Jakl on-line: Klausova rivala nevidím

sim
2. 3. 2007 12:05
Praha - Je tím, kdo mnohdy za prezidenta Václava Klause hovoří. Léta je jeho nejbližším spolupracovníkem a poradcem. Ladislava Jakl odpovídal on-line.
Prezidentův tajemník online v redakci Aktuálně.cz
Prezidentův tajemník online v redakci Aktuálně.cz | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

V jeho oficiálním životopise stojí, že je poradcem Václava Klause od roku 1997. Poslední čtyři roky je prezidentův tajemník.

A stejně jako Václav Klaus, i Ladislav Jakl nyní načíná poslední rok na Hradě. Tedy - pokud se Klausovi nepodaří obhájit své křeslo. A právě Jakl bude jednou z klíčových postav chystajících jeho druhou prezidentskou kandidaturu.

Foto: Aktuálně.cz
Debata týdne: Má být Klaus i příštím prezidentem?
Napište nám svůj názor, my ho zveřejníme. A čtete, co si myslí ostatní.

Tu má Václav Klaus v plánu. Ve středu oznámil, že by si přál hlavou státu zůstat. Usiluje o nominaci na další pětileté období.

Ladislav Jakl
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Ladislav Jakl

  • Novinář, politik, poradce a v neposlední řadě muzikant (je členem hudební skupiny Folimanka Blues) se narodil před osmačtyřiceti lety.
  • Vystudoval Fakultu žurnalistiky UK, v letech 1993-97 psal pro Lidové noviny, později byl šéfem zpravodajství LN.
  • Po listopadu 1989 byl jako člen Občanského fóra zvolen poslancem České národní rady. Byl evidován jako kandidát tajné spolupráce s StB (tuto kategorii později Ústavní soud zrušil), z tohoto důvodu rezignoval v roce 1991 na poslanecký mandát; má negativní lustrační odsvědčení.
  • Od roku 1997 působí jako poradce Václava Klause.
  • Je autorem předvolební mobilizační kampaně ODS před předčasnými volbami v roce 1998.
  • Čtyři roky (1998-2002) byl vedoucím poradců předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause.
  • 10. března 2003 nastoupil jako tajemník prezidenta republiky a vedoucí sekretariátu.
  • Hovoří anglicky a polsky, je ženatý, má syna.

Zatím prezident nemá výslovnou podporu žádné politické strany. I ODS, jíž byl léta předsedou, ještě oficiálně nepotvrdila, že Václav Klaus je její číslo jedna pro příští prezidentskou volbu. Váhají i lidovci. Zelení, ČSSD a KSČM se zatím k dalšímu zvolení Klause staví odmítavě.

Kdo by mohl prezidenta vyzvat? "O žádných rivalech jsme spolu nemluvili a já žádného ani nevidím," vzkázal Jakl během on-line rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

Do redakce přišel vysloveně dobře naladěný, v doprovodu své asistentky. Vrhnul se do odpovídání s nebývalou vervou. "Schválně jsem při odpovídání volil odlehčenější tón, protože si myslím, že to k tomuto žánru - tedy internetovému rozhovoru - patří," svěřil se Jakl.

Začal v jedenáct hodin dopoledne a po čtyřiceti minutách měl zodpovězeno bezmála čtyřicet otázek. A další ještě čekaly.

Pan tajemník Jakl si přizval na pomoc s rychlejším zápisem paní asistentku.
Pan tajemník Jakl si přizval na pomoc s rychlejším zápisem paní asistentku. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Třeba ty, jak se mu ve státní správě funguje s culíkem. Anebo vážná, zda prezident sleduje kauzu kolem možné korupce při pronájmu švédských gripenů české armádě.

"Jednání v tomto smyslu nevedl, ale kauzu samozřejmě sleduje v médiích. Je jasné, že takhle obrovský kontrakt musel lákat všelijaké lobbisty. O to více se měli všichni zúčastnění před takovými praktikami chránit. Jestli se jim to povedlo, ukáže asi až vyšetřování," napsal Jakl.

Celý rozhovor čtěte ZDE:

Odpovězeno: 02. 03. | 11:00Autor: Jaromir Kutloch

Otázka: Jaký je Váš názor (a ptám se Vás coby řadového občana) na případnou kandidaturu pana Jiřího Paroubka na úřad prezidenta ČR ?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: V případné přímé volbě bych jako občan a volič pana Paroubka nevolil.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:01Autor: Nadšený divák

Otázka: Náhodou jsem zavítal ve středu do Vagonu, kde jste zpíval s kapelou Folimanka Blues. Bylo to výborné!
Kdy hrajete příště? Máte nějaké stránky,kde bych se o Vás něco dočetl?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: To bude vypadat jako reklama, ale koukněte na www.folimankablues.cz. A přijďte v úterý na Viktorku.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:02Autor: Fekete

Otázka: Vím, že zpíváte s kapelou Folimanka Blues. Zaslechl jsem, že chystáte už čtvrté CD. Kdy asi tak vyjde? Abych ji neprošvihla, jako tu druhou "Neskákejte z Nuselkýho mostu". Dají se ještě někde Vaše starší CD sehnat?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Čtvrté CD by po mě strašně rádi kolegové z kapely, ale zatím se na něj necítím.Starší CD si zkuste objednat u našeho managera Adama. Kontakt je na našich stránkách.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:03Autor: Ybbor

Otázka: Jak Vaši spoluhráči v kapele Folimanka Blues vnímají Vaši práci? Mohou Vám ještě tykat? :-)

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Asi je to občas trochu štve. Ale nikdo z nás svou práci do muziky netahá.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:03Autor: Politička

Otázka: Jakým způsobem hodláte "lobovat" za znovuzvolení Václava Klause? Je mi jasné, že nedostanu konkrétní odpovědi, spíš by mě zajímalo, jak to vlastně chodí, když se člověk snaží někomu vyjednat politickou podporu?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Nejlepší lobbing je dělat dobře svoji práci. Snad to zákonodárci ocení.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:04Autor: Hihňalka

Otázka: Dobrý den. Předem moc zdravím a ptám se: "Nakrknul" se pan prezident Klaus, když mu Bursík vyčetl neekologické žárovky na Hradě? Vypadal vážně pozlobeně. Co potom říkal?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Pan prezident je neuvěřitelně šetřivý člověk. A všude zhasíná. Já si naopak myslím, že reprezentační sídlo hlavy státu by mělo zářit do noci, a tak chodím všude rozsvěcet.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:05Autor: Stíhačka

Otázka: Sleduje pan prezident kauzu Gripeny? A co si o ní myslí? Jde podle něj o korupci? Vedl třeba nějaká jednání se Švédskem, o tom, co dál?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Jednání v tomto smyslu nevedl, ale kauzu samozřejmě sleduje v médiích. Je jasné, že takhle obrovský kontrakt musel lákat všelijaké lobbisty. O to více se měli všichni zúčastnění před takovými praktikami chránit. Jestli se jim to povedlo, ukáže asi až vyšetřování.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:07Autor: Pegy

Otázka: Nežije Václav Klaus v jiném časoprostoru, tvrdí-li že žádné globální změny klimatu neexistují, že je to jen chiméra? Jak může nepochybně vzdělaný člověk zastávat takto nesmyslné postoje? Díky za

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Pan prezident nikdy neřekl, že globální změny klimatu neexistují, ale že pro tento jev nejsou natolik přesvědčivé důkazy, aby kvůli tomu byla přijímána drastická opatření. To, čemu říkáte nesmyslné postoje, je názor mnoha seriózních vědců. Jejich hlas asi není dost sexy pro média.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:08Autor: Jana Kvítková

Otázka: Jistě jste s prezidentem o jeho opakované kandidatuře hovořili. O kom si pan Václav Klaus myslí, že je jeho největší politický rival? A kdo by mohl jeho "hozenou rukavici" zvednout?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: O žádných rivalech jsme spolu nemluvili a já žádného ani nevidím.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:09Autor: Caroch

Otázka: Myslíte, že někdy někdo dokáže vysvětlit v Evropské unii stav průměrného občana naší republiky?
Když slyším, jak se přemoudřelí rádci z Bruselu diví (při nějakých rozborech), že někomu je hodně třeba 500 Eur, tak vidím rudě. A od toho se pak odvíjí všechno - dotace, pracovní možnosti atd.

