John oznámil ministru Šmerdovi, že by měl skončit

Domácí Domácí
27. 6. 2011 21:45
Věci veřejné učinily první krok k výměně na ministerstvu dopravy
Ministr dopravy Radek Šmerda.
Ministr dopravy Radek Šmerda. | Foto: Jan Langer

Ostrava - Věci veřejné učinily první krok k výměně na ministerstvu dopravy, kterou kromě jiného požadují v koaličních vyjednáváních.

Jejich předseda Radek John podle České televize informoval ministra Radka Šmerdu, že by měl skončit ve funkci. K takovému kroku Věci veřejné vyzval  premiér Petr Nečas, s nímž nejmenší vládní strana o personálních změnách vyjednává.

Šmerda agentuře ČTK Johnovo sdělení potvrdil.

Šmerda nahradil letos na jaře na ministerstvu faktického lídra Věcí veřejných Víta Bártu, který po skandálech s uplácením vlastních straníků musel vládu opustit.

Věci veřejné se Šmerdou jako Bártovým nástupcem původně samy souhlasily, ale v posledních týdnech dávaly veřejně najevo, že by měl odejít - oficiálním důvodem bylo to, že není členem jejich strany.

Strana už také vybírá za Šmerdu náhradu - nejčastěji se mluví o nynějším náměstkovi na dopravě Lukáši Hamplovi, který má krátce stranickou legitimaci VV, nebo o poslanci VV Petru Skokanovi.

Věci veřejné mají ve vládě nyní dva ministry a v pokračujících koaličních vyjednáváních požadují další dvě místa v kabinetu - ministerstvo dopravy je jedním z nich.

Personální změny dohadují přímo s premiérem. Další vládní strana TOP 09 už oznámila, že bude veškeré personální dohody mezi premiérem a Věcmi veřejnými respektovat.

 

Právě se děje

Další zprávy