Jak Tony Blair podpořil Paroubka

Ondřej Besperát, Simona Holecová
10. 3. 2006 17:15
Praha - I když politologové vidí velké programové rozdíly mezi britskými labouristy a ČSSD, jejich šéfové si dnes notovali. Uvnitř: FOTOGALERIE a VIDEO.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Britský ministerský předseda Tony Blair, který přijel do Prahy na sraz levicových lídrů Evropy a podpořit ČSSD před volbami, nešetřil chválou na Jiřího Paroubka.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

K TÉMATU SI PŘEČTĚTE:

Lídry podpoří celebrity světové politiky

"Máme mnoho společného," uvedl. "Obě naše strany vycházejí z vize silné ekonomiky založené na sociální spravedlnosti, prosazují pevné transatlantické partnerství a sdílejí stejné hodnoty v rámci EU," řekl nejúspěšnější labouristický premiér v britské historii.

Čeští sociální demokraté chtějí letos v červnu napodobit labouristy a potřetí za sebou vyhrát volby.

V kampani jim bude pomáhat londýnský double-decker, dříve typický pro londýnské ulice, který dnes Blair symbolicky předal Paroubkovi.

"Je to forma morální podpory britské Labouristické strany české sociální demokracii," pojmenoval autobus Paroubek po krátkém jednání v Kramářově vile, během něhož svého britského kolegu oslovoval "milý Tony" a označil jej za svého přítele.

Ten prozměnu označil Čechy za silného a spolehlivého spojence v Evropské unii i NATO.

Toto silné partnerství se podle Blaira projevilo třeba při složitých vyjednáváních o unijním rozpočtu na konci loňského roku, když byla Británie předsednickou zemí pětadvacítky.

V Praze se Blair zdržel pár hodin - po pracovním obědě v Obecním domě odletěl domů.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy