Jak se volí Kateřina Brožová? Silou Paroubka

Martina Machová Martina Machová
10. 6. 2009 13:18
Dlouholetým straníkům se letošní příprava kandidátky do poslanecké sněmovny nelíbí
Kateřina Brožová a Jiří Paroubek v Teplicích
Kateřina Brožová a Jiří Paroubek v Teplicích | Foto: Martina Machová

Teplice - Mezi stoly v kavárně Krušnohorského divadla v Teplicích pendlují muži z tábora severočeského bosse ČSSD Petra Bendy. Pečlivě hlídají, aby neunikl ani jeden hlas, který by zhatil předem domluvený výsledek.

Za zvolení své favoritky Kateřiny Brožové a hokejisty Jiřího Šlégra do čela kandidátky přijel orodovat i sám Jiří Paroubek.

Brožová se Šlégrem u stolu určeném pro hosty trpělivě naslouchají téměř dvouhodinové názorové přestřelce mezi teplickými straníky. Sami mají připravená svá vystoupení, čekají na příležitost.

 

Z tváří jim nejde vyčíst, co si o generálce před klíčovou krajskou konferencí, kde se s konečnou platností rozhodne, kdo bude zastupovat ústecký kraj v předčasných volbách, myslí. Opozice se jejich nominaci brání, ačkoli ví, že boj je předem prohraný.

Alespoň tak popisují účastníci teplického sněmu sociální demokracie dění během volby špiček místní kandidátky. Sám Benda hovoří o průběhu standardním, důstojným a demokratickým. 

Kateřina Brožová a Jiří Šlégr mezi straníky na okresní konferenci v Teplicích
Kateřina Brožová a Jiří Šlégr mezi straníky na okresní konferenci v Teplicích | Foto: Martina Machová

"Když si z toho chtěj udělat soukromou kandidátku, tak nevím, na co tady jsme," komentovala dění v sále jedna z delegátek, pokuřující v hloučku dalších zachmuřených straníků před divadlem během pauzy.

"Pojem poslankyně Kateřina Brožová má stejně takovou váhu jako zpěvák Ivan Langer," ulevoval si další z oponentů.

Co se dělo přímo v sále, však zůstalo skryto za zavřenými dveřmi, novináři byli hned po příjezdu hlavních hvězd v čele s předsedou Jiřím Paroubkem vykázáni na ulici.

V sále však bylo cítit napětí a naštvanost a emoce s přibývajícími hodinami narůstaly, alespoň podle výrazů straníků, kteří čas od času vyšli před divadlo.

S nominací Brožové a Šlégra nesouhlasí zejména dlouholetí členové. Je jich ale na přehlasování tří místních buněk, jež ovládá Paroubkův muž Petr Benda, málo.

Právě jeho spolustraníci obviňují, že vysoké počty jejich členů vznikly účelově, aby získal v regionu převahu.

Současný poslanec Vlastimil Aubrecht (vpravo) byl odsunut až na páté místo okresní kandidátky
Současný poslanec Vlastimil Aubrecht (vpravo) byl odsunut až na páté místo okresní kandidátky | Foto: Martina Machová

K dění v sále se nikdo nechtěl vyjadřovat. "Uvidíte, fakt uvidíte," sliboval mladík s odznakem ČSSD na klopě a raději mizí v útrobách divadla.

Sdílnější není ani současný poslanec Vlastimil Aubrecht, jehož měla nominace Brožové svrhnout. "To to nemáte ještě spočítané?" odpovídá s ironií v hlase novinářům dychtících po každé novince.

Ani vítězové však neslavili. Zamračený Jiří Paroubek opustil jednání ještě před hlasováním. "Mám ještě jiné povinnosti," vysvětloval. K očekávanému výsledku se nechtěl vyjadřovat. "Není vhodné, abych předjímal, jak členové rozhodnou," dodal.

A radostí nezářili ani sami kandidáti. "Kdybych cítila, že mne někdo někam tlačí, tak bych se toho určitě neúčastnila, protože to se vždycky otočí proti," bránila se Brožová. S Petrem Bendou v zádech, jenž si čas od času bral slovo za ní, však nepůsobila zcela věrohodně.

A že by neočekávaná teplická nominace Jiřího Šlégra, kterému vedení ČSSD zprvu přiřklo jiný okres, byla pojistka proti odbojným straníkům v Litoměřicích?

"Tady ta konference proběhla dřív, podpora tu je, a myslím, že bude i v Litoměřicích," míní hokejista. Pokud by přeci jen vyhrál nominaci i v původně přiděleném regionu, tak by však rád kandidoval za něj.

Naštvaní straníci poté sněm opustili. "Loutky odchází, divadlo skončilo. Nebo ty odjely před námi?" ozývalo se z jejich řad, když odjížděli domů. 

 

Právě se děje

Další zprávy