John u soudu: Pro Bártu je půl milionu jako pětistovka

Domácí Domácí, Jakub Novák
7. 3. 2012 16:29
Třetí den procesu s politiky Věcí veřejných sledujeme v online reportáži
Michal Moroz s Vítem Bártou
Michal Moroz s Vítem Bártou | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Třetí den procesu s exministrem Vítem Bártou připomínal zasedání poslaneckého klubu Věcí veřejných.

Před soudem kvůli "obálkové aféře" vypovídali například Michal Babák, Radim Vysloužil, Dagmar Navrátilová, Jiří Rusnok, šéf strany Radek John, ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský či bývalý Johnův náměstek na vnitru Michal Moroz.

Jeden z hlavních aktérů kauzy Jaroslav Škárka před soudem řekl, že má nahrávku, na které je vidět, jak mu Bárta předává úplatek. Prohlásil, že to byla jeho pojistka pro případ možného vydírání ze strany Bárty.

Po těchto slovech se Bárta téměř rozplakal a přeskakoval mu hlas.

Škárka sice slíbil, že nahrávku soudu předá, zároveň ale podotkl, že kvůli rušičkám, které byly v Bártově pracovně, je nahrávka porušena.

Odpoledne sál i samotného soudce bavil svými výroky Radek John. Mluvil mimo jiné o tom, jak se bojí Škárkova psa či například o tom, že pro Bártu je půl milionu jako pro něj 500 korun.

Bártovi hrozí až šest let vězení za to, že bývalé stranické kolegy Kristýnu Kočí a Jaroslava Škárku chtěl údajně uplatit. Také Škárka skončil před soudem, a to za přijetí úplatku.
 
Faktický šéf VV Bárta si tím připsal unikát. Čeští soudci nikdy nerozhodovali o trestu pro politika, který má takto vysokou ústavní funkci.

Středeční jednání soudu jsme sledovali v online reportáži.

Soud s Vítem Bártou obrazem. Den třetí:

16:29 - Jednání pro dnešek končí, pokračovat bude zase zítra ráno v 08:30. Děkujeme za pozornost a těšíme se zase zítra!

16:07 - Jako svědek byl předvolán poslanec VV Jiří Rusnok. Pro dnešek je posledním svědkem.

16:03 - Navrátilová na Škárkův dotaz, zda tuší, kdo vynášel informace z poslaneckého klubu, odvětila: "Na to bych se možná měla zeptat já Vás." Vyvolala tak v sále pobavení.

15:57 - Na dotaz Bártova obhájce Oldřicha Chudoby odpovídá Navrátilová, že by ze strany neodešla. "V triku Věcí veřejných jsem do Parlamentu přišla a ve stejném triku i odejdu," tvrdí.

Zároveň vyvrací to, že by členové strany neměli prostor nebo možnosti vyjádřit svůj názor.

15:50 - "Slyšela jsem o tom, že si Kristýna Kočí řekla o šest milionů, ale nebylo to myslím z úst pana Bárty. Bylo to na jednání poslaneckého klubu. Situace byla taková, že se tam tomu ale nevěnovalo příliš pozornosti," odpovídá Navrátilová na jednu z otázek.

15:42 - Po přestávce vypovídá místopředsedkyně strany Dagmar Navrátilová. Vypovídá o setkání v restauraci Krčma, kde byla přítomna Kočí, Maršálková, Rusnok i Škárka. Zde se dozvěděla o tom, že Kočí dostala od Bárty obálku.

"Ona mluvila a mluvila, ale nepochopila jsem z toho, proč ji dostala ani jaký byl vlastně účel schůzky. A pan Škárka tam sice byl, ale řešil spíše své psy, kteří měli zrovna nějaké střevní problémy," říká Navrátilová.

15:15 - Vacek si jako poslanec a předseda výboru pro sociální politiku přijde, podle svých slov, s náhradami měsíčně asi na devadesát až pětadevadesát tisíc čistého. Přiznal, že na účtu má asi milion korun.

