Jarolím odstoupil. Splnil jsem cíl a omlouvám se, říká

Domácí Domácí
5. 4. 2012 12:33
Tomáš Jarolím zůstává ve Věcech veřejných jako řadový člen
Tomáš Jarolím.
Tomáš Jarolím. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tomáš Jarolím odstupuje z funkce místopředsedy Věcí veřejných.

Právě on vyzval v minulých dnech stranu, aby vystoupila z vládní koalice. Grémium mu dalo v úterý za pravdu, a odstartovalo tak další vládní krizi.

"Za svou osobu musím konstatovat, že jsem dosáhl svého cíle a inicioval nová jednání koalice a nové parametry vládních a koaličních priorit," shrnuje Jarolím v prohlášení svoje poslední dny ve funkci.

Veřejnosti se v něm také omlouvá za následky, které jeho aktivita měla. "Všem občanům této země se pak chci omluvit. Byl jsem ten, který inicioval a eskaloval celou situaci," píše.

"Doufám, že můj impulz bude také novým a důsledným podnětem k řešení kauz a problémů, které zapadly a neřešily se," poznamenal Jarolím. VV chtěly podle úterního usnesení řešit situaci Lesů ČR a úřadů práce.

Politik se členství ve straně vzdát nehodlá, nadále bude působit jako řadový člen. "Zůstávám aktivním a loajálním členem strany Věci veřejné a plně stojím za předsedou strany Radkem Johnem," sdělil Jarolím.

Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek, na kterého Jarolím v minulých měsících podal několik trestních oznámení, dnes k jeho odchodu poznamenal, že Jarolím nebyl uvnitř VV žádným excesem. "On je takovým viditelným obrazem té strany, takže víceméně žádná změna," dodal.


ODS dala ve středu VV na jednání o budoucí podobě vlády týden. Nabídla revizi vládního programu a zrušení tří ministerstev, jak žádají VV. Jinak bude ODS prosazovat předčasné volby. Podobně se vyjádřila také TOP 09.

Poslanecký klub VV večer uvedl, že zástupci strany mají jednat o pokračování vlády a prosazení požadavků nejmenší vládní strany. Až pokud by jednání zkrachovala, její ministři podají demise.

 

Právě se děje

Další zprávy