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: S "přemoudřelými rádci z Bruselu" je prostě třeba se potýkat každý den. Můžete to dělat i Vy.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:11Autor: USA

Otázka: Dobrý den. Co si pan prezident slibuje od cesty do Spojených států? Bude lobovat za zrušení víz, proti základně - nebo pro základnu, nebo si prostě jen klasicky převezme nějaký ten čestný doktorát a památeční vázu?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Poslední poradu o této cestě jsem měl před půlhodinou. Cesta má velmi bohatou a vážnou agendu. Pan prezident navštíví mimo jiné Pentagon, setká se s americkým viceprezidentem a také s bývalým prezidentem Bushem starším. Snad i nějakou tu památeční vázu přiveze.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:12Autor: Ostravak ostravski

Otázka: Máte rád Radima Ochvata? Já ano,protože umravňuje Míru.Jak jste na tom s umravňováním šéfa vy?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Umravňování není nikdy dost. Ale nejlepší je, když se každý umravňuje sám. Určitě to děláte taky.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:13Autor: karel

Otázka: Vazeny pane, povazuji vypovedi pana Klause ohledne vojenske zakladny USA za velice prekvapujici a neobvykle necitelne. Mohl by jste ve strucne a srozumitelne vypovedi shrnout jeho aktualni postoj k tomuto zavaznemu tematu? Ma Hrad nejaky nazor na probihajici manipulaci v mediich, vcetne te ve verejnopravni te

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: To je otázka spíše na článek. Hlavní ale je, že jde o složitý problém s mnoha klady a zápory. Kdyby jednotlivé názory neměly mít jen naivní symbolickou podobu. Na obou stranách.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:14Autor: Petr

Otázka: Dobrý den.Prezident republiky má největší důvěru občanů.Řada z nich se mnohdy v dění v naší republice dost dobře neorientuje, nebo neví, kde je vlastně pravda. Nemyslíte si, že by bylo vhodné, aby se pan prezident k dění kolem nás akuetně vyjádřoval častěji. Nemyslím tím přímo hovory z Lán.

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Možná máte pravdu. Je ale otázkou jestli by Vám takové vyjadřování média vůbec zprostředkovala.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:15Autor: Spy

Otázka: Jak to bylo tenkrát s Koreckým?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Potvrdil jsem mu, že vyznamenán bude Petr Hájek. A to byla pravda.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:16Autor: HUHU

Otázka: Pane Jakle, je pan prezident na své kolegy v práci někdy nepříjemný a jedná podrážděně?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Každý šéf je někdy naštvaný a pan prezident je hodně náročný a hodně pracovitý. Zároveň je velmi korektní a ke svým kolegům loajální. Doufám, že si přečte hlavně tu druhou větu.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:17Autor: Skeptik

Otázka: Vy a kandidát tajné spolupráce?
To je v poho, to byl Havel taky - jenom kvůli Vám to ten Ústavní soud nezrušil ... :)

Zato Váš šéf - ten nikdy nepřišel do styku s (ekonomickou) rozvědkou? Proc byl jednim z otcu kuponove privatizace Agent StB Dusan Triska?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Negativní osvědčení jsem obdržel ještě dříve, než Ústavní soud tuto kategorii zrušil.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:18Autor: HUHU

Otázka: Věří pan prezident v Ježíše Krista?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Určitě věří, že je něco víc, než co je vidět.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:19Autor: ekonom

Otázka: Jaké má Hrad vysvětlení pro skutečnost, že v současné dbě prožíváme nejteplejší zimu v historii (dle měření ČHMÚ - na základě analýzy souvislé řady dat od roku 1775). Něměl by se teploměr, jako levicově enviromentalistický vynález zakázat?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: A Vy víte, jaké byly poslední tři měsíce v Oregonu, v Chile, na Novém Zélandě, v Burundi?Myslíte si, že se v roce 1776 v Praze tolik topilo?

Odpovězeno: 02. 03. | 11:20Autor: Tomáš Baloc

Otázka: Dobrý den, jak se díváte na pana prezidenta a jeho vměšování se do domácí politiky???
Myslím si,že jeho reprezentace v zahraničí je velmi dobrá, ale co se týče vnitropolitických událostí, je pan prezident nekorektní, vměšuje se do věcí... Měl by začít být nezávislý a nestranný!!!

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Prezident republiky je politik. Proto by se skoro do politiky občas i vměšovat měl, nemyslíte? Nestranný podle mého názoru určitě je.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:21Autor: Jan Krejčí

Otázka: Pane Jakle, myslíte, že se někdy podaří v ČR vyvrátit mýtus o tom, že existuje něco jako nadstranický prezident? Beneš byl tak nadstranický, že zakázal v roce 46 půlku politického spektra.

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Nevěřím na nadstranickost. Funkce prezidenta ale předpokládá korektní odstup od všech politických stran.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:21Autor: Příznivec pravice

Otázka: Dobrý den pane Jakle! Rád bych se zeptal, jaké je oblíbené golfové hřiště našeho pana prezidenta a Vás! A je-li možné prozradit handicapy? Přeji vše nej do další práce!

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Pan prezident provozuje golf pouze mimořádně. Dokonce zcela mimořádně. Má raději spíš jiné sporty.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:22Autor: Martin

Otázka: Sociální demokraté chtějí proti panu Klausovi za rok postavit ženu. Považujete to za výhodu, či nevýhodu, pokud jeho protikandidátem bude žena?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: A to myslíte, že bude kandidovat pohlaví? Spíš myslím, že záleží na jménu.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:23Autor: Andy K

Otázka: Dobrý den, jak se stavíte k dalšímu rozšiřování EU - do Turecka a na západní Balkán? Nepřinese to více škody než užitku?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Jsem pro rozšíření. Kdo chápe EU jako jednu domácnost, tomu taková myšlenka musí vadit. Kdo ji chápe jako dům, kde každý byt má své dveře, tomu nový nájemník nemůže vadit.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:24Autor: socdemák

Otázka: Pozve si pan prezident Jiřího Čunka na Hrad. Měl by předseda lidovců odstoupit kvůli obvinění z korupce?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Necítím se na to, abych někoho vyzýval k odstoupení. Případ se mi ale zdá dost vážný a věrohodnost politického prostředí poškozující.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:25Autor: Skeptik skeptický

Otázka: Proc ma p. prezident (a vy jako jeho hlasna trouba) potrebu neustale se vyhranovat v eko-diskusi, kdyz je EVIDENTNI, ze neni odbornikem. Ti spis budi rozpaky jeho tak kategoricke soudy ...

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Pan prezident je odborníkem na společenská témata. A toto je společenské téma. Je to debata o svobodě a ne o teploměru. Lidé, kteří vždy budou rádi dirigovat, řídit a omezovat společnost, si toto téma našli, protože ta minulá již byla zdiskreditována.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:26Autor: Mikloš

Otázka: Je Václav Klaus pro, či proti tomu, aby na českém území stála americká radarová základna?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Pan prezident teprve jede jednat o podmínkách, které s tím souvisejí.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:27Autor: Zdenek

Otázka: Jak se Vy osobně díváte na složení vlády .Není na škodu,že na ministerských postech jsou lidé,kteří mají problém s češtinou?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Problémy s češtinou mi nevadí. Na některých postech bych si ale jiné lidi klidně představit dovedl. Celkově to ale tak špatné není.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:27Autor: Zvědavý

Otázka: Pokud by náhodou p.Klaus nebyl znovu zvolen prezidentem (což bych si nepřál), budete mu nadále dělat poradce nebo tajemníka nebo budete dělat jinou práci? Je Váš vztah čistě pracovní nebo i částečně osobní?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Představte si, že o tom ani moc nepřemýšlím.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:27Autor: Ja, Pierre I.

Otázka: Jste zadany???
z me strany by byl zajem.....

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Jsem. A posílám Radce pusu.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:28Autor: ourejly

Otázka: Mělo by o umístění amerického radaru rozhodout celostátní referendum?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: To si nemyslím.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:28Autor: Blahoslav Naivní

Otázka: Jaký je váš názor na (ne)vyšetření kauzy CzechTek? Hrad zásah odsoudil, nicméně nikdo z policie ani politiků se z něj nezodpovídal. Myslíte, že česká policie bude někdy pod učinnou kontrolou?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Souhlasím s tím, že ten zákrok důsledně vyšetřen nebyl. Chtěl bych věřit, že se v tomto smyslu ještě nějak pokročí.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:30Autor: Beran

Otázka: Jak vypadaly vaše kontakty s STB? Necítíte, že mobilizovat proti sociální demokracii a vzápětí, hned po volbách s ní uzavřít skrytou koalici je velmi nemorální?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Spolupráce mi byla nabídnuta a já jsem to odmítl. Znáte někoho jiného, kdo to zažil?
Nepamatuji si na mobilizaci proti sociální demokracii. "Mobilizace" nebyla namířena proti nikomu. Byla pozitivní. A nepamatuji si na skrytou koalici. Menšinové vlády vládnou všude po světě a nikde tomu neříkají skrytá koalice.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:31Autor: odpovědný volič

Otázka: Hodlá pan president předložit nějaký svůj předvolební program, na jehož základě by mohli občané posoudit zda si přejí, aby takto jejich president působil, a mohli poté své volené zástupce = volitele presidenta o svém názoru informovat a tím se na volbě podílet také.

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Ještě jsme o tom nemluvili, ale možná je to dobrý nápad. Tím hlavním volebním programem by podle mého názoru měla být věta: budu svůj úřad zastávat stejně jako dosud, jak nejlépe umím.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:32Autor: Petr

Otázka: Vaše odpověď.Možná máte pravdu. je ale otázkou jestli by Vám takové vyjadřování média vůbec zprostředkovala.Doplňující dotaz :
Neměl by jste pro to udělat maximum především Vy?(aby byl prezident více slyšet se svými názory na aktuelní dění v zemi ?)

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Máte pravdu, polepším se.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:33Autor: karel

Otázka: Vazeny pane, jake vyhody vidi v soucasnosti pan prezident z vybudovani radarove zakladny USA? Zohlednuje on sam vedle politickych duvodu i treba mozna zdravotni rizika pro velkou skupinu obcanu?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Brát v úvahu je třeba všechny okolnosti. Jestli ale myslíte případná zdravotní rizika z nějakého radiového vlnění, tak těm já nevěřím.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:34Autor: Skeptik

Otázka: Pane tajemniku /od slova "tajemstvi"? - asi ano, kdyz neodpovidate na CELE otazky. Tedy jeste jednou:
"Váš šéf - ten nikdy nepřišel do styku s (ekonomickou) rozvědkou? Proc byl jednim z otcu kuponove privatizace Agent StB Dusan Triska?"

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: O žádných takových stycích nevím. Proč? Protože ji uměl vymyslet. O jeho "agentství" ale nic bližšího nevím.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:34Autor: John

Otázka: Byl jste někdy napadán kvůli snému ohonu. V případě že ano, kým.

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Hlavně to vadí některým koňům. Prý jim dělám konkurenci. Ale po práci si vlasy vždycky rozpustím.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:35Autor: L.Vacek

Otázka: Dobrý den.Aby v téhle republice začalo něco fungovat,pan president by měl mít kontrolu policie a soudů.Naivní otázka:
Má p.president možnost vetovat radar?Možná,že by to bylo z politického hlediska nevděčné,ale
lidi by si získal.