Přesto využil nabídky Víta Bárty na překlenutí "problémů v rodinném rozpočtu". Bral to podle svých slov ale spíše jako rezervu, jako výhodnou nabídku.

15:00 -"Sešli jsme se v místnosti 55 ve Sněmovní 4, měl jsem tam počkat a pan Bárta mi pak bezúročně předal 150 tisíc. Byli jsme dohodnutí, že mu to do roka vrátím. Ptal se mě, na co si půjčuji. Odpověděl jsem mu, že potřebuji překlenout rodinnou situaci," popsal průběh půjčky před soudem Vacek.

14:52 - Vypovídá poslanec VV Martin Vacek, kterému Bárta půjčil 150 tisíc. Půjčka byla již podle Bárty splacena.

14:41 - Jahodář potvrzuje, že měl doporučit Tomáši Jánskému, aby se s nahrávkou rozhovoru s Jaroslavem Škárkou obrátil na náměstka Veselého.

Jánský měl Jahodářovi říct o nahrávce zaznamenávající korupční jednání, ten ho podle své výpovědi odkázal na policii.

14:22 - Po přestávce je jako další ze svědků předvolán Václav Jahodář, bývalý předseda poradního sboru Ministerstva vnitra ČR pro Policii ČR a Bártův spolupracovník.

14:00 - "Já nevím kdo začal používat termíny koncepční nebo WC porada. Podle názvu bych čekal, že jste to byl vy" odpověděl John na jednu ze Škárkových otázek. Taky vypověděl, že se nikdy nesetkali - kromě vánočního večírku - John prý totiž nemá rád Škárkova bojového psa.

Zajímá Vás, co se na jednáních spiček Věcí veřejných dělo? Podívejte se zde.

13:53 - "Sedmého dubna jsme se měli sejít a mělo dojít k psychoterapii těch bouřících se poslanců," řekl John, čímž pobavil celý sál, včetně soudce Šotta.

13:45 - "Já ani pan Škárka jsme nikdy nebyli placeni za funkce ve straně, v účetnictví nic takového není," odpověděl John na otázku placených stranických funkcí. Podle některých výpovědí měl totiž jako předseda dostávat měsíčně 150 tisíc korun.

13:39 - Pro Bártu je prý půl milionu jako pro Johna pět set korun - to je obhajoba toho, proč si Bárta nenechal na půjčku vypsat žádný doklad.

Otázce Jana Šotta, jestli to jako tehdejší ministr nepovažoval za podivné, půjčit půl milionu korun bez dokladů, se John oklikou vyhnul.

13:32 - "Žádný člověk s trochou rozumu by přece neodešel z restaurace s úplatkem, navíc v případě, kdy je s daným člověkem v konfliktu," měl John říct Kočí.

"Z mailu jsem se dozvěděl o tom, že Kočí tráví večery s Petrem Tluchořem, potom mi také volala vedoucí jedné pražské restaurace, že tam Kočí s Tluchořem popíjejí šampaňské," vypověděl John.

Kristýna Kočí byla podle něj hysterická a neunesla tlak, který vznikal z fungování v koalici.

Radek John u soudu
Radek John u soudu | Foto: Ludvík Hradilek

13:23 - Půjčování panu Škárkovi bylo podle Johna "folklórem".

"Z pražských hospod pochází informace, že si měl pan Škárka půjčit dalších šest tisíc," pokračuje v kritice Škárky John.

13:20 - Podle Johna se proti snižování platů, které předcházelo Bártově nabídce na finanční výpomoc, nejhlasitěji ozýval poslanec Chaloupka.

VV se snažily ututlat nespokojenost některých svých poslanců se snížením jejich platů a zabránit tak tomu, aby tyto informace pronikly do médií.

Bárta se prý snažil pomoci každému, kdo potřeboval. "Vít Bárta je příliš štědrý a doplácí na to," řekl John.

13:16 - "Ukradl jsi mi stranu, teď mi chceš ukrást ženu," řekl prý Johnovi Škárka na vánočním večírku, kde podle svých slov připaloval Škárkově přítelkyni.

13:15 - K výpovědi přichází předseda strany Radek John.

13:12 - "Pan Bárta mne bral jako prostředníka, vzhledem k mé "neutralitě" - nebyl jsem členem klubu, ani jsem nebyl dlouho členem VV," odpověděl Jankovský na dotaz státní zástupkyně Vrbové, proč po něm Bárta posílal vzkaz pro Kočí.

13:08 - Podle Jankovského bylo na jedné ze schůzek VV řečeno o vysokých finančních nárocích Kristýny Kočí, o tom, že si "žije na vysoké noze". Měla padnout částka šesti milionů korun, ale ministr si nevzpomíná od koho.

"O poskytování peněz panu Škárkovi nic nevím," řekl Jankovský na dotaz soudce Šotta.

13:06 - Kočí mi řekla, že peníze dostala proto, aby byla loajální, vypovídá Jankovský.

13:01 - Jankovský povídá o SMS zprávě, kterou Kočí poslal na popud Víta Bárty. Ten jí přes Jankovského vzkazoval, ať vrátí to, co jí nepatří, jinak "se bude válčit".

Kočí řekla pro Aktuálně.cz, že zpráva zněla údajně takto: "Vítek ti vzkazuje, že máš něco, co patří jemu, když mu to nevrátíš do 16 hodin, vyjde ven s tím, že sis o to řekla."

12:54 - Po fotografické "sprše" začíná vypovídat ministr Kamil Jankovský.

12:53 - Škárka se podivuje nad tím, proč byla audionahrávka použita v tomto líčení, Zároveň vyvrátil, že by nějak justici ovlivňoval, nebo se scházel s Jiřím Pospíšilem.

12:49 - Bárta poukazuje na to, že policie ignorovala tvrzení Kristýny Kočí. Ta na nahrávce tvrdí, že za nimi stojí i justice.

12:40 - Líčení pokračuje, u slova je Vít Bárta. "Nahrávka považuji za velmi zásadní pro pochopení role Karolíny Peake (Bárta se přeřekl, byla tím myšlena Kristýna Kočí). I z oné nahrávky je jasně patrné, že se s částí ODS pokoušela o puč ve VV a restrukturalizaci vládní koalice. Celé je to snaha Kristýny Kočí popasovat se s mojí osobou nedemokratickými způsoby.

12:35 - Kateřina Klasnová dostala před vstupem do sálu květiny od starší paní, která jí sem přišla vyjádřit svou podporu.

11:21 - Soudce vyhlásil přestávku na oběd, jednání pokračuje ve 12:35 vyjádřením obžalovaných k audionahrávce Kristýny Kočí. Ta se tu dnes neobjevila.

Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Vojtěch Marek

10:50 - K soudu s Vítem Bártou se ve středu poprvé vyjádřil i prezident Václav Klaus. Proces označil za absurdní reality show, která podle jeho slov poškozuje celou českou společnost. Více čtěte ZDE.

10:39 - Soudce pouští audionahrávku, která Kočí "proslavila" jako "blonďatou bestii".

10:25 - Je vyhlášena přestávka.

10:23 - Škárka se Vysloužila ptá, zda se někdy setkal s paní Bártovou a Vodičkovou, z firmy ABL, ten to potvrzuje. Jeho výslech tím končí.

Škárka tvrdí, že byl Vysloužil vybrán dvoukolově výběrovým řízením, což on sám ve své výpovědi popřel.

10:11 - "Na začátku dubna pan Bárta řekl, že třem poslancům (Kristýně Kočí, Martinu Vackovi a Jaroslavu Škárkovi) půjčil," říká Vysloužil k půjčkám. Byla to podle něj reakce na zmíněné snížení poslaneckých platů.

Vysloužila výpověď je velmi podobná té Babákově.

