Jak si vede byznysmen? Babiš očima politických partnerů

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
24. 11. 2013 17:30
Lidovec a sociální demokrat líčí své dojmy z Andreje Babiše po prvních jednání s ANO.
Som politikom?
Som politikom? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Andrej Babiš před volbami zdůrazňoval, že není politikem. Jeho hnutí ANO 2011 to vtělilo do předvolebního hesla "Nejsme jako politici. Makáme".

Teď se politikem stal. Jak se chová při povolebním vyjednávání? Sebevědomě, sebestředně, nebo naslouchá svému týmu? A svým politickým partnerům?

Aktuálně.cz proto požádalo jeho politické protějšky při vyjednáváních o nové vládě, aby popsali své první dojmy z Babiše-politika. Souhlasili, pod slibem anonymity - vcelku logicky argumentovali tím, že s Babišem budou dál sedat k jednomu stolu a vyjednávat o možné koalici.

Umí přiznat, když tápe

Člen vyjednávacího týmu KDU-ČSL měl při popisování svých dojmů výhodu: Proti Andreji Babišovi usedl už dvakrát, pokaždé na dvě hodiny. Jejich týmy si - alespoň do doby, než se začal Andrej Babiš strefovat do financování lidovců - sedly na první pohled lépe než ANO s ČSSD.

Sociální demokrat s ním za jeden stůl usedl jen jednou. "Nedá se všechno napoprvé odhadnout," řekl zpočátku k záměru hodnotit Andreje Babiše, ale pak se ochotně podělil alespoň o první dojmy.

Jejich první postřehy se dají shrnout následně: Andrej Babiš je vyjednavač, který neprosazuje za každou cenu sám sebe. Umí přiznat, že leckde tápe, dokáže to obrátit v žert.

Teprve poznává, co a jak rychle lze v politice reálně prosadit. Přestože je už téměř měsíc politikem, stále zdůrazňuje "vy politici", jako by sebe do této skupiny stále ještě nezahrnoval. K politickým partnerům i svým spolustraníkům je zdvořilý a vstřícný, ale k pomocnému personálu svého hnutí se chová o poznání hůř.

Slušný a korektní. Jak ke komu...

Křesťanský demokrat se netají tím, že byl na Andreje Babiše zvědavý už proto, že slyšel, jak tvrdým vyjednavačem dokáže být: "Podle toho, co jsem slyšel od lidí, kteří s ním podnikají, je hodně tvrdý. Dokáže donutit konkurenci, aby mu třeba odprodala firmu. Takže jsem byl sám zvědav, jak bude vystupovat. Choval se ale velmi slušně a korektně."

Zároveň si ale všiml zcela jiného chování k pomocnému personálu: "Zarazilo mě, jak Babiš jedná s některými lidmi, třeba z jejich tiskového - dosti příkře na ně třeba houkne 'to už mělo být dávno vydáno'. Také jsem šéfoval lidem, ale vím, že je nutné s nimi slušně vyjít."

Oba naši hodnotitelé se shodují v jednom: Andrej Babiš svým partnerům naslouchá.

"Během jednání si dělá legraci i sám ze sebe, dává najevo, že v tom není kovaný. Není to tak, že by si nepřipustil, že něčemu nerozumí," říká sociální demokrat.

Jeho křesťanskodemokratický kolega měl stejné postřehy: "Občas řekne: Ja neviem, ať hovorí paní Jourová." A dodává: "Může to být pokora, ale může to být i obava, aby si nenaběhl."

A zatímco socialistovi připadal vyjednávací tým ANO jak "styl firemního šéfa", lidovec tvrdí, že na jednání s KDU-ČSL nebyl "Babiš vždy ten dominantní, stejně často mluvila třeba paní Jourová nebo pan Faltýnek".

Na jedné straně já, na druhé vy, politici

"Jeho představy o tom, co je v politice možné, jsou nereálné, to se teď učí. Třeba na paní Jourové je znát, že se vyzná ve státní správě a legislativním procesu," říká křesťanský demokrat.

Jedním z rysů, který ho trochu dráždí, je Babišovo zdůrazňování, že není politikem: "On se stále staví do pozice 'to jsou ti politici' nebo říká: 'Vy jste politici, vy víte, jak to má být'. Takže ho upozorňujeme, že od 26. října je politikem i on."

Socialista přidává postřeh z momentů, kdy se šéf Agrofertu projeví jako byznysmen i při politickém jednání: "Někdy Babiš řekl až netrpělivě: Tyhle detaily si necháme až na jednání expertů, tyhle detaily mě nezajímají."

A podobnou zkušenost má zase z jejich jednání i lidovec, který to přičítá právě tomu, že se Andrej Babiš s lecčíms teprve seznamuje: "I u věcí, které jsou poměrně jasné, často mluví o tom, že to nejdřív musí analyzovat odborníci."

Nový Zeman? Nesnáší novináře...

Oba naši "hodnotitelé" zdůrazňovali, že jsou to jen první dojmy. Přesto byl cítit odstup členů stran, které vznikly klasickým způsobem, od Babišova ANO.

"U nás není odchod šéfa z čela strany fatální, máme širokou členskou základnu. Takže základní směřování, základy programu se nezmění," říká lidovec.

A v podstatě to samé, byť jinými slovy, i socialista: "Právě ten styl firemního šéfa, jak mi to zatím připadá, považuju za nejnebezpečnější. V ČSSD je možné se i silnému šéfovi postavit, člověk má vždycky možnost říct NE. Neměnil bych s nimi."

Nejasné je podle něj i to, jak velkou roli hrají v hnutí ANO experti: "Jejich role může být vyšší než lidí zvolených. Může se třeba stát, že místo poslankyně Válkové bude Babiš víc naslouchat poradci Pelikánovi. On tyto lidi vynesl penězi nahoru."

Každopádně křesťanský demokrat přidává ještě jeden postřeh, tentokrát směřující směrem k médiím: "Koho rozhodně nesnáší - to jsou novináři. Tam si servítky nebere. Možná nám tady v tomto ohledu vyrostl nový Zeman."

 

Právě se děje

Další zprávy