John: S odbory se jednalo málo a špatně, chopím se toho

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
18. 6. 2011 22:25
Chceme totéž, co odbory, jen jim to musíme vysvětlit, říká šéf nejsociálnější vládní strany
Já jim to vysvětlím
Já jim to vysvětlím | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Chceme totéž, co odbory, a teď jim to musíme lépe vysvětlit. Tak vidí současné napětí mezi odbořáři a kabinetem Radek John, předseda strany Věci veřejné, která chce samu sebe prezentovat jako nejsociálnější stranu ve vládě.

Sám John čtvrteční stávku odsuzuje. Ale v dohledné době se chce s odborovými předáky znovu sejít. Nejlépe ještě před pondělní tripartitou, kde si mají vláda, zaměstnavatelé a odbory vysvětlovat zdravotní reformu.

První balík změn přitom má sněmovně schválit v závěrečném hlasování už v úterý odpoledne. "Nevím, jestli odbory přesně vědí, na čem se koalice při vyjednávání zdravotnické reformy shodla," vysvětluje, proč schůzku nabízí. Hodlá sehrát roli spojky, která předákům principy reformy vysvětlí.

Těžko říct, zda uspěje. Odboroví bossové jsou k jeho plánu skeptičtí.

"V případě, že jdou na jednání s tím, že nám jen vysvětlí, jak je to správné, tak se dá čas využít i účelněji," uvedl například předseda odborového svazu Kovo Josef Středula. "A pokud se chtějí jako nejlevicovější strana ve vládě jen s námi ukázat, tak odbory jim žádnou PR kampaň připravovat nebudou," dodává.

Radek John přesto věří, že se podaří další protesty odborů - které mluví i o případné podzimní generální stávce - zarazit.

A.cz: Nenaštvala vás tedy stávka odborářů, pokud vy tvrdíte, že se plní i to, co odboráři chtějí?

Když pominu, že oni nechtějí reformy vůbec, oni chtějí, aby se šetřilo, ale někde jinde...

A.cz: Ale oni tvrdí, že chtějí reformy...

No... Pak je to skvělá zpráva, jsme všichni rádi. Ale myslím si, že se s nimi jednalo špatně a málo.

A.cz: Byla ale z vašeho pohledu stávka zbytečná, nebo ne?

Byla nešťastná, stále několik set milionů korun, byly promrhány. A ten samý den se probírala kauza ProMoPro, kde zmizely veřejné prostředky za stovky milionů, a ten samý den zmizely stovky milionů kvůli stávce. Stávka je vždycky prohra občanů.

A.cz: Ale není to prostředek, jak vyjádřit nespokojenost?

To je pravda, ale na druhé straně: investoři si všimnou, kapitál je plachý, sníží se důvěra v investice do České republiky, můžou se zvýšit úroky za dluhy, může se změnit kurz koruny. Takže opakované stávky můžou vyprovokovat obrat ke katastrofě.

A.cz: VV se prezentují jako nejsociálnější strana ve vládě a přítel odborů, teď hájíte reformy koalice. Nejste taková chytrá horákyně - ani nahá, ani oblečená?

My chceme změkčovat reformy, aby je neodnesla střední vrtsva.

A.cz: Ale zjevně jste nepřesvědčili odbory...

No, to že odbory říkají to samé, jsme rádi a rádi s nimi budeme jednat. Včera odbory říkali: hlavně se nesmí rozkrádat peníze. A já s tím souhlasím.

A.cz: Co by se ale mělo prakticky stát, aby protesty nepokračovaly a na podzim nebyla třeba i generální stávka?

Hlavně by vláda měla velmi přesně vysvětlit reformy. Aby se neříkalo, že jsou tam věci, které tam ve skutečnosti vůbec nejsou. Třeba že začátek zdravotní reformy, který je teď ve sněmovně, je o tom, aby se nekradlo a neplýtvalo a že nejzákladnější péče bude bezplatná. Tomu by měli všichni tleskat. Třeba černá plomba bude bezplatná. Pak už by leda doktor musel kladivem vyrazit zub nebohému občanovi.

A.cz: Právě o ní bude tripartita znovu jednat. Má ale to jednání smysl ve chvíli, kdy jsou změny ve zdravotnictví už před závěrečným hlasováním a vy jste schvalování jen o několik dnů oddálili?

To byl samozřejmě psychologický tah. Nicméně toto je jen začátek reformy, samotná reforma - tedy definování standardu a nadstandardu - se ještě neschvaluje. To hlavní teprve musí přijít a o tom se musí jednat.

A.cz: Předpokládáte, že se vám podaří odvrátit další protesty odborů?

Chovám lehký optimismus v tom, že včera přišlo protestovat velmi málo lidí. A že si ti lidé uvědomují, že je třeba jednat a ne páchat ekonomické škody tomuto státu. Kdysi jsem si přivezl z Ameriky velkou ceduli "Krádež státního majetku je krádež z tvé kapsy. Tvoje FBI". A generální stávka je vylití stamilionů z našich kapes.

A.cz: Je pravda, že čtvrteční stávka koalici stmelila?

Koalice si byla vědoma svých chyb i předtím. Neustále si okopávala kotníky, místo aby se jednotně vyjadřovala k různým věcem. Dokonce jsme uzavřeli jakýsi pakt o neútočení a teď bděle kontrolujeme, kdo ho porušuje.

A.cz: Zatím ho dodržujete?

Tak drobně ho občas někdo poruší.

A.cz: Třeba?

Tak třeba když pan Gazdík řekne, že Věci veřejné začaly být pragmatické a začaly jednat, tak mi naopak říkáme, že ostatní strany začaly být pragmatické a vzaly vážně naše požadavky. Ale musíme mnohem lépe vysvětlovat reformy.

 

Právě se děje

Další zprávy