Jak odstavit Klause? V Senátu se už rodí plán

Martina Macková
9. 7. 2007 11:20
Soupeře navrhnou "nezávislí" senátoři na podzim.

Praha - V Senátu vzniká plán, jak sesadit Václava Klause z Hradu. Protikandidátem přijatelným "téměř pro všechny" má být Jiří Dienstbier.

Někdejší československý ministr zahraničí by měl být tím, pro koho se sjednotí celá "protiklausovská" část politického spektra. Bez ohledu na nynější sestavu vládní koalice.

ODS už deklarovala, že ve volbách za sedm měsíců, podpoří opět svého čestného předsedu strany Klause.

Podle informací Aktuálně.cz Dienstbier už v Senátu o podpoře osobně vyjednával. "Přijal bych kandidaturu, pokud by se na ní sjednotily strany napříč politickým spektrem," řekl exministr Aktuálně.cz. "Je potřeba 141 hlasů. Musím jednoduše vidět, že ve všech skupinách poslanců a senátorů různých stran, bude odhadnutelná část, která je ochotná pro mě hlasovat."

ČSSD jedná, KOD vynese kartu

Strany a prezident

ODS
Už řekla, že její poslanci a senátoři budou podporovat Václava Klause.

ČSSD
Padla jména několika adeptů, mezi nim Jiřího Dienstbiera. Toho veřejně podporuje například místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

KDU-ČSL
Lidovecký předseda Jiří Čunek sice prohlašuje, že jeho strana má asi pět kandidátů. Mluvčí strany ale zároveň říká, že lidovci také vůbec vlastního kandidáta nominovat nemusí. Jména jako Tomáš Halík nebo Vlasta Parkanová totiž jedna část lidovců navrhuje a druhá okamžitě odmítá jako nepřijatelné.

KSČM
Komunisté minule svými hlasy Klause podpořili, ale nyní tvrdí, že to podruhé neudělají. "Nepřipadá to v úvahu," řekl Aktuálně cz. jeden z poslanců. Zda navrhnou vlastního kandidáta zatím jasně neřekli. "Trvá ochota podpořit společného kandidáta více stran," potvrdil ale senátor Vlastimil Balín.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek je zatím ochoten připustit pouze to, že s lidovci, zelenými a komunisty vede sondážní rozhovory, koho postavit proti Václavu Klausovi. "Jsou dvě, tři jména, která připadají v úvahu," řekl Paroubek v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Zda je mezi těmito jmény i Dienstbier, to Paroubek nechce říct.

Kandidáta, který by mohl zákonodárce sjednotit proti Klausovi, pravděpodobně v září přinesou nezávislí senátoři z Klubu otevřené demokracie.

K tomu, aby Dienstbiera jako prezidentského protikandidáta nominovali a prosazovali, klub nyní vyzvala Strana pro otevřenou společnost (SOS), za kterou do Senátu kandidovala předsedkyně klubu Soňa Paukrtová.

Foto: Aktuálně.cz

"Ano, náš klub by mohl sehrát takovou úlohu," potvrdil také senátor Jaromír Štětina (Praha, SZ).

Sedm senátorů, které klub má, však zatím není zcela jednotných v tom, zda politika Havlovy disidentské éry nominovat. Rozhodnutí proto zatím odložili na podzim.

K podání oficiální kandidatury by také klub potřeboval ještě tři další senátory sehnat - je třeba deseti podpisů.

Gruša, Švejnar

V Klubu otevřené demokracie padají kromě Dienstbiera i další jména. Například někdejší ministr školství či velvyslanec v Rakousku spisovatel Jiří Gruša nebo profesor ekonomie Jan Švejnar.

"Měli bychom se shodnout na Dienstbierovi. Buď budeme nominovat Dienstbiera nebo nikoho," řekl Aktuálně.cz Jiří Zlatuška (Brno, LiRa). "Je to naprosto klíčové rozhodnutí pro předsednictví Česka v EU. To, jak se bude vyvíjet EU, je podle mého daleko důležitější než to, jaká daňová sazba tady nakonec bude," míní Zlatuška.

"Musíme znát více jmen a postavit se k tomu zodpovědně. Není to žádná legrace," míní Štětina, který zatím není rozhodnutý.

Přijatelný Dienstbier

Jméno Dienstbier rozhodně nezavrhují ani ostatní politické strany.

Foto: Ondřej Besperát

"Není pro mě nepřijatelný," míní místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. "Musí to být společný kandidát všech kromě ODS, matematika tomu napovídá," dodal.

"Má toho dost za sebou a nebyl to tak slabý ministr," říká i komunistický senátor Balín.

"Klausův protikandidát už nepůjde do takového harakiri jako při posledních volbách. Přijme kandidaturu jen při zajištěné podpoře více stran včetně komunistů," připomíná politikům politolog Pavel Šaradín z olomoucké Univerzity Palackého.

Zeptejte se na podzim

To, že se rozhodnutí o Klausovu protikandidátovi odkládá "na poslední chvíli" kritizoval v televizním rozhovoru bývalý prezident Václav Havel. "Nemělo by se to odkládat, ale podzim není poslední chvíle. Znamená to, že se hledá," říká na to senátor Štětina.

Podzim jako začátek protiklausovské ofenzívy nemusí být jen "odloženým rozhodnutím". Může být také časově strategický. "Prezident Klaus vede kampaň už dva tři roky. Možná ta kratší doba bude pro protikandidáta výhodou," míní Škromach.

Přímou volbou se sice prezident ani tentokrát volit nebude, lidé ale přesto budou mít "slovo". "Protikandidát musí být také přijatelný pro veřejnost. Ta ovlivňuje mínění a výběr poslanců a senátorů," upozorňuje místopředseda ČSSD Škromach.

Prezident Václav Klaus
Prezident Václav Klaus | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Podle ankety Aktuálně.cz by tím, koho by lidé chtěli poslat do souboje o Hrad, měl být právě Dienstbier. Po čtyřech měsících, kdy čtenáři hlasují pro prezidentské favority, vítězí s více než 590 tisíci hlasy.

Prezident Klaus zaostává o 40 tisíc hlasů.

 

Právě se děje

Další zprávy