Jak se Rath připletl Dienstbierovi do startu kampaně

Martina Machová Martina Machová
4. 8. 2012 9:50
Reportáž z oficiálního začátku předvolební kampaně prezidentského kandidáta ČSSD
Jiří Dienstbier nastupuje do vlaku
Jiří Dienstbier nastupuje do vlaku | Foto: Vojtěch Marek

Praha, Lány - "Tento vlak je plný v této době spíš v opačném směru," ubezpečuje místopředseda a kandidát ČSSD na prezidenta Jiří Dienstbier své spolucestující, kteří se usazují v jednom z vagónů spěšného vlaku na Masarykově nádraží v Praze.

Je deset hodin ráno, kolem perónů proudí převážně páteční cestující s batohy, za hloučky novinářů či pánů v oblecích a dam v kostýmcích otáčí hlavy a spěchají pryč. Dienstbiera a spol. vítá přednosta stanice, konečný cíl cesty je již daný - jede se do Lán. Skutečně i symbolicky.

Jiří Dienstbier chce být novým českým prezidentem a právě startuje jeho kampaň. Lány patří do jeho senátorského volebního obvodu, ale mají i jinou devízu. Jde o tradiční letní sídlo českých a československých prezidentů.

"Děláme start kampaně vlastně Václavu Klausovi za humny," žertuje Dienstbierův mluvčí a jedna z hlavních postav jeho prezidentského týmu Jakub Landovský. Nejde o shodu jmen, je to opravdu syn herce Pavla Landovského a s Dienstbierem jsou kamarádi již léta.

Shodou okolností ovšem vede trať i místy, jež jsou v poslední době pro sociální demokraty spíše na obtíž. Vlak projíždí Hostivicemi, jež proslavil zejména středočeský exhejtman David Rath. "Ta města nepřestavíme," krčí rameny Landovský.

Kousek za Prahou začíná politická práce. Jiří Dienstbier jde mezi cestující s petičními archy, v sousedním vagonu ovšem naráží na nečekanou překážku. Je převážně obsazen skupinkou autistů, kteří jedou na výlet. Další cestující - dívky - pak vyměnili své podpisy za fotografii s politikem.

"Ne, nepodepsal jsem," přiznává další z cestujících, že sociálnědemokratický senátor není jeho prezidentem. Ale vytržení z cesty prý nevadí. "Když tak se dá zatáhnout za záchrannou brzdu a vystoupit," dodává.

Prohlédněte si fotoreportáž ze zahájení kampaně

Následuje rychlý přesun do dalšího vagónu. V Hostivici se totiž odpojuje od hlavního vlaku a i zde sedí potencionální podporovatelé. "Přibylo padesát podpisů," chlubí se následně v závěru páteční  roadshow Dienstbier. Ale nepředbíhejme. Cesta po stopách T. G. M. je ještě v počátcích.

"Bude nám otevřena i prezidentská čekárna," informuje novináře dopředu Landovský. Ve stanici Stochov, dříve Lány, v ní Dienstbier skutečně zapózuje mezi obrazy vlaků a Masarykovými portréty.

Zbytek pouti za prezidentskou funkcí dojíždí celá společnost přistavenými vozy - muzeum T. G. M. je ještě vzdáleno dva a půl kilometru.

V čele kolony jede stylově prezidentský kandidát s partnerkou a stranickým šéfem Bohuslavem Sobotkou v historické rudé Škodě Felicii, provedení kabriolet.

Pod jezdeckou sochou prvního československého prezidenta v sousedství muzea pak Dienstbier zopakoval, že chce spravedlivý stát, a to i ze sociálního pohledu.

"Není to kandidát oligarchů," vyzdvihuje následně svého stranického kolegu Sobotka. Kampaň totiž bude platit z převážné části právě sociální demokracie. Podle něj pak Dienstbier má šanci stát se kandidátem levice a středu v druhém kole voleb.

"Rád bych požádal přítomné, aby podpořili kandidaturu svým podpisem," vyzval na závěr Dienstbier své auditorium. "Na prezidenta je moc mladý," otáčí se na sousedku po skončení akce jedna ze seniorek, které se účastnily tiskové konference spolu s novináři.  Za dva dny přesto posbíral kolem tisíce podpisů.

 

Právě se děje

Další zprávy