraníky Kočí a Škárku.

Kočí měla obdržet obálku s 500 000 korunami. Podle Maršálkové vyjádření v tisku obálku otevřela před advokátkou, u níž uvedenou sumu uložila do úschovy.

"Pokud platí vyjádření manažerky Maršálkové, tak přijala peníze v rozporu se zákonem proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Advokátka neměla přijmout do úschovy peníze, pokud jí byl znám takový stav věci," uvedl k tomu v pátek John.

"Jsem přesvědčen, že jednání advokátky je o to závažnější, že jim sama radila, jak mají napsat čestné prohlášení, ačkoliv věděla, že údaje jsou v rozporu se skutečností", shrnul důvody své stížnosti John.

 

Právě se děje

Další zprávy