Hnutí po roce ve Sněmovně: Úsvit dál v devíti, ANO rostlo

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
4. 1. 2015 13:00
Vládní hnutí ANO se za uplynulý rok rozrostlo o zhruba 800 nových členů. Naopak počet členů hnutí Úsvit se dá stále spočítat na prstech rukou.
Hnutí Úsvit sbírá odvahu přijmout mezi sebe více lidí
Hnutí Úsvit sbírá odvahu přijmout mezi sebe více lidí | Foto: Jakub Novák

Praha – Hnutí Úsvit si i po více než roce a půl existence drží punc exkluzivního klubu, za tuto dobu se totiž jeho členská základna nezměnila. Stále ji tvoří pouhých devět lidí. Důvod je jednoduchý, doposud nezměnilo stanovy.

"V rámci hnutí byly dodefinovány změny stanov, které jsou v této chvíli ve schvalovacím procesu. Dále funguje již 38 členné rozšířené grémium příznivců, poslanců a regionálních koordinátorů," dodává k tomu nicméně mluvčí, výkonný tajemník a místopředseda hnutí v jedné osobě Jan Zilvar.

Přeloženo: stále se čeká, až ministerstvo vnitra potvrdí změnu základního dokumentu. Podle šéfa hnutí Tomia Okamury už upravené stanovy podepsali právníci, jeden z členů strany má nicméně dílčí výhrady. "Nepovažuji to však za příliš podstatnou otázku, myslím že jsou důležitější věci," řekl šéf hnutí.

Podle informací Aktuálně.cz ale dal Okamura pokyn, aby změna stanov byla připravena do konce roku tak, aby ji ministerstvo mohlo co nejdříve schválit a hnutí mohlo začít růst. 

Politoložka Vladimíra Dvořáková nicméně takto dlouhý "stopstav" považuje za velmi nestandardní. "Ve své podstatě je to jen organizační jednotka, která má zabezpečit možnost někoho zvolit," domnívá se. "Z hlediska toho, co má strana dělat, to naprosto chybí – je tu jednoduchý apel a jedna osoba," dodává.

Úsvit přitom nadměrnou opatrnost při náboru zdůvodňuje tím, že se chce vyhnout přílivu lidí, kteří by si na hnutí chtěli udělat jméno. "Politické hnutí, které se brání, aby se do něj nedostali lidi. To je dost zvláštní," podotýká politoložka. Podle ní je ale malý počet členů z určitého úhlu pohledu výhodný – netvoří se frakce, neexistuje prakticky opozice.

ANO nabralo více než 800 členů

Oproti Úsvitu další nové seskupení ve Sněmovně, vládní hnutí ANO, během roku nové členy nabíralo. Nicméně ani tady se nedá hovořit o raketovém nárůstu základny, který by korespondoval s popularitou, kterou hnutí přisuzují průzkumy.

Momentálně se stranickou knížkou může prokázat 2310 lidí, což je oproti začátku roku nárůst zhruba o polovinu. Dalších necelých šest stovek jich pak čeká na přijetí, několik tisíc lidí pak s hnutím sympatizuje.

Mluvčí hnutí Vladimír Vořechovský ale naznačuje, že i ANO by mělo brzy začít nabírat mnohem více lidí, než doposud. Hnutí například rozpustilo karlovarskou oblastní a místní organizaci. Ty  

Hnutí Andreje Babiše se tak počtem členů přiblížilo TOP 09, která svého času také zažila raketový nárůst obliby a v současnosti má něco okolo čtyř tisíc členů. Dvořáková však soudí, že české strany mají obecně menší základny, než je obvyklé. "Politické strany by měly mít větší základnu, kde budou i lidé, kteří nechtějí nikam kandidovat. Toto jsou spíše strany, které se snaží pod nějakým symbolem dostat do funkce určité okruhy lidí," myslí si profesorka politologie na pražské VŠE.

Úsvit v plusu, ANO v červených číslech

Co do peněz, jsou na tom z nováčků v parlamentu výrazně lépe Okamurovci. Hospodaření Úsvitu podle výroční zprávy skončilo o více než 26 milionů korun v plusu a podle Zilvara se v černých číslech drží i na konci roku 2014.

"Hnutí pracuje pouze s financemi, které dostává ze státního příspěvku. Z nich platí provoz hnutí, všechny realizované volební kampaně. Nemáme žádné dárce ani sponzory, ani kmotry," shrnul mluvčí hnutí s tím, že přesnou částku nezná.

Na jaře se ovšem v souvislosti s financováním hnutí mluvilo i o tom, že se Věci veřejné přihlásily o zhruba desetimilionovou částku. Jejich tři kandidáti se totiž vloni probojovali v barvách Úsvitu do Sněmovny. "Všechny články z jara byly pouze mediální bublinou. VV nikdy nevznesly tento požadavek," odmítl však Zilvar informace o možném vypořádání obou stran.

ANO naopak stále zůstává v červených číslech. Mluvčí hnutí Vořechovský říká, že přesná částka sice bude známa až na konci ledna až doběhnou všechny faktury za tento rok, hnutí však prý nemá závazky prakticky vůči nikomu jinému než Andreji Babišovi.

Když by se vyšlo z dat ve výroční zprávě za rok 2013, dlužilo by ANO řádově několik desítek milionů korun. "Pokud vše půjde bez problémů, mělo by hnutí peníze splatit v horizontu pěti let," dodává Vořechovský.

 

Právě se děje

Další zprávy