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: 1. Nemyslím, že by prezident měl mít takovou pravomoc.
2. Pravomoc vetovat takové rozhodnutí prezident nemá.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:36Autor: Milan

Otázka: Pane tajemníku,dle mého názoru pan Václav Klaus není nadstranický president,není presidentem všech občanů,především ve volební kampani vystupoval ve prospěch ODS a proti ČSSD.Z jeho pozice hlavy státu jsou též přímo či nepřímo ovlivněna hlavní zpravodajská média.Jaký na to máte názor?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Váš názor nesdílím. A možná by s Vámi nesouhlasili ani ti lidé z ODS, kteří stranění ve svůj prospěch od prezidenta očekávali.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:37Autor: Kynčl

Otázka: David Macek, místopředseda KDU-ČSL, v MFD tvrdí, že za očarování Klausem, stále platíme. Jste jím očarován a taky stále platíte?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Nejsem očarován a neplatím. Pan Macek má na svůj názor nárok. Ale pokud vím, ani v jeho vlastní straně takový názor nepřevládá.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:38Autor: JSP_též příz_pravice

Otázka: Jak dlouho Vás bude ještě bavit dělat podržtašku jednomu zlostnému staříkovi, který je navíc přesvědčen o své neomylnosti?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Tašky nedržím, ale tuhle jsem jednou chvíli podržel jedny desky. Zlostné staříky nemám rád stejně jako Vy, naštěstí je ale moc nepotkávám.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:39Autor: lada

Otázka: Pane Jakl co říkáte tomu, že v anketě je hodně příspěvků a to negativních na pana presidenta, v tom smyslu že si jej jako hlavu státu již nepřejí.

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Zřejmě to vypovídá o struktuře čtenářů tohoto serveru, ale tak hrozné to není.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:40Autor: Celník Pavel

Otázka: Spíše bych otázku poslal panu Pr. Klausovi. Zda si pamatuje na zák. č. 361/2003Sb,. , který mě připravil o 30 dní dovolené. S tím ,že 10 odpracovaných svátků činí 10 dní dovolené a zbytek , tedy 20 dní je zbylích 150 hodin odpracovaných zdarma. Předem děkuji za odpověď, jelokož jste mluvčí pana Klau

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Jestli máte na mysli zákoník práce, tak ten pan prezident Poslanecké sněmovně vrátil, ale byl přehlasován.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:41Autor: Daniel

Otázka: Dobrý den, chtěl jsem se Vás zeptat jakým způsobem mohou lidé komunikovat s prezidentem republiky, když by rádi osobní setkání a prodiskutování velmi důležitých záležitostí. Prezident by měl přijímat také obyčejné lidi a né jen státní pracovníky a to jak které.

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Pan prezident cestuje po celé republice a běžně se setkává s veřejností na nejrůznějších akcích. Přijímat "obyčejné lidi" si moc představit neumím. Přece jen nás je deset miliónů.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:42Autor: nepříznivec levice

Otázka: Dobrý den!
Snowboarding nemusím, ale můžete jakožto nesportovec vysvětlit, v čem tkví princip jeho levicovosti?
(Nesvoboda svázaných nohou nebo tak něco?)

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Poplatnost módní vlně. Ale neberte to tak vážně. To by byl ještě větší příznak levicovosti.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:43Autor: Libezna

Otázka: Co říká pan prezident tomu, že v ČR se člověku prakticky nevyplatí pracovat neboť je jednodušší pobírat různé soc. dávky? Podotýkám, že jsem již 6 rokem zaměstananá u soukromé firmy bez zvýšení platu, moje čistá mzda je 10.300 Kč. Vyplatí se mi skončit.

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Pan prezident je letitým kritikem sociálního systému. Ve své nynější funkci se ale přímým způsobem na změnách legislativy podílet nemůže. Občas ale o tom napíše nebo veřejně promluví.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:44Autor: David Malda

Otázka: Pane Jakle, korigoval jste nějak svůj názor na neexistenci globálního oteplování po zveřejnění zprávy Pařížského Mezivládního panelu pro změny klimatu, ve které se většina zúčastněných VĚDCŮ vyslovila, že zvýšení průměrných teplot na zemi v druhé pol. 20.stol. způsobila především lidská činnost?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Jiní vědci zase tuhle vědecky prokázali, že socialismus je lepší než kapitalismus. Spíše si položte otázku jaký názor udělá větší reklamu žadatelům o různé granty. Poplašný nebo umírněný?

Odpovězeno: 02. 03. | 11:45Autor: Pavel

Otázka: Prezidenské milosti Vám připadají normální? Když už soud jednou rozhodl, pak nemá do tohoto procesu zasahovat nikdo další.

