Jermanová v OSN: Chtěla jsem nabídnout zkušenosti z praxe

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
1. 7. 2015 20:00
Místopředsedkyně Sněmovny se v New Yorku zúčastnila konference o udržitelném rozvoji. V jeho rámci otevřela otázku uprchlíků.
Foto: Vojtěch Marek

New York/Praha - Přestože hlavním tématem byl udržitelný rozvoj, místopředsedkyně Sněmovny za hnutí ANO Jaroslava Jermanová tento týden odletěla na konferenci v sídle OSN se záměrem otevřít na ní nyní tak aktuální téma uprchlíků. Hlavní důraz přitom chtěla klást na odmítnutí nyní již mrtvých kvót a zřizování uprchlických táborů za hranicemi Evropy.

„Udržitelný rozvoj můžete mít, jen pokud budete komunikovat na všech úrovních. Pokud chcete udržitelný rozvoj, musíte najít společná témata napříč světy,“ vysvětlila ve středu ještě před odletem z New Yorku zpět do Prahy, jak spolu na první pohled vzdálené problémy imigrace a udržitelného rozvoje souvisí.

Jermanová se diskuse zúčastnila jako jeden ze tří řečníků a podle svých slov chtěla publiku převážně složenému z diplomatů nabídnout poznatky politika z praxe. Pozvání na prestižní půdu získala i díky doporučení organizace Women in parliaments, jejíž je v Česku ambasadorkou.

„Prezentovala jsem svůj názor na to, jak by vlády měly komunikovat se svými občany v různých otázkách. I třeba co se týče uprchlických záležitostí. Zároveň jsem zmínila, že Evropská unie v tomto udělala trochu chybu, když jsme nedostali dostatek prostoru diskutovat to na národní úrovni a z té nadnárodní dostali ‚befél‘,“ shrnula obsah svého vystoupení Jermanová.

„Je to o vybalancování různých úrovní – životních, kulturních. Ode mě také zaznělo, že svět se mění a je třeba změnit i politiku a práci v ní,“ je přesvědčená, že Česko v New Yorku nijak nepoškodila. Spíš naopak.

Pro Jermanovou, kterou její stranický šéf Andrej Babiš k překvapení mnohých před časem označil za zahraničněpolitického experta hnutí ANO, byl přitom panel pořádaný OSN první významnou akcí, které se mohla zúčastnit.

Doposud totiž jezdila jen na konference pořádané už zmíněnou organizací WIP a do povědomí se dostala spíše pořádáním setkání s velvyslanci a svým mottem „Jarka connecting people“.

ANO chce bodovat i v zahraničněpolitické oblasti

Cesta Jermanové do New Yorku a projev na půdě OSN se ovšem dá chápat i v trochu jiném světle. Hnutí ANO, jehož je Jermanová místopředsedkyní, totiž v poslední době čím dál hlasitěji začíná komentovat zahraničněpolitické otázky a snaží se získat body i v této oblasti.

Tu doposud druhá největší vládní partaj tak trochu opomíjela, do letoška například neměla ucelený zahraničněpolitický program. Ve světle stále se zhoršujících výsledků průzkumů navíc zřejmě pochopili, že i díky většímu důrazu na otázky, které znepokojují řadu Čechů, by mohli trend otočit.

Svědčí o tom třeba i včerejší Babišova poslední vyjádření týkající se uprchlíků. Ti jsou podle vicepremiéra největší hrozbou pro Evropu. „Uprchlické tábory by měly být zřízeny mimo Evropu a do Evropy by neměl přijít žádný uprchlík bez toho, aby prošel tím táborem buď v severní Africe, nebo na Blízkém východě," vymezil se tvrdě po středečním jednání vlády.

Nutno podotknout, že za souhlasu koaličních partnerů, včetně premiéra Bohuslava Sobotky a šéfdiplomata Lubomíra Zaorálka.

 

Právě se děje

Další zprávy