Jihomoravská koalice má problém. ODS už nechce Venclíka

Lenka Smyčková
18. 6. 2009 12:50
Koalice ČSSD a ODS se nerozpadá, ujišťuje hejtman Michal Hašek
Koaliční smlouva ODS s ČSSD je v ohrožení. Milan Venclík (ODS) má v radě skončit.
Koaliční smlouva ODS s ČSSD je v ohrožení. Milan Venclík (ODS) má v radě skončit. | Foto: Jan Langer

Brno - Velmi rychlý pád přichystala jihomoravská ODS svému předsedovi a krajskému radnímu Milanu Venclíkovi.

Před týdnem přišel na oblastním sněmu o funkci člena oblastní rady Brna-města a nedostal se na kandidátku do Poslanecké sněmovny. Včera večer, zřejmě v neblahém tušení, že to za něj udělají jiní, na krajském sněmu rezignoval na funkci krajského předsedy strany.

A v noci pak přišla poslední rána - delegáti Venclíka vyzvali, aby nejpozději k 18. červnu, tedy k dnešnímu dni, opustil i místo krajského radního a zastupitele. Zůstává otázkou, zda a jak může bez Venclíka fungovat krajská koalice ČSSD s ODS.

Nový krajský předseda ODS Jiří Kadrnka připustil, že v koalici je třeba uplatnit "jiné postupy". "Je třeba být sebevědomější, silnější, důraznější a viditelnější," řekl Aktuálně.cz.

Zkrátka nemá podporu

Že se k výzvě delegáti chystají, se povídalo už v kuloárech. „Já si to nemyslím a byl bych překvapen. Nechápu, z jakého důvodu by se to mělo stát," komentoval tyto spekulace včera večer Venclík.

Podle Kadrnky je důvod prostý - Venclík „ztratil mezi straníky podporu".  Návrh na jeho odstoupení z pozice krajského radního a zastupitele podali společně všichni šéfové oblastních organizací.

Podle hejtmana MIchala Haška (ČSSD) koalice funguje dál a její konec se nechystá.
Podle hejtmana MIchala Haška (ČSSD) koalice funguje dál a její konec se nechystá. | Foto: Ondřej Besperát

Dnes zasedá zastupitelstvo Jihomoravského kraje. Radní Venclík se ho neúčastní, podle hejtmana MIchala Haška (ČSSD) „ze zdravotních důvodů". Pokud Venclík sám neodstoupí, může ho odvolat klub zastupitelů.

Prodal poplatky

Právě Venclíkově osobě připisovali někteří členové ODS nízké zisky v několika posledních volbách.

V roce 2004 strana prohrála krajské volby o půl procenta s lidovci. Výsledky zřejmě ovlivnila aféra, která Venclíka vinila z korupce. Soud ji ovšem nakonec označil za vykonstruovanou.

Další korupční aféra přišla opět před krajskými volbami o čtyři roky později. ODS poté utrpěla v Jihomoravském kraji nejdrtivější porážku z celé republiky.

Přesto se vyjednávacímu týmu ODS v čele s Milanem Venclíkem podařilo uzavřít koalici s ČSSD. V té se ODS zavázala například k proplácení regulačních poplatků v krajských zdravotnických zařízeních, což nelibě komentoval architekt poplatků Tomáš Julínek.

V této době v ODS narostl počet lidí, kteří začali volat po Venclíkově konci.

Pád krajské koalice? Zatím ne

Předseda ODS Mirek Topolánek, který povede jihomoravskou ODS do předčasných voleb, včera na sněmu sám řekl, že koalice ODS a ČSSD na kraji neprospívá voličským preferencím.

Údajně existují odhady, že vystoupení občanských demokratů z krajské koalice by straně přineslo volební zisk několika procent navíc. Někteří členové by proto podpořili pád koalice.

Hejtman Michal Hašek odmítá, že se koalice rozpadá. Hned ve čtvrtek ráno se prý s koaličními partnery domluvil na pokračování spolupráce a naplňování programového prohlášení.

 

Právě se děje

Další zprávy