Jako ve škole. "Zlobivé" exposlance VV přesadili ke zdi

Domácí ČTK Domácí, ČTK
27. 4. 2011 10:39
Bývalí straničtí kolegové už s rebely Škárkou, Humlem a Kočí nehodlali sedět v jedné lavici

Praha - Poslanecká sněmovna rozhodla o přesazení tří bývalých poslanců za Věci veřejné do zadních lavic. Naopak nová předsedkyně klubu Karolína Peake by měla získat místo v první řadě.

Poslanci Stanislav Huml, Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí byli z klubu vyloučeni přesně před třemi týdny. Škárka a Kočí stáli na počátku vládní krize, kterou odstartovalo zveřejnění informací o údajném uplácení uvnitř VV. Na nová místa by se měli poslanci přesunout během polední pauzy.

"Změna se týká pouze našeho klubu a odráží změny, které se v klubu udály," odůvodnila návrh Peake. Poslanci jí vyšli vstříc.

Pouze Stanislav Křeček z ČSSD podotkl, že by byl nerad, kdyby zadní řady byly vnímány jako místa pro neoblíbené poslance. "Já sedím v poslední řadě a jsem v kolektivu velmi oblíbený," poznamenal.

Poslanci VV v úterý oznámili, že je jim velmi nepříjemné sedět vedle bývalých kolegů. Dokonce pohrozili, že pokud jim sněmovna nevyjde vstříc, budou po celé jednání dolní komory raději stát.

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) již dříve řekla, že pro sněmovnu není důstojné, aby řešila, kdo kde bude sedět. Považuje to prý za naprostou banalitu.

Nejde o první případ, kdy bývalí kolegové odmítli sedět vedle přeběhlíků. Více vpravo se v minulosti stěhovali například Miloš Melčák a Michal Pohanka (zvoleni za ČSSD), kteří dali důvěru vládě Mirka Topolánka. Na opačnou stranu se pak přesouvali poslanci ODS Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý, kteří Topolánkovu vládu později pomohli svrhnout.

 

Právě se děje

Další zprávy