John chce zaměstnat Michálka, který rozjel aféru Drobil

Martina Machová Martina Machová
4. 5. 2011 7:15
Muž, u něhož začal pád ministra ODS, má šanci na nové angažmá ve státních službách
Libor Michálek by měl mít pod Johnem na starost veřejnou správu.
Libor Michálek by měl mít pod Johnem na starost veřejnou správu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Státní úředník, u něhož loni v srpnu začala korupční aféra a poté i pád ministra životního prostředí Pavla Drobila, má šanci na nové angažmá ve státních službách.

Předseda Věcí veřejných  a vicepremiér Radek John totiž chce ve svém novém protikorupčním úřadě angažovat někdejšího šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil šéf Johnových poradců Jan Kubáček. "Pan Michálek nám předběžně dal souhlas, počítáme s ním," uvedl.

"Oslovili jsme ho proto, že se stal autoritou a jedním z prvních lidí, kteří vešli ve známost proto, že upozornili na nepravosti ve státní správě. Je rovněž dlouholetým úředníkem, zná dobře veřejnou správu," dodal Kubáček.

Podle Kubáčka by Michálek měl pro Johna zpracovávat analytické texty a vytipovávat "byrokratické přešlapy", které usnadňují korupci.

Vicepremiér John angažování nového muže do svého týmu nepopřel, ale nechce se k němu vyjadřovat, dokud jména nebudou dohodnuta s premiérem Petrem Nečasem.

Obdobně reagoval i předseda vlády. "Nebudu komentovat jednotlivá jména," řekl Aktuálně.cz Petr Nečas.

A prozatím vstřícnější není ani sám Michálek. "Je to ve fázi jednání," uvedl s tím, že má momentálně jednání.

Po Drobilově aféře nemůže Michálkovi významná část ODS přijít na jméno a místopředseda této strany, Pavel Drobil, na něho podal trestní oznámení. 

Michálek totiž vstoupil do širšího povědomí poté, co pořídil a zveřejnil tajné nahrávky, na nichž Drobilovi splupracovníci naznačují, že by se měly zmanipulovat některé veřejné zakázky, aby se naplnila stranická kasa.

Případem se začala zabývat policie, státní zastupitelství nedávno případ začalo nově prověřovat. 

 

Právě se děje

Další zprávy