John přijde o ochranku, plat přes 128 tisíc mu zůstane

Mediafax
20. 4. 2011 12:58
Končící ministr vnitra se přesune do funkce vicepremiéra pro boj s korupcí
Končící ministr vnitra se přesune do funkce místopředsedy vlády
Končící ministr vnitra se přesune do funkce místopředsedy vlády | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda Věcí veřejných Radek John, který již brzy skončí na ministerstvu vnitra, aby vedl vládní radu pro boj s korupcí, si finančně nepohorší.

Jako místopředsedovi vlády mu zůstává plat 128 900 korun, za tři měsíce mu ale skončí nárok na ochranku, řekl ve středu mluvčí vlády Jan Osúch.

Sám John ještě nemá přesnou představu, jak bude jeho nový úřad vypadat. Bude prý velmi štíhlý, o počtu zaměstnanců se ale ještě nerozhodlo.

"Do takových technikálií jsme prozatím opravdu nešli. Já si přetáhnu, pokud s tím bude souhlasit, můj poradní sbor pro boj s korupcí z ministerstva vnitra. Každopádně ale nejde o to, aby vzniklo nové velké ministerstvo," uvedl v úterý.

Již teď je však jasné, že si John po odchodu z ministerstva vnitra platově nepohorší. "Ze zákona náleží vicepremiérovi vlády plat 128 900 korun plus náhrady 17 100 korun měsíčně," řekl mluvčí vlády a dodal: "Zároveň může využívat služební auto."

Na Johnově platu se tedy nic nemění, vláda však bude muset vydat další finance, protože na vnitro přijde bývalý elitní policista Jan Kubice. Ten bude mít jako ministr nárok na měsíční plat 106 800 korun.

Vláda prozatím nerozhodla o tom, kdy John do funkce nastoupí, jasná není ani délka jeho působení v novém úřadu. "V tuto chvíli vidím v rámci nové funkce velmi jasně věci, které je potřeba udělat v půlroce. Pokud by posléze začala být formální, tak ji opustím," prohlásil v úterý John.

 

Právě se děje

Další zprávy