Jednička Topolánek vyšachoval šéfa kraje Venclíka

Lenka Smyčková
17. 6. 2009 22:25
Topolánek povede kandidátu v Jihomoravském kraji, předseda sdružení Milan Venclík rezignoval
Úleva? Jeho vláda byla právě odvolána, přesto premiér Topolánek rozdával úsměvy.
Úleva? Jeho vláda byla právě odvolána, přesto premiér Topolánek rozdával úsměvy. | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Jihomoravský sněm ODS potvrdil Mirka Topolánka jako krajskou jedničku v předčasných volbách do poslanecké sněmovny.

Jako předseda ODS si Topolánek mohl vybrat kterýkoli kraj, nakonec zvolil právě jižní Moravu. Schválil mu to výkonný výbor strany a ve středu drtivou převahou i delegáti jihomoravských oblastí. Topolánka podpořili 102 hlasy ze 108 možných.

Jihomoravská ODS kromě sestavení kandidátky řešila další důležitý úkol - volbu nového regionálního předsedy. Dosavadní předseda Milan Venclík totiž bezprostředně po zahajovacím proslovu Mirka Topolánka oznámil svou rezignaci. Novým předsedou se stal krajský zastupitel Jiří Kadrnka.

Topolánek: Je mě tu potřeba

Jihomoravská ODS si od předsedovy kandidatury slibuje hodně - především výhru nad ČSSD, kterou tu zřejmě do voleb povede Bohuslav Sobotka.

V posledních letech ODS volby na jižní Moravě prohrávala. Například v loňských krajských volbách zde utržila vůbec nejdrtivější porážku ze všech krajů. "Jdu tam, kde je mě nejvíc potřeba," řekl dnes těsně po své volbě Topolánek.

"Jižní Morava je region, který v poslední době neměl excelentní výsledky. Byla to výzva. Kandidovat v Praze není pro ODS tak složité, jako v některých jiných regionech," dodal předseda.

Delegáti pak volili i další jména na kandidátku. Dvojkou se stal poslanec Václav Mencl, trojkou jeho kolega Pavel Suchánek, čtyřkou další poslanec Walter Bartoš. Mezi poslanci a regionálními politiky se má objevit i bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Venclík: Nepotřebuji funkce

Předtím než krajský sněm začal, kolovala kuloáry informace, že straníci odvolají svého dosavadního předsedu Milana Venclíka. Krajský radní s kontroverzní pověstí nakonec oznámil rezignaci sám.

Milan Venclík na sněmu rezignoval na post předsedy jihomoravské ODS
Milan Venclík na sněmu rezignoval na post předsedy jihomoravské ODS | Foto: Jan Langer

Už před týdnem Venclíka nezařadil mezi  kandidáty ODS do poslanecké sněmovny oblastní sněm Brno-město. Nadto byl Venclík společně s dalšími třemi členy odvolán z oblastní rady.

Na Venclíkově nepřítomnosti na kandidátce údajně trval sám Topolánek. Novinářům řekl, že by nebylo šťastné, aby do poslanecké sněmovny kandidovali lidé, kteří sedí v krajské radě s ČSSD. Právě Venclík za ODS vedl po loňských krajských volbách koaliční vyjednávání.

Venclík svou rezignaci novinářům vysvětlil nejasně. Zvažoval ji prý už od oblastního sněmu. "Po brněnském sněmu je pro mě naprosto nepřijatelné, aby byli čtyři členové pro vlastní názory zlikvidováni. Chtěl jsem také ukázat, že nepotřebuji žádné funkce. Za člověka mluví práce," uvedl Venclík.

V minulosti čelil Venclík podezření, že bral úplatky od stavebních firem, které v Brně vyhrávaly výběrová řízení. Někteří členové ODS mu proto dávali vinu za volební neúspěchy a volali po jeho odstranění a "očištění strany".

 

Právě se děje

Další zprávy