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Milosti nejsou nástrojem spravedlnosti a neopravují výrok soudu. Jsou tu od toho, aby bylo možno brát v úvahu i další okolnosti. Pan prezident není bojovníkem za tuto kompetenci. Ale snaží se ji vykonávat co nejlépe.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:46Autor: K eko-diskusi

Otázka: "Pan prezident je odborníkem na společenská témata. A toto je společenské téma." Ale VETSIMI odborniky na toto tema jsou bezesporu jini a ti tvrdi pravy opak toho, co Klaus a HRSTKA jemu podobnych. Kdo ma tedy spise pravdu? (i jen ciste statisticky ti prvni...

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Aspoň vidíte, že není pravdou, že se pan prezident podbízí většině. A mimochodem co se týče "hlasování" vědců, pak moc pravdu nemáte.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:47Autor: Hans

Otázka: Bude pan president Klaus následovat příklad Karla Gotta a plánuje se svojí milenkou Klárou Lohniskou děťátko? Díky. Hans

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: A co Vy? Jak se má Vaše Karkulka?

Odpovězeno: 02. 03. | 11:47Autor: Jitka

Otázka: Dobrý den, máte ještě jiné koníčky, než jen hudbu? Přibližte se nám více jako "normální člověk". Děkuji.

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Hudba není můj koníček. Je to způsob života. Mým koníčkem je pivo.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:49Autor: karel

Otázka: "Jestli myslíte případná zdravotní rizika z nějakého radiového vlnění, tak těm já nevěřím." Jste nejak v tomto vzdelan, anebo se jedna o viru koncici slovem Amen? Mluvime o 170000W...

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Nejde o víru. Nečetl jsem věrohodné studie o případných zdravotních dopadech. Představte si, že jsem byl mimo jiné dva roky redaktorem odborných zdravotnických časopisů.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:49Autor: Naivní

Otázka: Neměl byste změnit účes? Děkuji za odpověď

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: O to se postará čas a gravitace. Už těch vlasů moc nezbývá.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:50Autor: Daniel

Otázka: Co V.Klaus a Špindlerův Mlýn. Nový byt. Spojení s podnikateli jako je Roman Janoušek a magistrát Prahy 1?????

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Nic o tom nevím. Myslím, že jeden ze synů pana prezidenta má byt v Peci pod Sněžkou.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:50Autor: Závozda

Otázka: Zopakoval bych otázku předchozí: Pozve si pan prezident pana Čunka na Hrad ke konzultacím kvůli jeho aféře? Sám říkáte, že je to věc poškozující věrohodnost politického prostředí...

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: O tom jsem s panem prezidentem nemluvil. Ale takový krok b˙ byl asi dost sporný.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:51Autor: Skeptik

Otázka: "O žádných takových stycích nevíte". V. Klaus nebyl nijak prověřen?! Kdyz ho poslali do rakouske televize!? Kdyz jeho sestra emigrovala!? Kdyz on sam ne-byl ve strane a pritom v exponovanem prostredi!? Co nam muzete rict k osobe Karla KOECHERA?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Máte víc informací než já. Asi Vás nijak neobohatím.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:52Autor: Stránský

Otázka: Vážený pane tajemník, nevím jestli ta otázka tady už zazněla, ale jak se díváte na možnost tozšíření pravomocí prezidenta republiky, jako je to např. v USA, kde má prezident velké pravomoce??
A ještě jedna, jestli souhlasíte s tím, aby občané volili prezidenta v přímých volbách?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Nemyslím, že pravomoce je třeba rozšiřovat. K přímé volbě mám vztah víceméně neutrální.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:52Autor: [email protected]

Otázka: Vazeny pane, pan president i Vy si opravdu myslite, ze globalni oteplovani je klise? Jako odbornik zabyvajici se problemem mohu potvrdit, ze globalmi oteplovani je skutecnost.

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Tak to jste největší odborník na světě. To potvrdit neumí nikdo.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:52Autor: mires

Otázka: V jakém případě by mohl odsouzený dostat milost o d hlavy státu????

