Jak splnit domácí úkol od Klause? Opo-smlouvou

Petr Holub
27. 3. 2009 9:45
Analýza : Jak splnit podmínky prezidenta?
První oficiální konzultace prezidenta a šéfa opozice po pádu vlády.
První oficiální konzultace prezidenta a šéfa opozice po pádu vlády. | Foto: Ludvík Hradilek

Analýza - Domácí úkol, který prezident Václav Klaus zadal politikům, má jediné řešení. Vyžaduje dohodu dvou největších stran ODS a ČSSD.

Strany mají ve sněmovně 149 hlasů a tvoří jedinou většinu, kterou je možné domluvit bez účasti 26 poslanců KSČM. Dohoda na vládě bez komunistů je prezidentovou nevyslovenou podmínkou.

Zkrátka opoziční smlouva

Jiří Paroubek (ČSSD) zatím dává přednost scénáři, kdy současná vláda zůstane v demisi do konce evropského předsednictví a potom nastoupí úřednický kabinet, který překlene období do předčasných voleb na podzim či příští rok na jaře. Mirek Topolánek (ODS) hodlá vládnout v demisi, anebo jako pověřený premiér do předčasných voleb v létě.

Šéfové stran zdánlivě nemusí daleko ustupovat. Například Topolánkova menšinová vláda tolerovaná pomocí nové opoziční smlouvy Paroubkem prezidentovo zadání plní. Předčasné volby mohou domluvit i bez Klause.

Překážkou jsou však špatné vztahy Topolánka a Paroubka, kteří se spolu úplně přestali bavit. Topolánek těžko může splnit podmínku sociálních demokratů na odvolání ministra vnitra Ivana Langera, který je fakticky druhým nejmocnějším mužem ODS.

Pro Paroubka je nemyslitelné opustit roli rezolutního opozičního vůdce.

Topolánkovi chybí 6 jmen

Stejné řešení volebního patu z června 2006 doporučoval prezident už během sestavování prvních dvou vlád. Tehdy návrh oba lídři odmítli: Paroubek v srpnu, Topolánek v prosinci. Většina se domluvila pomocí dvou odpadlíků z ČSSD až půl roku po volbách.

Přehledně:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Po pádu vlády, se kterým ve sněmovně nikdo nepočítal, má Klaus silnější pozici. Proto chce dohodu během několika dnů a bez nezařazených poslanců.

Topolánek může nabídnout jedinou alternativu, tedy koalici na stejném půdorysu jako dosud.

K dispozici ovšem má jen 95 poslanců. Již před úterním hlasováním o nedůvěře vznikla alternativa, podle níž poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová vládu podpoří jako zástupkyně čtvrté koaliční strany (Demokratické strany zelených).

Zatím však neexistuje plán, jak do sboru koaličních poslanců integrovat další čtyři jména a Topolánek se o to ani nepokouší. ODS naopak ze svého klubu vyloučila Vlastimila Tlustého.

Paroubek musí rozdělit ODS

Předseda ČSSD může naopak nabídnout vládu, kterou by sestavil s pomocí lidovců a nejméně 17 poslanců ODS původem z Prahy nebo ze středních Čech.

Miloš Zeman
Miloš Zeman | Foto: ČSSD
Čtěte také:
Miloš Zeman do vlády? A proč ne, říkají v ČSSD

Sami lidovci však vylučují, že pro případnou Paroubkovu vládu bude hlasovat všech 13 členů klubu.

Někteří sociální demokraté uvažují o divokém scénáři, kdy se ODS rozštěpí, odpadlíci založí nový poslanecký klub ODS II. a podpoří úřednickou vládu. Tento plán však těžko může splnit jednu z Klausových podmínek, že řešení vládní krize musí být rychlé.

Až přijde úředník

Klaus zatím jen prostřednictvím tajemníka Ladislava Jakla upozornil, že bez politické dohody o vzniku většiny ve sněmovně může sestavit vládu úředníků.

Ladislav Jakl, tajemník prezidenta Klause
Ladislav Jakl, tajemník prezidenta Klause | Foto: Ondřej Besperát
Online rozhovor:
Živě: Tajemník Klause přikývl na Paroubkovo řešení

Technicky je to možné, v politické realitě potřebuje tento plán aspoň neformální souhlas některých parlamentních stran. Bez dohody se stranickými politiky by prezident vládu jen těžko obhajoval, protože by sám nesplnil vlastní podmínku o podpoře nejméně 101 poslance.

Premiér Mirek Topolánek donesl prezidentu Václavu Klausovi demisi vlády
Premiér Mirek Topolánek donesl prezidentu Václavu Klausovi demisi vlády | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Klaus odstavil ODS, Česko míří k úřednické vládě

Může však pověřit některého politika či ekonoma, aby začal s velkými stranami jednat o podpoře budoucího prezidentského kabinetu a aby je požádal o nominaci některých ministrů.

 

Právě se děje

Další zprávy