Jednání o reformách zkrachovalo, odbory hlásí protesty

Domácí Domácí
21. 4. 2011 11:17
Vláda s námi nemluví, stěžují si odboráři po jednání tripartity
Takto se demonstrovalo loni začátkem prosince.
Takto se demonstrovalo loni začátkem prosince. | Foto: Petr Jemelka

Praha - Jednání tripartity o návrhu vládních reforem skončilo krachem.

Zástupci odborů ho opustili, jelikož jim vadí, že s nimi vláda Petra Nečase nekonzultuje své kroky. A ohlásili protesty - první demonstraci plánují na 21. května.

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) postup odborů narušuje sociální dialog. "Považuji to za závažný krok ze strany odborů," řekl k jejich odchodu z tripartity.

"Pohár trpělivosti přetekl," nechal se slyšet šéf nejsilnějšího odborového svazu KOVO Josef Středula. Nečase vyzval, aby svolal mimořádné jednání předsednictva tripartity. Na něm chtějí dojednat další způsob komunikace.

"Vláda už polovinu návrhů schválila, takže nevíme, co s nimi máme projednávat," posteskla si zástupkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitniková.

Buď vláda najde shodu, nebo ji shodíme

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil dodal, že odboráři nemají v současný kabinet důvěru. "Není možné, aby vláda prosazovala reformy navzdory nesouhlasu většiny lidí," prohlásil.

Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborářů přitom měli projednat důchodovou, daňovou či sociální reformu. Odbory dopředu pohrozily protesty.

"Vláda působí silně nekoncepčně, a ty reformy, které předložila, nejenom že jsou odmítány námi, ale i renomovanými ekonomy," citovala ČTK předsedu Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka.

Podle něj je nezbytné, aby vláda hledala celospolečenskou shodu. "Nebo uděláme všechno pro to, abychom tu vládu shodili."

 

Právě se děje

Další zprávy