Ještě víc přiškrtíme zelený proud, plánuje stát

Pavel Baroch
21. 5. 2012 13:30
Elektřina z obnovitelných zdrojů by brzy mohla přijít o finanční zvýhodnění
Fotovoltaická elektrárna na hrázi chemického odkaliště v Rožné
Fotovoltaická elektrárna na hrázi chemického odkaliště v Rožné | Foto: Energie 3000 s r.o.

Praha - Ministerstvo průmyslu chce ještě víc přiškrtit výrobu elektřiny ze slunce, větru a dalších obnovitelných zdrojů. A vysoce pravděpodobné je i to, že zelený proud úplně přijde o zvýhodněnou výkupní cenu, jak požaduje Energetický regulační úřad.

Parlament přitom teprve na začátku května schválil nový zákon o podpoře obnovitelných zdrojů, který už tak dost razantně omezuje podporu slunečním či větrným elektrárnám.

A ministerstvo průmyslu uvedlo, že je připraveno zákon novelizovat. S žádostí o úpravu zákona se na ministerstvo obrátila předsedkyně regulačního úřadu Alena Vitásková.

"Vzhledem k ekonomickému vývoji, který nese stále větší tlak na veřejné rozpočty, jsme připraveni zahájit práce na novele zákona," odpověděla na otázky Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Veronika Forejtová.

Optimalizace nákladů

Dodala, že smyslem novely by měla být "další optimalizace nákladů na podporu obnovitelných zdrojů", přičemž by se mělo vycházet ze zkušeností z právě schváleného zákona.

Forejtová připomněla, že tato norma už za určitých okolností umožňuje pozastavit podporu nových obnovitelných zdrojů. A to v případě, když zelené elektrárny v daném roce vyčerpají kapacitu, kterou stanovuje národní plán pro obnovitelné zdroje. Pro zajímavost: fotovoltaické panely už překročily plánovanou instalovanou kapacitu pro rok 2020.

Zaplatíme bilion, varuje Vitásková

Podle předsedkyně regulačního úřadu Vitáskové to je ale pořád málo. Obrátila se proto na ministra průmyslu Martina Kubu s žádostí, aby novela zákona umožnila regulačnímu úřadu zastavit od roku 2014 podporu nově instalovaných zdrojů a zároveň zabránila rozšiřování spektra podporovaných zdrojů o další.

Foto: CZEHPO

"Naše záměry nejsou namířeny proti podporovaným zdrojům energie, ale proti jejich nekontrolovatelnému a neregulovanému růstu a tím způsobeným finančním dopadům, které zaplatí všichni spotřebitelé v cenách energií," uvedla Vitásková a nabídla spolupráci při přípravě novely.

Úřad vypočítal náklady na podporu zeleného proudu mezi lety 2005 a 2034 na bezmála 1,5 bilionu korun, pokud se za dva roky podpora nezastaví a navíc se rozšíří okruh podporovaných obnovitelných zdrojů, jak s tím počítá vetovaný zákon.

Pokud by zelený proud přestal být od roku 2014 dotovaný, náklady by podle Vitáskové klesly na zhruba 874 miliard. Střední varianta se zrušenou podporou až od roku 2020 počítá s náklady přesahujícími bilion korun.

"Vítáme nabídku Energetického regulačního úřadu na této věci spolupracovat," uvedla mluvčí ministerstva průmyslu.

Podpora bez extrémů

Naopak nevládní organizace plán na další přiškrcení obnovitelných zdrojů kritizují. Česká pobočka Greenpeace označila tento záměr za válku proti obnovitelným zdrojům.

"Za nepřijatelné považujeme excesy oběma směry, tedy jak přemrštěnou podporu, jako se to stalo v důsledku selhání parlamentu v letech 2009 až 2011 s fotovoltaikou, tak její úmyslnou likvidaci pod hranici přežití, jako nyní navrhuje předsedkyně Vitásková," uvedli Greenpeace.

Dodali, že obnovitelné zdroje by se obešly bez finanční podpory, pokud by se do ceny elektřiny z uhelných a plynových elektráren započetly škody, které exhalace způsobují na lidském zdraví a životním prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy