Jihomoravskou ODS povede do krajských voleb Venclík

trs
9. 2. 2008 14:35
Náměstek hejtmama bude bojovat se známějšími politiky
Náměstek jihomoravského hejtmana Milan Venclík
Náměstek jihomoravského hejtmana Milan Venclík | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Lídrem jihomoravské kandidátky ODS pro letošní krajské volby bude náměstek hejtmana Milan Venclík. ODS jméno zveřejnila jako předposlední z pěti stran, které mají na jižní Moravě zastoupení v krajských orgánech.

Venclík získal v sobotním hlasování na sněmu delegátů strany v Hustopečích na Břeclavsku 96% hlasů. Zároveň byl znovuzvolen do čela jihomoravské ODS.

Informaci deníku Aktuálně.cz potvrdil regionální manažer ODS Pavel Zbožínek: "Ano, zvolili jsme nové vedení a hlasovalo se také o kandidátech pro krajské a senátní volby."

Probíhající volba prezidenta republiky prý hlasování delegátů neovlivnila. Zbožínek uvedl, že se hlasování nezúčastnili jen jihomoravští senátoři a poslanci. Žádný z nich o místa na kandidátce neusiloval.

V krajských volbách se Venclík utká se známými politickými jmény. KDU-ČSL, která má na jižní Moravě tradičně silnou základnu, povede do voleb současný hejtman kraje Stanislav Juránek. Kandidátce sociálních demokratů zase vévodí předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.

Místa v krajském zastupitelstvu bude obhajovat i Strana zelených, kterou povede brněnská politička Kateřina Dubská. Poslední stranou, která dosud lídra své kandidátky neoznámila, tak zůstávají komunisté. Předpokládá se však, že je povede starosta Ivančic Vojtěch Adam.

Venclík vedl ODS do regionálních voleb už před čtyřmi roky. Jeho strana tehdy těsně prohrála s KDU-ČSL a obě strany se pak dohodly na koalici. Letos chce Venclík zvítězit. "V minulém období jsme měli 26 procent. Jsem přesvědčen, že budeme mít víc, a pokud budeme mít víc, budu spokojen," cituje politika server Ihned.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy