Jako za Klause: Hrad tají plat prezidentova kancléře

Eliška Bártová Eliška Bártová, Jakub Novák
20. 11. 2013 17:48
Obává se prý Úřadu na ochranu osobních údajů, Insider však zjistil, že to je výmluva.
Tisková konference Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) k předčasným volbám do Poslanecké sněmovny 16. září 2013 ve Zlíně. Lídrem ve Zlínském kraji je Vratislav Mynář.
Tisková konference Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) k předčasným volbám do Poslanecké sněmovny 16. září 2013 ve Zlíně. Lídrem ve Zlínském kraji je Vratislav Mynář. | Foto: ČTK

Praha - Dva týdny po svém nástupu na prestižní post hradního kancléře sliboval Vratislav Mynář, že nebude jako jeho předchůdce Ladislav Jakl a zveřejní výši svého platu.

„Pokud lidi zajímá plat kancléře, až mi přijde platový výměr, nebudu s tím mít problém," uvedl tehdy v TV Barrandov.

Novému kancléři už na účet doputovala řada hradních výplat, přesto jejich výši dosud nezveřejnil. A když jej nyní deník Insider proto požádal, aby tak učinil, Mynář to odmítl.

„V České republice už existuje precedens, co se stane instituci, která zveřejní platy a mzdy svých zaměstnanců," vzkázal přes mluvčí Hradu Hanu Burianovou. „Pan Vratislav Mynář odmítá vystavit Kancelář prezidenta republiky možnému riziku ve formě pokuty v případě zveřejnění této informace."

Touto větou Hrad zřejmě odkazuje na pokutu 100 tisíc korun, kterou udělil Úřad na ochranu osobních údajů vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové, jež zveřejnila platy svých podřízených žalobců.

Jak však zjistil Insider, Hrad i kancléř by se od Úřadu na ochranu osobních údajů dozvěděli, že obavy nejsou namístě. „Za to, že někdo zveřejní osobní údaje o sobě samém, pokuta od úřadu nehrozí," řekl totiž Insideru mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů David Pavlát.

 

Právě se děje

Další zprávy