Jarní úklid u zelených. Rebelové musí ze strany pryč

Kateřina Eliášová
6. 3. 2009 21:00
Jakubková, Zubová, Kuchtová a Čáslavka mají opustit stranu
Zeleným rebelkám hrozí, že přijdou o stranické legitimace
Zeleným rebelkám hrozí, že přijdou o stranické legitimace | Foto: Ondřej Besperát

Praha/Brno - Strana zelených začala účtovat se členy vnitrostranické opozice. Ústřední revizní komise strany navrhla vyloučit poslankyně Věru Jakubkovou a Olgu Zubovou ze strany.

Zelené má na návrh komise opustit i Martin Čáslavka a někdejší 1. místopředsedkyně a neúspěšná kandidátka na předsedkyni zelených Dana Kuchtová, kteří vedou vnitrostranickou frakci. Tu otevřeně obě poslankyně podpořily.

Komise rozhodla, že všichni čtyři hrubým způsobem porušili stanovy strany.

Další stoupenci opoziční frakce, šéf zahraniční sekce Jiří Čáslavka a náměstek ministra dopravy Petr Šlegr, dostali od komise napomenutí za to, že poškozují zájmy strany.

Vznikne nová strana?

Demokratická výzva, jak se opoziční frakce nazvala, má v současné době přes 100 členů.

Nejen samotnému vedení strany, ale i řadovým zeleným, se aktivity Demokratické výzvy vůbec nelíbí. Například jihomoravská krajská konference požádala ústřední revizní komisi o prošetření, zda je existence frakce v souladu se stanovami.

"Řada zastupitelů a starostů u nás v kraji se zlobí, že jejich práci negativně ovlivňují vnitrostranické spory. Za zelené do médií vystupuje kdo chce, lidé naši zelenou politiku pak vnímají velmi rozlišně," řekl Aktuálně.cz místopředseda zelených a člen jihomoravské krajské rady Martin Ander. 

Stanovisko revizní komise musí ještě definitivně potvrdit republiková rada strany. Ta zasedá v neděli.

Podle informací Týdne.cz už členové Demokratické výzvy podali žádost o registraci nové strany, Demokratická strana zelených.

My versus oni

Spory uvnitř zelených se táhnou už přes rok od doby, kdy Dana Kuchtová musela odejít z postu ministryně školství. Vznik frakce pak byl reakcí na teplický sjezd strany, v němž "Kuchtovci" zcela propadli.

Představitelé frakce Zelených, tzv. Demokratická výzva, Dana Kuchtová, Jiří Čáslavka, Martin Čáslavka a Petr Šlegr
Představitelé frakce Zelených, tzv. Demokratická výzva, Dana Kuchtová, Jiří Čáslavka, Martin Čáslavka a Petr Šlegr | Foto: Kateřina Eliášová

"Nedodržujeme ani volební, ani politický program, ba ani koaliční dohodu. Účasti ve vládě jsme v současné době již obětovali  svou podstatu,  rezignovali jsme na zelené programové priority," stojí v prohlášení Demokratické výzvy.

Frakce už má vlastní webové stránky, tiskové zprávy i konference. A právě to se oficiálním zeleným nelíbí.

"Dana Kuchtová jako představitelka institucionalizovaného uskupení členů zelených, které nemá oporu ve stanovách strany, vystupovala opakovaně na veřejnosti, jednala neoprávněně za Stranu zelených. Závažným způsobem tak poškodila zájmystrany a opakovaně porušuje zvlášť hrubým způsobem vnitřní předpisy," stojí v návrhu usnesení, které dnes má schvalovat ústřední revizní komise.

Poslankyním pak komise vyčítá, že se hlásí k Demokratické výzvě, ač byly zvoleny za zelené.

"Byly řádně zvoleny jako poslankyně za zelené a nelze tedy akceptovat jejich mediální prezentaci ve službách a ve prospěch jakéhokoli jiného uskupení, nota bene subjektu, který nemá právní subjektivitu a jeho vznik a činnosti je v příkrém rozporu se stanovami strany, za niž byly obě poslankyně do parlamentu zvoleny," zní stanovisko místopředsedy komise Radana Večerky.

Poslankyně: Názory nám nevezmou

Obě poslankyně se dnes z jednání komise omluvily, Aktuálně.cz ale poskytly svoje stanovisko.

Poslankyně Strany zelených - Olga Zubová (vlevo) a Věra Jakubková přicházejí na schůzi poslanecké sněmovny.
Poslankyně Strany zelených - Olga Zubová (vlevo) a Věra Jakubková přicházejí na schůzi poslanecké sněmovny. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Vyloučit někoho za odlišný názor vnímám jako konec demokracie u zelených," myslí si Olga Zubová.

Její kolegyně Věra Jakubková dodala: "Nejsem si vědoma jakéhokoliv porušení stanov. Naopak, já dodržuji program strany, za kterou jsem byla zvolena,"řekla. "Pokud budu vyloučena, v žádném případě nepůjdu vládě po krku," dodala. 

"Jestli mi vezmou stranickou legitimaci, budiž. Ale  názory a myšlenky mi zůstanou," uzavřela Zubová. 

 

Právě se děje

Další zprávy