10:08 - Vysloužil tvrdí, že nikdy Škárkovi částku ve výši 55 tisíc nedával.

10:06 - Moroz odešel, vystřídal ho poslanec VV, Radim Vysloužil.

Škárka byl soudcem vyzván, aby do zítřka  dodal zmiňovanou videonahrávku.

10:01 - Na dotaz žalobkyně Hany Vrbové, co na jednání dělal Václav Jahodář, spolupracovník Víta Bárty, neuměl Moroz odpovědět.

09:57 - Moroz se na zmíněném jednání poprvé dozvěděl o půjčkách. V jeho přítomnosti prý Kočí nikdy nevyloučila, že by se nejednalo o půjčky, pouze zmínil to, že Kočí mluvila o možné medializaci těchto peněz jako úplatků.

09:54 - "Poté, co Kočí dorazila byla hysterická, důvodem bylo svolání klubu bez jejího vědomí. Na dotaz týkající se únosu řekla, že do auta, které ji mělo na neznámé místo odvézt, nastoupila dobrovolně," říká Moroz.

09:50 - "Povolal mě ministr Radek John, důvodem měl být únos Kristýny Kočí," vysvětluje Moroz, jak se ocitl na ministerstvu dopravy.

Kromě Bárty, Karolíny Peake, Kateřiny Klasnové, ministrů Jankovského a Josefa Dobeše, tam měl být ještě pan Jahodář. Kristýna Kočí dorazila podle Moroze později.

09:48 - Jednání pokračuje, Bárta je opět v dobré náladě. Nepodařilo se spustit audionahrávku, jako svědek byl tedy povolán Michal Moroz.

09:35 - Bárta podle svého vystoupení celý případ těžce nese. Soudce Jan Šott vyhlásil přestávku.

09:33 - Vystoupil Vít Bárta. "Musím se obrnit, všechny jsem přijímal přátelsky a teď všichni tvrdí tyto věci. Míra účelovosti a závisti lidí..."

Větu nedokončil, selhal mu hlas a do očí se mu draly slzy.

09:29 - Předvolaný Škárka mluví o existenci nahrávky, z níž je část videozáznamu, na které má být Bártův byt i samotný proces předání peněz. "Předal jsem to několika lidem, neřeknu jakým, kteří by tuto nahrávku mohli technicky očistit."

Soud tuto nahrávku k dispozici nemá, ale Škárka slíbil, že ji zítra předá soudu. V původní podobě.

09:27 - Redaktorka týdeníku Respekt Ivana Svobodová drobně upravila část své včerejší výpovědi - podle ní Kočí i Maršálková věděly o tom, že si jde Škárka pro peníze.

09:20 - Škárka ve svém komentáři označil Babákovu výpověď jako v mnoha věcech lživou.

08:47 - "Ve chvíli, kdy přišly snížené poslanecké odměny, nabídl se pan Bárta s pomocí," říká. Podle Babáka si část poslanců, těch nezajištěných a třeba zatížených půjčkami, stěžovala, ale nechtěla, aby se to neprobíralo v médiích.

08:40 - "Škárkovy finanční problémy byly docela známá věc. Dlouhodobě byl vnímán jako velice zištný člověk," podotýká Babák. Prý ho nepřekvapovalo, že si poněkolikáté Škárka přišel půjčit, kupodivu to nijak neřešil.

08:38 - "Měl jsem negativní pocit z pana škárky, několik týdnů unikaly informace z poslaneckého klubu. Když jsem se ptal pana Bárty, co tu dělá (jednalo se o schůzku v Bárotvě bytě), řekl mi Bárta, že si škárka opět přišel půjčit," pokračuje

08:35 - Jako první vypovídá poslanec VV Michal Babák, ekonomický expert strany. "Žádných 55 tisíc jsem nepředával. Není mi známo, že by byl pan škárka za svou funkci placen," popírá, že by Jaroslavu Škárkovi nosil peníze.

 

Právě se děje

Další zprávy