Jana Volfová: nepřehlédnutelná politička

čtk
31. 3. 2007 15:27
Profil - Devětačtyřicetiletá Jana Volfová byla dlouholetou předsedkyní Sociálnědemokratických žen a byla také, a nejen pro své vystupování, nepřehlédnutelnou poslankyni za ČSSD přezdívanou Lady XXL parlamentu.
Jana Volfová
Jana Volfová | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Ve stranické éře Miloše Zemana se stala jednou z jeho blízkých spolupracovnic a dotáhla to do předsednictva strany, neúspěšně však kandidovala do vyšších funkcí. Po odchodu z ČSSD jí k návratu do vysoké politiky nepomohla ani strana Nezávislí demokraté, kterou spoluzakládala. Nyní se pokouší o comeback v čele nového stranického subjektu Strany důstojného života.

Strana za každou cenu

Volfová se snažila již delší dobu založit vlastní politické uskupení. V březnu 2004 předsednictvo ČSSD Volfovou vyřadilo ze senátní kandidátky na Vysočině kvůli podezření, že zavinila finanční nesrovnalosti na střední škole v Praze, kde byla ředitelkou. S ČSSD se pak nerozešla příliš v dobrém. "Nechci jít dál s těmi zbabělci," vyjádřila se tehdy na adresu sociálních demokratů poté, co se vzdala členství. Poukazovala tehdy také na to, že se strana nedrží původního volebního programu.

Ve volbách do Evropského parlamentu podpořila Nezávislé Vladimíra Železného, kde radila v kampani dvojce této kandidátky - bývalé moderátorce televize Nova a nynější europoslankyni Janě Bobošíkové.

Se Železným pak založila Nezávislé demokraty (NezDem) a v srpnu 2005 se stala i její místopředsedkyní. Letos v lednu však odešla kvůli "nedemokratickému přístupu vedení". A podle ní tento subjekt také opustila prakticky celá Strana za životní jistoty (SŽJ), která se k NezDem přidala. Důvodem rozchodu byl pocit SŽJ, že se nestala rovnoprávným partnerem.

Nová strana, v jejímž čele dnes Volfová stanula, vzniká ze strany Svobodní, jejíž předsedkyní se stala letos v únoru.

Byla to náhoda?

Stará kauza hospodaření střední školy pro administrativu EU a učiliště v Praze 9, které vedla v letech 2002 až 2004, však znovu zasahuje do její kariéry. Případ, který byl již dvakrát odložen a znovu otevřen, nyní míří k soudu, kde se Volfová má zodpovídat z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku. Za to jí hrozí až tři roky vězení.

Volfová, která vinu odmítá, nedávno naznačila, že její vyšetřování má politické pozadí. "Není to moc náhod, že jsem byla obžalována před založením strany?" uváděla Volfová.

Jana Volfová se narodila 2. listopadu 1957. Vystudovala český jazyk a občanskou nauku na Pedagogické fakultě UK v Praze. Členkou ČSSD byla od listopadu 1989 do června 2004.

Zájem o ženskou problematiku jí přivedl do řad Sociálnědemokratických žen, které pak vedla až do odchodu ze strany. Založila také stínovou vládu žen ČSSD, v níž zastávala funkci ministryně pro ženu a rodinu. Byla organizační tajemnicí a v senátních volbách 1996 úspěšnou volební manažerkou. Členkou předsednictva ČSSD byla v období 1998 až 1999, na funkci místopředsedkyně strany ale nikdy nedosáhla. Do Poslanecké sněmovny byla zvolena v roce 1998 a čtyři roky patřila mezi aktivní poslance, o nichž bylo slyšet i v médiích. V roce 2004 založila poradenskou firmu Regio.

Jana Volfová je rozvedená, je matkou dvou dětí.

 

Právě se děje

Další zprávy