Jak za zradu Topolánka a Paroubka vyhrál Füle

Sabina Slonková, Petr Holub
11. 11. 2009 15:20
Rekonstrukce šesti dnů, v nichž své prohráli Fischer, Topolánek, Paroubek i Špidla
Štefan Füle. Nevýrazný, ale spolehlivý eurokomisař
Štefan Füle. Nevýrazný, ale spolehlivý eurokomisař | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šest dní horečného vyjednávání, pět reálných kandidátů, několik názorových veletočů a na konci jediné jméno: Štefan Füle. Toho ve středu na svém mimořádném zasedání definitivně po jednání parlamentního výboru pro evropské záležitosti jako českého kandidáta potvrdila vláda.

Hledání nového českého zástupce v Evropské komisi nadto přineslo první zásadní šrám na vztahu mezi premiérem Janem Fischerem a lídry nejsilnějších stran Mirkem Topolánkem a Jiřím Paroubkem.

A také otázku, zda současnému komisaři Vladimíru Špidlovi utekla nová nominace kvůli nedorozumění nebo jej vlastní strana obětovala.

Z neformálních rozhovorů s politiky i jejich poradci a z oficiálních stanovisek sestavil deník Aktuálně.cz detailní scénář, jak se hledání nejlépe placeného úředníka ve skutečnosti odehrálo.

Füleho středa

Jako klíčová se zpětně ukazuje utajená schůzka Paroubka s Topolánkem z minulé středy.

Na ni šéf ODS přichází se jménem Štefana Füleho, coby člověka, který by jeho straně nevadil v případě hledání kompromisního kandidáta.

Kariéře bývalého komunisty a absolventa moskevského institutu mezinárodních vztahů doposud pomáhala spíše ČSSD, takže ani pro ni není nepřijatelnou osobou.

Veřejně však ODS a ČSSD i po této schůzce trvají na svých kandidátech: Alexandru Vondrovi a Vladimíru Špidlovi.

Foto: Ondřej Besperát
Co jsme psali:
Boj o komisaře: utajená schůzka Topolánka a Paroubka

Fischerův čtvrtek

Na společné schůzce probírají poté Mirek Topolánek a premiér také možnost, že by do Bruselu vláda vyslala právě Jana Fischera.

Zatímco Topolánek a následně s rozhovorem seznámený Paroubek si Fischerova slova interpretují jako jasné Ano, předseda vlády to tak zjevně neviděl.

"Já jsem nabídku dostal a řekl jsem, že jsem připraven o ní za určitých okolností uvažovat," popisuje později tento den Fischer.

Těmi okolnostmi měl na mysli, že obě strany ještě budou o svém kandidátovi dál jednat, a pak to budou politici, kdo Fischerovu případnou nominaci vyhlásí. Do řešení osudu vlády, která by přišla o premiéra, měl být zapojen i prezident, připomíná s odstupem Fischer.

Navenek politici vše tají, tvrdí, že společného kandidáta stále nemají a dál hledají. Sociální demokraté se snaží získat podporu zelených, s jejichž pomocí by byli schopni protlačit Špidlu.

V zákulisí se objevuje také informace, že Fischerovým mužem pro Brusel by mohl být ministr životního prostředí Ladislav Miko.

Foto: MŽP
Co jsme psali:
Hra o Brusel: Dlouhý je ze hry, další adept je Miko

Pačesův pátek

Oproti Fischerovu přání politici anonymně vypouštějí přes novináře na veřejnost informaci, že kandidátem ODS a ČSSD je současný premiér. "Je to dohodnuté, je připravena i náhrada za Fischera do čela vlády. Bude jím Václav Pačes," popisuje pod podmínkou anonymity jeden z politických lídrů.

Genetik a bývalý šéf Akademie věd Pačes později Aktuálně.cz potvrzuje, že v pátek mluvil se šéfem ODS Topolánkem. "Náhodou jsme se potkali. Mluvili jsme o možnosti, že se bude hledat náhrada za premiéra. Prohodil něco ve smyslu: Třeba si zase vzpomeneme na vás. K žádným faktickým jednáním ale nedošlo," řekl Pačes.

Oficiálně politici zachovávají mlčení a slibují, že vše řeknou v pondělí.

Odmítnutá sobota

To, co Topolánek s Paroubkem měli za definitivní, padá. Premiér Fischer vydává prohlášení, v němž nominaci odmítá: "Vzal jsem však na sebe spolu se svou vládou odpovědnost dovést zemi k řádným parlamentním volbám a od této odpovědnosti nemohu ze dne na den odejít."

