Je dobře, že jsme komunisty nezakázali, řekl Klaus

tnt
23. 12. 2007 14:01
Prezident odpovídal ze záznamu v TV Prima
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Prezident Václav Klaus je přesvědčený, že pokud by politici po roce 1989 prosadili zákaz komunistické strany, České republice by to neprospělo.

"Já sám jsem v tom žádnou výraznou roli nehrál, ale je dobře, že jsme je tehdy nezakázali," uvedl prezident Klaus v televizi Prima.

Odpověděl tak na otázku moderátora pořadu Nedělní partie, který nastolil téma působení politické strany s názvem komunistická v demokratickém politickém systému.

Otázky na toto téma zazněly v té části pořadu, ve které Klaus a moderátor Petr Šimůnek diskutovali o únorových prezidentských volbách.

Už před necelými pěti lety se současný prezident dostal do své funkce díky hlasům části komunistických poslanců a také teď se situace vyvíjí tak, že poslanci KSČM mohou hrát při prezidentské volbě klíčovou roli.

"Ve všech postkomunistických zemích Evropy se komunistické strany přejmenovaly a jsou ve vládách," řekl v pořadu Václav Klaus. "Díky tomu, že jsme je nezakázali, podařilo se v České republice udržet je mimo vládu," vysvětlil prezident svůj názor podrobněji.

Prezident ze záznamu

Zatímco běžně vysílá TV Prima pořad Nedělní partie v přímém přenosu, debatu s Klausem vysílala ze záznamu. Ten vznikl přibližně 24 hodin před tím v salónku na Pražském hradě.

"Zaručuji, že jsme z rozhovoru nic nevystřihli. Vše vysíláme tak, jak jsme to natočili," uvedl na začátku pořadu směrem k divákům moderátor Šimůnek. Proč se nevysílá v přímém přenosu však nevysvětlil.

Hlavní Klausův prezidentský soupeř ekonom Jan Švejnar vystoupil v Nedělní partii minulý týden. Pořad se vysílal ze studia a v přímém přenosu.

Také Švejnar se před prezidentskou volbou vyjadřuje k postavení komunistů a jejich roli na české politické scéně. Novináři mu podobné otázky kladou, protože pro Švejnara budou hlasy KSČM při prezidentské volbě zásadní.

Švejnar dal komunistům podmínky, za nichž jim řekne ano - čtěte ZDE

A Jan Švejnar například v jasné narážce na komunisty už dříve uvedl, že je třeba přestat některým politickým stranám ve vztahu k historii nasazovat psí hlavu. Definoval rovněž podmínky, za kterých by komunistům neupíral právo podílet se na vládě.

Prohlédněte si prezidentský speciál Aktuálně.cz:

 

Právě se děje

Další zprávy