Janota vezme rodinám 12 miliard. Na mateřské i porodném

Petr Holub
9. 9. 2009 13:00
Nejčastější měsíční příspěvek pro rodiče poklesne ze současných 7600 korun na 6840 korun
Ministr financí Eduard Janota
Ministr financí Eduard Janota | Foto: Jan Langer

Praha - Je krize a musí se šetřit. A peníze je třeba vzít i chudým, zní z ministerstva financí. Sníží se porodné, mateřská i rodičovský příspěvek.

Navrhuje to tzv. Janotův úsporný balíček, který škrtá na podpoře rodin 12 miliard. Vyplývá to z návrhu novely rozpočtových zákonů, které dnes projedná vláda. Aktuálně.cz má návrh k dispozici.

Kolik rodinám a nemocným

Na sociálních úsporách se ministru financí Eduardu Janotovi a jeho kolegovi z resortu práce Petru Šimerkovi nakonec podařilo uspořit jen 12 miliard namísto avizovaných šestnácti.

Změny budou platit jen v roce 2010, kdy se například sníží porodné o tři tisíce korun, mateřská zhruba o dvacet procent na úroveň běžné nemocenské dávky a rodičovský příspěvek o 10 procent. Nejčastější měsíční příspěvek pro rodiče, který je doma s dítětem tři roky, například poklesne ze současných 7600 korun na 6840 korun.

Nižší budou i dětské přídavky - o stokorunu měsíčně. Kdo například dnes dostává 650 korun, bude se napřesrok muset spokojit s 550 korunami.

Mírně se sníží i dávky nemocenské, což postihne zvláště ty, kdo jsou nemocní dlouhodobě. Týká se to i náhrad pro ústavní činitele.

Škrty v Topolánkově balíčku

Při škrtech relativně slušně obstáli nezaměstnaní, kterým zůstanou zachovány letošní dávky na úrovni 45-60 procent dosavadní mzdy, vyplácených pět měsíců. Sníží se pouze strop pro dávky nezaměstnaným se zdravotním postižením.

Janota a Šimerka naproti tomu našli další způsob, jak víc vybrat na sociálním pojištění. Nejvýnosnějším opatřením je zrušit příslib tzv. Topolánkova protikrizového balíčku, který umožnil firmám snižovat platby pojistného. Stát tím v příštím roce vydělá 16,5 miliardy.

Dalších 8 miliard se získá tím, že se dočasně zruší plán na nižší sazbu pojistného na nemocenskou, kterou bude platit podnikatel.
Janota se Šimerkou poslali materiál kolegům teprve dnes ráno. Jednat o něm bude vláda večer v půl osmé.


 

 

Právě se děje

Další zprávy