Politici nejsilnějších stran zuří.

Jejich spolupracovníci anonymně sdělují novinářů, že Fischer o post už od léta sám stál, dohodl se s nimi a pak je podrazil. Prohlašují, že za jeho obratem stojí snaha nové strany Top 09 přetáhnout populárního politika k sobě a vidí v tom i zásah prezidenta.

Topolánek nakonec část z toho napsal do svého veřejného prohlášení: "Fischer sám o roli eurokomisaře projevil zájem, několikrát o tom sám jednal a včera také potvrdil, že je připraven nominaci přijmout," uvedl šéf ODS v tiskovém prohlášení.

Se zpožděním se na facebooku přidá i Paroubek: "Jsem jeho rozhodnutím neaspirovat na funkci komisaře překvapen, protože z jeho okolí zaznívaly dlouhodobě opačné názory."

Sám Fischer později vysvětluje, že jediné, co stálo za jeho rozhodnutím, byla snaha zajistit stabilitu vlády.

Politici tak začínají znovu hledat společného kandidáta, jinak jim hrozí, že vybere sám Fischer.

Jan Fischer, premiér. Ilustrační snímek z 9. října.
Jan Fischer, premiér. Ilustrační snímek z 9. října. | Foto: Reuters
Co jsme psali:
Zůstanu, potvrdil Fischer Klausovi. Ten ho pochválil

Tůmova neděle

Z politických sekretariátů opět uniklo, že Fischerovým kandidátem na post komisaře je guvernér centrální banky Zdeněk Tůma. I únik této informace později premiér komentoval jako smrtící.

"Nemůžu za to, že jméno mého kandidáta, které považuji doteď za velmi kvalitní, uniklo ven, a proto především se v neděli ve večerních hodinách stalo nejednatelným," podotkl Fischer, který o nominaci mluvil s Tůmou už o týden dříve v pondělí.

Foto: Ludvík Hradilek
Co jsme psali:
Chaos trvá. Fischer chce za komisaře Tůmu, politici ne

Špidlovo pondělí

Bez jakékoli dohody vláda hlasuje o kandidátech jednotlivých stran i o Tůmovi. Pokus podle očekávání nevyšel. Ukazuje se ale, že nejblíže má k postu komisaře Vladimír Špidla. Pro Tůmu hlasuje jen premiér.

Zelení při debatách se sociálními demokraty potvrzují, že nakonec pustí svého kandidáta Jana Švejnara a jejich ministři ve vládě podpoří Špidlu. Pro je nakonec i bývalý šéf strany Martin Bursík, který se do jednání nečekaně vložil a sociální demokraté ho podezřívali, že svým vlivem dokáže "zelené" ministry přesvědčit, aby pro Špidlu nehlasovali.

Paroubek ale slibům zelených zřejmě nevěří. Ještě v noci se sejde s Topolánkem a společně opráší jméno Štefana Füleho.

Foto: Ludvík Hradilek
Co jsme psali:
Vláda o komisaři nerozhodla. Politici budou jednat dál

Füleho úterý: Špidla by býval vyhrál

Ministři nominovaní ODS a ČSSD na vládě prosazují jako kandidáta na eurokomisaře Füleho. Hlasuje se ve dvou kolech. V prvním dostane Špidla 9 hlasů, Füle dvanáct, ve druhém kole pro diplomata hlasuje čtrnáct členů kabinetu a je dobojováno.

Vzápětí se ale ukazuje, že kandidát ČSSD Vladimír Špidla nakonec mohl být zvolen. Zelení tvrdí - a to i před hlasováním - že byli skutečně připraveni pro něj hlasovat.

"Náš kandidát Jan Švejnar nemá dostatečnou podporu, proto podpoříme Vladimíra Špidlu," oznámil šéf strany Ondřej Liška.

Jenže Paroubek už o to nestál a Lišku obvinil z politické vypočítavosti.

Štefan Füle s vlajkami, které symbolizují jeho dosavadní kariéru: zvláštní velvyslanec ČR při NATO, pak český ministr, v budoucnosti eurokomisař.
Štefan Füle s vlajkami, které symbolizují jeho dosavadní kariéru: zvláštní velvyslanec ČR při NATO, pak český ministr, v budoucnosti eurokomisař. | Foto: Repro: Vláda.cz
Co jsme psali:
Špidla v Bruselu končí, komisařem bude Füle
 

Právě se děje

Další zprávy