Jiří Čunek zničil důležitý důkaz ve své kauze

mha
10. 4. 2008 8:50
Diář mohl posloužit i v procesu s Kudlíkem

Praha - Jiří Čunek zničil svůj diář z roku 2002, který byl důležitým důkazem v jeho zastavené korupční kauze. Informoval o tom deník MF Dnes.

Čunek měl v roce 2002 diáře dva, jeden osobní a druhý, který mu vedla jeho sekretářka Marcela Urbanová.

Právě do tohoto diáře Urbanová detailně zapsala program dění na Vsetínské radnici v pondělí 11. února 2002, kdy podle ní Čunek převzal půlmilionový úplatek. Poté diář jako důkaz poskytla policii.

I když bylo Čunkovo vyšetřování zastaveno, sešit by mohl být důležitým důkazem v jiných kauzách.

Ve středu se kvůli křivému svědectví v kauze lidoveckého předsedy ocitl před soudem vsetínský místostarosta Jaromír Kudlík. Mnohá z jeho tvrzení by vyšetřovatelé mohli ověřit právě za pomoci diáře. Nyní však mají pouze jeho kopii, jejíž věrohodnost může být zpochybněna.

Speciál: Vše o odchodu a návratu Jiřího Čunka

Vicepremiér pro deník uvedl, že oba diáře byly "o něm" a tudíž má právo s nimi nakládat, jak uzná za vhodné. Někteří vyšetřovatelé oslovení deníkem se však domnívají, že policie Čunkovi diář vydat neměla, protože ho předložila Urbanová.

Ta se o zmizení diáře údajně dozvěděla loni v květnu, kdy chtěla při vyšetřování poukázat na přesunutí pracovní porady z pondělí na úterý, čímž by zpochybnila Čunkovo alibi. V té době však už podle ní policie měla pouze kopii diáře. Čunek tvrdí, že policie mu diář předala až o několik měsíců později.

Nakonec se letos v lednu ozval Čunkův obhájce Eduard Bruna s prohlášením, že diář byl podle Čunkova vyjádření již patrně skartován. Vicepremiér však dosud uspokojivě nevysvětlil, proč se rozhodl důležitý důkaz zničit.

Čtěte souvislosti:
Soud začal řešit falešné alibi v kauze Čunek
Čunek je zpět. Nezodpovězené otázky zůstávají

 

Právě se děje

Další zprávy