Jdu do toho znovu, ohlašuje šéf Věcí veřejných John

ČTK ČTK
11. 3. 2011 11:01
Radek John vyzývá i další spolustraníky, aby ve volbách předsedy Věcí veřejných kandidovali
Radek John je největším favoritem na post předsedy VV
Radek John je největším favoritem na post předsedy VV | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda strany Věci veřejné a ministr vnitra Radek John bude v nadcházejících volbách obhajovat post předsedy strany. V pátek dopoledne oficiálně oznámil svou kandidaturu.

Ke kandidatuře ale vyzval také nynější místopředsedkyni Poslanecké sněmovny a místopředsedkyni strany Kateřinu Klasnovou, další místopředsedkyni Karolínu Peake a poslance strany Milana Šťovíčka a Petra Skokana.

"Svou případnou roli stranického lídra chápu jako příležitost podporovat v růstu komunální politiky, poslance a ministry," prohlásil ráno John. Jeho kandidatura není překvapením, mezi členy a příznivci strany má nynější předseda výraznou podporu.

Například Peake, která kandidaturu vážně zvažuje, dala tento týden najevo, že pokud John oznámí zájem ve vedení strany pokračovat, ona kandidovat nebude.

Podle Johna by měl ve vedení strany být i ministr dopravy Vít Bárta, který je často už nyní označován za faktického šéfa strany. "Je jedním z nejvýznamnějších mozků VV. Bylo by absurdní, kdyby nepřispěl svým dílem. Samozřejmě s ním počítám," podotkl John.

John uvedl, že si uvědomuje náročnost souběhu funkce stranického šéfa, ministra vnitra a místopředsedy vlády. "Aktuální společenská a politická témata, která jsou palčivá a která řešíme, ale vyžadují pozici člena vlády a vicepremiéra," řekl na tiskové konferenci.

Svou vizi dalšího rozvoje a směřování strany chce představit do dvou týdnů. Věci veřejné se podle něj i nadále soustředí na svou hlavní voličskou skupinu, což jsou členové střední třídy, živnostníci a rodiny s dětmi.

Nominace kandidátů na předsedu uzavře strana na konci března. Nominován může být jen člen strany. Širší vedení strany - rada VV - pak ze seznamu kandidátů vybere šest jmen, mezi kterými budou moci straničtí příznivci vybírat v květnovém elektronickém hlasování. Jeho výsledky by měly být známy do 23. května. Hlasování bude trvat čtyři dny.

Předsedu strany pak bude muset ještě ve funkci potvrdit celostátní konference VV. Ta se odehraje 28. a 29. května, pravděpodobně mimo Prahu.

 

Právě se děje

Další zprávy