Jdete všem na nervy, pokáral Schwarzenberg Němce

ČTK ČTK
8. 1. 2012 17:46
Menším zemím se podle šéfa české diplomacie nelíbí soukromé schůzky Merkelová-Sarkozy
Foto: Ludvík Hradilek

Berlín - Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pokáral v rozhovoru pro časopis Der Spiegel Německo za přezíravost při řešení krize v eurozóně.

Podle něj je přirozené, že se menším členům Evropské unie nelíbí, když se o dalším postupu bez účasti ostatních zemí domlouvají na soukromých schůzkách německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Rozhovor se Schwarzenbergem otiskne týdeník Der Spiegel ve svém nejnovějším čísle, které vyjde v pondělí.

Jdete lidem na nervy

Šéf české diplomacie s novináři mluvil zejména o nejnovějším turbulentním vývoji v Evropské unii. Řekl jim například, že němečtí zástupci by měli být při jednáních o záchraně eura zdrženlivější.

"Člověk by neměl dávat sám sebe ostatním za příklad. Bohatý strýček, který vám pomohl a dává to okázale najevo, jde člověku dost na nervy," uvedl Schwarzenberg.

Na přímý dotaz německou kancléřku pochválil. "Paní Merkelová je tvrdá politička, která ví, kdy musí člověk počkat, než se soupeř sám znemožní." Připojil ovšem poznámku, že o tom, jak si kancléřka představuje budoucnost Evropy, mnoho neví.

Kritizoval Merkelovou i za to, že spoustu záležitostí řeší na dvoustranných schůzkách s francouzským prezidentem, na což jsou menší státy citlivé. Merkelová a Sarkozy si spolu sednou, mluví o politice a pak ostatním prostě sdělí výsledek, postěžoval si ministr.

EU přežije i bez eura

Co se týče otázky fiskální integrace eurozóny, byl Schwarzenberg zdrženlivý. Podle něj je euro důležitým projektem, který je však pouhým nástrojem a nikoli úhelným kamenem sjednocené Evropy. "Evropská unie vznikla jako politický projekt a přežila by i bez eura," řekl.

"Musíme se oprostit od úzkoprsé Evropy. Potřebujeme společnou zahraniční politiku, společnou bezpečnostní politiku, společnou energetickou politiku. Společnou finanční politiku ale nepotřebujeme," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy