Jančík znovu starostou, část ODS proti

22. 11. 2006 14:19
Praha - Milan Jančík, kterého ODS v létě nakrátko vyřadila z kandidátky, bude znovu staorstou v Praze 5. Při volbách v zastupitelstvu mu však několik stranických kolegů nedalo hlas.
Jenčíkova předvolební kampaň.
Jenčíkova předvolební kampaň. | Foto: Ludvík Hradilek

Jančík byl zvolen do čela radnice napodruhé. Ještě v červnu ho místní sdružení v Praze 5 z kandidátky pro komunální volby vyřadilo, protože čelil mezi kolegy podezření, že stojí za fingovaným růstem členské základny ODS v obvodě.

Tehdejší rozkol muselo řešit nejvyšší vedení ODS, na jehož zásah se Jančík na kandidátku vrátil.

ČTĚTE VÍCE:

Spory na pokračování

Odpor vůči Jančíkovi v ODS však neustal ani po volbách. Starostou byl zvolen až po třetím hlasování, přičemž při druhé volbě neuspěl jančíkův kolega z ODS Lukáš Herold. 

Při dnešní volbě získal jediný kandidát Jančík 28 hlasů, o šest víc, než bylo potřeba. Proti byli čtyři zastupitelé. Jeden hlas byl neplatný, někteří zastupitelé nevolili.

Jančík se stal starostou díky koaliční smlouvě, kterou podepsala část zastupitelů ODS, ČSSD a část SNK Evropských demokratů. Patrně ho volily i dvě nyní nezávislé zastupitelky, které původně kandidovaly za Stranu zelených.

Zastupitelský klub ODS čítající 23 členů je rozdělen. Jančíkových šest odpůrců bude v opozici. Při dnešní volbě demonstrativně opustili sál.

Stejně se zachovali i tři zastupitelé Strany zelených.

ODS v Praze 5 se pře už dlouho

Ke zvolení Jančíkovi opět pomohla schůzka znesvářených skupin ODS v Praze 5 s primátorem a čerstvým 1. místopředsedou strany Pavlem Bémem. Právě on podepsal i červnovou dohodu soupeřících stran, podle níž se Jančík vrátil na kandidátku.

Bém se s oběma skupinami sešel i toto pondělí. Schůzka byla už jen informativní, Jančík primátora seznámil s předběžnou koaliční dohodou. Bém to údajně vzal na vědomí.

Kromě aféry s černými dušemi v ODS čelil Milan Jančík ještě několika dalším. Například v lednu na něj bylo podáno trestní oznámení pro porušení pravomoci veřejného činitele. Jeho autoři tvrdili, že Jančík podepisoval zakázky, aniž k tomu byl oprávněn. 

ČTĚTE VÍCE:

 

Právě se děje

Další zprávy