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Například z humanitárních důvodů.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:53Autor: janek

Otázka: Proc nam chcete odeprit referendum? Je to snad jedina moznost, jak se branit mocne skupine zednaru a US-zbrojovek!...

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Nechci nikomu odepírat referendum. Řekl jsem svůj názor. Hladovku bych za to nedržel.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:54Autor: Jirka

Otázka: Pomalu zas leze navrch v jakých funkcích jsou bývalí přisluhovači STB. Ptám se poč taky nebyli lustrováni partneři funkcionářů ( třeba soudců), kyž tito přestože sami nebyli v záznamech STB mohli sloužit právě jako dobrý zdroj informací.

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Partneři? Nemyslím, že státní úřady mají lézt lidem pod peřinu.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:55Autor: Mojzis

Otázka: Dobry den, na koho se mam obratit, kdy potrebuju sehnat nejaky komplexni material o nazoru pana prezidenta na budoucnost EU - myslim konkretne zda EU federalizovat:-) a take geograficky rozsah. DEKUJI

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Na toto téma napsal pan prezident mnoho statí a několik knih. Odkazy na ně najdete například na www.klaus.cz.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:56Autor: Jana

Otázka: Pane Jakl myslíte si že zde budou zveřejněny i nepopulární otázky?Já si to nemyslím - cenzura je stále stejná.

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Já odpovídám na všechny otázky, které vidím. Doufám, že je tu v redakci nikdo nefiltruje. Proč taky.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:57Autor: Jaroslava

Otázka: Jak p. president přispívá k rovnosti šancí? Kolik je v KPR žen ve vedoucích funkcích, kolik jmenoval velvyslankyň, soudkyň atd?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Máte podivný názor na rovnost šancí. Pletete si s rovností ve výsledku. K takto chápané rovnosti šancí pan prezident přispívat určitě nebude. A mimochodem většina ze včera patnácti jmenovaných soudců jsou ženy. Ale nevím, jestli je to dobře nebo špatně.

Odpovězeno: 02. 03. | 11:59Autor: univox

Otázka: pan preziden je "hlídán protokolem", připoměl už mu také někdo jeho úšklebky, které vidíme na fotkách, neměl by být více "optimisticky naladěn" pro lid a okolí? :-)) je to škoda, je švihák ...

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Nemyslím si, že je třeba někomu předepisovat náladu. Přístupem k životu ale pan prezident pesimistou určitě není. A z některých hloupostí mám chuť se občas šklebit ještě víc.

Odpovězeno: 02. 03. | 12:00Autor: Merito

Otázka: vy vidíte Čunkův případ jako vážný, já vidím člověka, který umí řešit situace velmi nadstandardně ke spokojenosti občanů i strany porušující občanskoprávní regule, zejména nepaltičů, kde jiní by normálně byli už na ulici, nevidíte, že ten velký problém je v prodejnosti celého vedení země?

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Nemluvil jsem o jeho politice, ale o trestně právní kauze. Zároveň ale nemám rád předčasné vyhlašování rozsudků.

Odpovězeno: 02. 03. | 12:01Autor: Pegy

Otázka:

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl: Děkuji všem čtenářům za zájem a přeju hezký víkend.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Poslední rok Václava Klause na Hradě podle Aktuálně.cz

Foto: Aktuálně.cz
Prezident Václav Klaus připíjí s premiérem Mirkem Topolánkem nové vládě s přáním, aby získala potřebnou podporu.
Prezident Václav Klaus připíjí s premiérem Mirkem Topolánkem nové vládě s přáním, aby získala potřebnou podporu. | Foto: Tomáš Adamec
Dnes přijel vůz s poznávací značkou 3A3 0007 na hradní nádvoří naposledy s prezidentskou standartou.
Dnes přijel vůz s poznávací značkou 3A3 0007 na hradní nádvoří naposledy s prezidentskou standartou. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
 
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Prezidenta doprovází vedle podnikatelské mise také ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.
Prezidenta doprovází vedle podnikatelské mise také ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. | Foto: Reuters
 
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Opět studentská revoluce? Ne, to se jen studenti obávají o budoucnost svojí profese.
Opět studentská revoluce? Ne, to se jen studenti obávají o budoucnost svojí profese. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy