Jednotná DPH? Možná méně, než 20 procent

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
9. 3. 2011 7:30
VV a TOP 09 budou chtít dál jednat o výjimkách z DPH, případně daň snížit
Ve hře o čas je i prezident
Ve hře o čas je i prezident | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dosavadní dohodu vládní koalice o budoucí podobě sazby daně z přidané hodnoty a o jejích výjimkách považuje v tuto chvíli za konečnou jen ODS.

Druzí dva koaliční partneři - TOP 09 i Věci veřejné - o ní chtějí znovu jednat tento čtvrtek na společné schůzce.

"Chceme dohodu z minulého týdne, na které se už nic měnit nebude," tlumočí názor grémia ODS předseda jejich poslanců a koaliční vyjednavač Petr Tluchoř.

Koalice už oznámila, že se dohodla na sjednocení DPH na úrovni 20 procent a výjimce pro sedm druhů potravin, které prosadili Véčkaři: zelenina, ryby, chléb, mléčná výživa pro děti a potraviny pro diabetiky a lidi s dalšími metabolickými poruchami.

Ve hře je DPH i nižší než 20%

Po čtvrtku může být leccos jinak.

Mimo hru úplně není ani posun sazby DPH, a to nikoliv na 20 procent, ale třeba na 19 či dokonce na 17 procent. Právě jednotnou sedmnáctiprocentní sazbu navrhla nedávno Hospodářská komora.

"Ekonomicky zdůvodnitelná tato varianta je," přikyvuje expert VV na reformu penzí, poslanec Radim Vysloužil. Odmítá ale potvrdit, že právě s touto vizí půjdou Véčkaři na čtvrteční jednání.

"Zatím to ale moc nevychází, podle ministerstva financí by to moc cenu nemělo," oponuje Petr Gazdík (TOP 09).

I z nitra ODS - navzdory oficiálnímu stanovisku, že se dohoda už měnit nebude - zaznívá ochota domluvit se i na jiné sazbě DPH. Pokud by se posunula z 20 na 19 procent, byla by ODS pro. Ovšem jen tehdy, že padnou jakékoliv výjimky, ať už pro potraviny, nebo pro knihy.

Bude otevírání dalších "Pandořiných skříněk"?

TOP 09 bude ve čtvrtek dál prosazovat nižší sazbu 10 procent pro knihy a tištěná média, VV ji v tom zřejmě podpoří.

"Vyčkáváme, co bude dál. Když VV v jednání o DPH ustoupí od výjimky pro potraviny, my nebudeme prosazovat výjimku pro knihy," říká předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík, jeden z devíti koaličních vyjednavačů. "Ale když budou výjimky na potraviny, tak i na knihy," upozorňuje.

"Předběžné propočty ukazují, že do 7 miliard, se kterými se počítá na daňové úlevy, by se i ty knihy vešly," neodporuje mu další expert na reformu penzí z VV a poslanec Michal Babák. "Ale musí se to ještě podrobně propočítat."

Čas pracuje proti

Jediné, v čem se koalice beze zbytku shoduje, je termín, odkdy by měla sjednocená sazba DPH platit: říjen letošního roku.

V tom případě má koalice nejvyšší čas zákony předložit. K době na připomínkové řízení ve vládě a ke lhůtám v poslanecké sněmovně musí koalice připočíst i pravděpodobnou variantu, že levicový Senát zákony o důchodové reformě vrátí.

Vyloučené není - po kritice z Hradu - ani to, že by zákon o DPH vetoval prezident Václav Klaus.

"Experti na ministerstvu financí a také na ministerstvu práce a sociálních věcí, už píšou návrhy zákonů," řekl Aktuálně.cz mluvčí resortu financí Ondřej Jakob.

A to přesto, že konečná dohoda v koalici zjevně na stole není.

"Ještě se tam zapracuje konečná politická dohoda," dodává Jakob.

Opozice zatím mimo hru

Vzhledem k tomu, že koalici tlačí čas, bude obtížná i dohoda s opoziční ČSSD, kterou v polovině února slíbil premiér Petr Nečas (ODS), když prohlásil: "Ve chvíli, kdy se vládní koalice shodne nad definitivní podobou důchodové reformy, tak o tom budeme vyjednávat i s demokratickou opozicí."

"Zatím k ničemu nedošlo a překvapuje mě to. Je to přesně ten důvod, který pak vede k nedohodě," říká místopředseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc. "Jednání má smysl. Ale když se už koalice dohodne, je to pak obtížné."

Věci veřejné nejdřív veřejně mluvily o tom, že by důchodová reforma měla projít jako ústavní zákon - tedy tak, aby byla nutná i podpora opozice. Na posledním koaličním jednání to už ale nepožadovaly. Dohodu s ČSSD ale dál prosazují.

"Mluvení s opozicí bude velice důležité," tvrdí dál za VV Michal Babák. A kvůli hrozícímu vetu chtějí VV podle Babáka víc komunikovat i s prezidentem Klausem: "Musíme razantně vnímat názory prezidenta."

Námitku, že na dlouhé vyjednávání už čas není, Babák odráží: "Máme ještě několik týdnů. Měsíců ne, ale týdnů ano. A můžeme využít i svolání mimořádných schůzí sněmovny."

Zároveň popírá, že by v případě důchodové reformy použila koalice stav legislativní nouze - tedy možnost, kdy se zákony schvalují ve sněmovně i během jediného dne.

 

Právě se děje

Další zprávy