Jak se "zbavit" Topolánka? Těžko, zjistilo vedení ODS

Kateřina Eliášová
24. 3. 2010 5:30
Aktuálně.cz se pokusilo zmapovat 100 hodin, které rozhodly o Topolánkově setrvání v čele ODS
Dva pro setrvání, sedm spíše pro odchod. Přesto Mirek Topolánek v čele ODS zůstává i nadále
Dva pro setrvání, sedm spíše pro odchod. Přesto Mirek Topolánek v čele ODS zůstává i nadále | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Necelých 100 hodin trval zatím poslední boj kritiků Mirka Topolánka o jeho stažení z kandidátky a z čela strany.

A ještě se může přičíst dalších 48, tedy do doby, než ve čtvrtek zasedne výkonná rada ODS, která se vážnou situací ve straně bude zabývat.

Na počátku celého problému bylo minulý pátek uveřejněné video, které zveřejnil bulvární deník. Šéf konzervativců a lídr jihomoravské kandidátky se na záznamu poněkud nešťastně vyjadřuje na adresu církve, Židů či gayů.

Ještě ten den si videa všiml předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) a začal konat. V pondělí veřejně oznámil, že žádá Topolánkovu hlavu.

Neklidný víkend

Sobotka podle dostupných informací nejednal jako solitér, tak, jako tomu bylo před osmi lety v případě "sestřelení" tehdejšího šéfa ODS Václava Klause. Tentokrát se za něj postavili i další členové nejužšího vedení ODS. Věřili, že se jim Topolánka podaří k odchodu přemluvit.

Narazili ale už ve výběru data, kdy by o osudu prvního muže ODS mělo jednat grémium. Namísto neděle či pondělka večer se devět, respektive jedenáct nejvýše postavených mužů ODS sešlo v úterý ráno. "Byl to velmi rušný víkend, včetně pondělka, plný schůzek a konzultací, jak se k Sobotkově výzvě postavit," popsal člověk blízký Mirku Topolánkovi.

Nebyl sám, kdo žádal o anonymitu. Důvod je nasnadě: Jednak Mirek Topolánek přes masivní tlak svůj post uhrál a zůstává v čele strany, druhak ve čtvrtek jedná výkonná rada strany a do té doby nikdo nechce situaci "on record" komentovat.

12 hodin na neklidné lodi

Grémium samo o sobě nemá pravomoc odvolávat předsedu, tu má pouze kongres a ten ODS před volbami většinově odmítla. Topolánkovi kritici však věřili, že jej jejich početní převaha ke složení funkcí přesvědčí (za  Mirkem Topolánkem stál pevně pouze předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř).

Topolánek přišel na jednání připravený i na variantu svého odchodu, což přiznal i na tiskové konferenci. "Samozřejmě, že jsem to zvažoval, byl jsem na to připraven, stejně jako jsem byl připraven podporovat kohokoliv, kdo by převzal tu moji roli," řekl. Změny se ale podle jeho scénáře měly dotknout více lidí: ti by stejně jako on z kandidátek zmizeli a jiní by naopak přibyli. Zákon podle některých členů grémia ještě šest dní takové změny připouští.

"Byla to okrajová záležitost," bagatelizoval tuto skutečnost jeden z Topolánkových kritiků. Grémium se podle jeho verze snažilo celých 12 hodin Topolánkovi předestřít všechna pro a proti jeho možného odchodu. "Deklarovali jsme, že je nad slunce jasné, že ho nehodíme přes palubu, že bude součástí vyjednávání, kdo by měl dovést stranu do voleb," uvedl výše citovaný člen grémia.

"Diskutovali jsme dlouho o tom, co ta situace přináší, co bere, jaká jsou východiska, existují-li nějaké varianty řešení, jaké to jsou a jak postupovat dále," shrnul 12 hodin jednání sám Topolánek.

Tři muži ve volebním člunu

Krizová varianta počítala s tím, že stranu dovede do voleb triumvirát David Vodrážka - Ivan Langer - Petr Nečas, všichni místopředsedové ODS.

Ani jeden z nich se k takové variantě nechtěl vyjadřovat, stejně jako k tomu, jak se dívají na výsledek celodenního jednání.

Všichni tři totiž byli spíše pro to Mirka Topolánka nechat jít, jenže ten půl hodiny před tiskovou konferencí členům grémia oznámil, že se rozhodl zůstat. "Zůstávám nadále předsedou ODS a povedu ODS jako lídr do vítězných voleb. Toto rozhodnutí je konečné."

Poslední šance kritiků je čtvrtek

Výkonná rada se měla původně sejít až příští pondělí, situace si ale vynutila ji svolat už na tento čtvrtek.

Ani výkonná rada nemá, jak vyplývá ze stanov ODS, pravomoc předsedu odvolat. Může ale zasáhnout do kandidátek.

Ve hře je stále varianta, že kraje, které jsou ve výkonné radě zastupeny, Topolánka k odchodu vyzvou. Aktuálně.cz oslovilo jejich zástupce, oficiálně chtěl svůj postoj před jednáním sdělit jen málokdo. Ještě dnes večer některé regiony o situaci v ODS jednaly a budou v tom pokračovat až do jednání výkonné rady.

"Doteď jsem měl schůzky a komentovat to nebudu," uvedl například šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka. "Do čtvrteční výkonné rady si zkusím svůj názor promyslet. Nerad bych dělal ukvapená rozhodnutí. Pokud se dříve mluví, než myslí, je to špatně," řekl v narážce na Topolánkovy výroky další Jihomoravan, poslanec Walter Bartoš.

A do třetice z jižní Moravy, za kterou Topolánek kandiduje. "Byl jsem jeden z těch, kteří Mirka Topolánka žádali, aby se rozhodl tak, jak se dnes rozhodl. Jsem tomu rád. Já jako dvojka za ním a šéf volebního štábu v Jihomoravském kraji udělám vše pro to, abychom vyhráli," uvedl poslanec Václav Mencl.

 

Právě se děje

Další zprávy