Babiš návrhem na zdanění dluhopisů "sestřelil" výhody pro dárce krve, poslanci novelu raději stáhli

Martin Ťopek Martin Ťopek
Aktualizováno 14. 3. 2017 22:06
Ministr financí a místopředseda vlády Andrej Babiš chtěl na úterním zasedání sněmovny navrhnout zdanění výnosů z takzvaných korunových dluhopisů. Přestože chce podle svých slov novelou zdanit hlavně sám sebe, podporu nenašel ani v opozici, ani v koalici. Dosáhl jen toho, že poslanci stáhli návrh daňových výhod pro dárce krve a kostní dřeně. Právě k tomuto schvalovanému zákonu chtěl Babiš svůj pozměňovací návrh takzvaně přilepit.
Pane redaktore, jste natvrdlej? Babiš se rozčílil kvůli otázkám na audit | Video: Aktuálně.cz

Praha - Zdanit výnosy z takzvaných korunových dluhopisů chce jejich nejznámější český majitel, ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ten čelí už několik týdnů kritice za to, že nechal svoji firmu Agrofert v roce 2012 vydat dluhopisy v nominální hodnotě jedné koruny a následně si jich koupil za jednu a půl miliardy.

Tím získal na deset let nezdaněný příjem ve výši devadesáti milionů korun ročně. Zatím však Babiš dosáhl pouze toho, že poslankyně Věra Kovářová (TOP 09 a Starostové) stáhla svůj návrh novely daňového zákona, který měl zvýhodnit všechny dárce krve a kostní dřeně.

"Chci zdanit sám sebe," opakovaně uváděl Babiš ke svému návrhu. Jenomže nenašel oporu ani u svých koaličních partnerů, ani u opozice. Například předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek říká, že úpravu zákona, kterou se snaží Babiš prosadit, mu v minulosti experti jeho ministerstva nedoporučili. "Je to lex Babiš na druhou, ministr financí si tím řeší svou soukromou situaci a zneužívá vítanou snahu daňové úlevy pro dárce krve a dřeně," řekl Bělobrádek.

Právě k projednávané novele daňového zákona, která by umožnila dárcům krve či kostní dřeně vyšší daňové úlevy, chtěl Babiš svůj návrh na zdanění "sebe sama" přilepit. Tím však daňové úlevy pro dárce ohrožoval, protože ostatní strany odmítly takovou kombinaci schválit. "Považuji chování pana vicepremiéra za nemravné, že se snaží řešit svou osobní kauzu prostřednictvím opoziční předlohy. Mohl si to předložit samostatně nebo jako vládní návrh," řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Podporu nenašel Andrej Babiš ani u největšího koaličního partnera. ČSSD poukazuje na to, že se Babiš "naboural" do již dohodnuté podpory dárcům krve a kostní dřeně a ohrozil tak její schválení. "Budí to v nás rozpaky. Obávám se, aby zákon kvůli tomu nakonec nebyl celý smeten," dodal předseda poslanců za vládní stranu Roman Sklenák. Právě z tohoto důvodu nakonec předkladatelé novelu odložili s tím, že ji znovu předloží později. 

Kalousek: Daňové podvody ministra financí

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek dokonce sněmovně navrhl nový bod programu jednání: daňové podvody ministra financí. Reagoval tak na zprávy dvou auditorských firem, které Babiš zveřejnil v pátek. Ministr financí tím chtěl vyvrátit podezření, že na nákup dluhopisů za jednu a půl miliardy neměl v roce 2012 dost prostředků. Zprávy sice uváděly, že Babiš měl dostatek příjmů, současně však vznikly pochybnosti, zda celá transakce nesloužila jen k tomu, aby ministr financí získal nezdaněné příjmy. Kalousek se svým návrhem ve sněmovně uspěl a Babišovy záležitosti budou na programu ve středu. 

"Informace jsou alarmující. Už jsme toho zažil hodně, ale ne, aby se člen vlády takto veřejně přiznal k podvodům," řekl na začátku schůze Poslanecké sněmovny. Poukázal na to, že Babiš prodal za velmi výhodnou cenu 748 milionů korun akcie tří firem své vlastní společnosti Agrofert. Následně do ní "nalil" peníze zpátky nákupem korunových dluhopisů, čímž během deseti let ušetří na výnosech z šesti procentního úroku 135 milionů korun, jeho firma Agrofert 171 milionů korun. 

 

Právě se děje

Další zprávy