To je, jako kdyby byl chartista ve vedení KSČ, kritizuje Zimolu hejtman Netolický

Kateřina Frouzová Kateřina Frouzová
23. 10. 2018 20:00
Podle místopředsedy ČSSD Martina Netolického by se měl Jiří Zimola kvůli návrhům na víkendovém jednání strany vzdát role druhého muže strany.
Předseda ČSSD Jan Hamáček, první místopředseda Jiří Zimola a Jaroslav Foldyna
Předseda ČSSD Jan Hamáček, první místopředseda Jiří Zimola a Jaroslav Foldyna | Foto: ČTK

Praha - Nejen médiím, ale ani vedení sociální demokracie první místopředseda a jihočeský exhejtman Jiří Zimola podle představitelů strany nevysvětlil, proč navrhl při sobotním jednání širšího vedení strany vyměnit dva z jejich pěti ministrů ve vládě ČSSD a hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. Konkrétně jmenoval šéfa diplomacie Tomáše Petříčka a ministra kultury Antonína Staňka.

"Nemám potřebu to rozpitvávat," uvedl Zimola na dotaz novinářů, proč chce rekonstruovat vládu. Nevyloučil přitom, že by v kabinetu sám usedl na některé z uvolněných míst.

Těmito výroky rozhněval některé kolegy. Například místopředseda ČSSD a pardubický hejtman Martin Netolický mu v úterý doporučil, aby se vzdal role druhého muže strany.

"Zdůvodnění, proč navrhoval výměnu těchto dvou pánů, jsme neobdrželi. Jestli je to z osobních důvodů, jde o izolovaný názor pana Zimoly," kritizoval prvního místopředsedu Netolický s tím, že "není normální měnit po třech dnech ve funkci člena vlády, pokud nemá žádnou aféru".

O změnách v kabinetu začal v sobotu mezi členy sociální demokracie a médii hovořit sám Zimola. Zvláště s návrhem nahradit někým jiným ministra zahraničí Tomáše Petříčka politiky ČSSD zaskočil, protože Petříček do čela diplomacie nastoupil teprve před týdnem. Zimola to obhajoval tím, že šéfovi Janu Hamáčkovi už po komunálních volbách a tedy před jmenováním nového ministra zahraničí navrhoval, aby nominoval jiného kandidáta. "Jsem s prací ministrů spokojený," odmítá změny Hamáček.

Samotní ministři Petříček a Staněk se podle svých slov přímo od Zimoly nedozvěděli, co dělají špatně. "S Jiřím Zimolou jsem o tom osobně nehovořil. Vyslechl jsem si jeho názory na zasedání širšího vedení strany (v sobotu v Hradci Králové) a představil jsem svou vizi zahraniční politiky," řekl Petříček.

Ministr kultury Antonín Staněk
Ministr kultury Antonín Staněk | Foto: ČTK

Vysvětlení nedostal ani ministr kultury. "Podle mne nejde o mou neviditelnost nebo to, že nepracuji. Myslím, že pan Zimola chtěl mít pro sebe nebo pro někoho jiného pozici člena vlády. Ale to je spekulace," naznačil Antonín Staněk.

První místopředseda a budějovický exhejtman skutečně nevyloučil, že by mohl do vlády usednout, i když to původně odmítal. Neřekl si o konkrétní křeslo, ale podle svých slov nabídl Hamáčkovi pomoc v případě, že se rozhodne kabinet rekonstruovat.

Jenže z plánu Zimoly sešlo. Proti návrhu byla drtivá většina lidí z širšího vedení strany i předsednictva. Výměnu ministrů odmítl i poslanecký klub.

Zimola byl měl ve funkci skončit, zní z ČSSD

Podle Netolického by Zimola měl z postu prvního místopředsedy odejít nejen kvůli sporu o ministry. Vadí mu především místopředsedovy aktivity v platformě Zachraňme ČSSD. V této skupině se angažují kritici vládních i stranických představitelů sociální demokracie, jako je jihomoravský exhejtman Michal Hašek nebo bývalý ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Pardubický hejtman a místopředseda ČSSD Martin Netolický
Pardubický hejtman a místopředseda ČSSD Martin Netolický | Foto: Zbyněk Pecák

"Pokud se kolega Zimola pasoval do role mluvčího platformy Zachraňme ČSSD, pak by se podle mě měl vzdát funkce statutárního místopředsedy, protože to jsou věci, které jdou do jisté míry proti sobě," vysvětluje Netolický.

Opřel se přitom o příměr z totalitní historie někdejšího komunistického Československa. "Nemohu přece být součástí struktury, kterou kritizuji. To je, jako kdyby chartisté byli zároveň členy vedení tehdejší komunistické strany," řekl řadový místopředseda ČSSD Netolický.

Staněk si je vědom toho, že mu část kolegů vytýká, že se na veřejnosti neukazuje tak často jako někteří jiní jeho kolegové. I proto členům strany před čtyřmi dny podrobně popisoval, kde všude byl a co tam dělal. "V době voleb je obtížné dostat se do médií. A nyní připravuji změny v týmu kolem sebe. Mám několik nových témat, o kterých chci hovořit. Nemusíte se bát, že bych nebyl vidět," prohlásil těsně před středečním zasedáním sněmovny Staněk.

 

Právě se děje

Další zprávy