Babiš po jednání ANO: Z vlády odejít nechceme. Nevěřím, že Chovanec reorganizaci policie podepíše

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 14. 6. 2016 15:09
Předsednictvo hnutí ANO v úterý odpoledne oznámilo, že přes vážnou koaliční krizi nemíní odejít z vlády. Proto také vyzvalo své ministry, aby z vlády neodcházeli. Zároveň ale špičky ANO apelují na ministra vnitra za ČSSD Milana Chovance, aby nespěchal s podpisem pod reorganizací policie.
Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Předsednictvo hnutí ANO se v úterý odpoledne ostře pustilo do ministra vnitra za ČSSD Milana  Chovance. Naléhají na něj, aby zatím nesouhlasil s reorganizací policie tak, jak ji navrhl policejní prezident Tomáš Tuhý.

"Doufám, že pan ministr Chovanec bude rozumný a počká s rozhodnutím až po jednání předsedů koaličních stran. Pokud nepočká, řekl by tím, že jednání předsedů je zbytečné, protože on se rozhodl, že ukáže ramena a rozhodne se bez předsedů, což je nepřijatelné," prohlásil předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Podle něho existuje celá řada důkazů, které svědčí o tom, že reorganizace policie vznikala ve velké rychlosti a naprostém utajení.

"Existuje materiál o rozvoji policie v letech 2016 až 2020, který projednala vláda, je veřejně dostupný a posvětila ho i Bezpečnostní rada státu. Jde o koncepční materiál, který jde do hloubky, a je v něm významně posílen Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, včetně posílení o desítky míst. Ale materiál neobsahuje jakoukoliv zmínku o slučování útvarů, jak nyní navrhuje policejní prezident," sdělil Babiš a dodal, že kritický názor nemá zdaleka jen hnutí ANO či státní zástupci, ale také někteří členové ČSSD, jako například exministr vnitra a současný senátor František Bublan.

Babiš se ohradil také proti slovům ministra Chovance, který hájí novou koncepci mimo jiné tvrzením, že nedopustí, aby si policejní prezident musel chodit schvalovat policejní koncepci do stranických sekretariátů. "Takový blábol jsem dávno neslyšel," řekl Babiš. Ten tvrdí, že chce naopak policii co nejvíce nezávislou na politicích. 

Co když ale Chovanec reorganizaci podepíše ještě v úterý? Babiš podle svých slov nechce o takové variantě spekulovat. "Věřím, že to pan ministr neudělá. Neumím si představit, že by to udělal, že by vstoupil do historie jako ministr, který zlikvidoval elitní protimafiánský útvar," podotkl předseda ANO. Zároveň zopakoval své přesvědčení, že šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta měl být pozvaný na Bezpečnostní radu státu, což se nestalo.

Hnutí ANO si počká na večerní jednání Bezpečnostní rady státu a na středeční koaliční schůzku. Už nyní je ale jisté, že ANO nemá zatím v plánu z vlády odejít, o čemž svědčí mimo jiné to, že předsednictvo vyzvalo své ministry, aby ve vládě zůstali. O odchodu z vlády nejvíce mluvil ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který hrozil, že tak učiní, pokud Chovanec podepíše reorganizaci. Po jednání předsednictva ale Pelikán uvedl, že i kdyby tak Chovanec učinil, zatím ve vládě zůstane.

Jsou tu dvě strany, které jsou proti sobě s nějakým protikorupčním etosem, je to směšné, říká Lukáš Wagenknecht | Video: Filip Horký
 

Právě se děje

Další zprávy