Jak na krizi s ČSSD? Vyšší daně bohatým a přidat důchod

čtk, mch
25. 1. 2009 15:55
Ministr financí odmítá dál zadlužovat Česko
Stínový ministr financí Bohuslav Sobotka dopručuje přidat důchodcům mimořádný třináctý důchod
Stínový ministr financí Bohuslav Sobotka dopručuje přidat důchodcům mimořádný třináctý důchod | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V době, kdy deset známých ekonomů z Národní ekonomické rady vlády řešilo, jak čelit hospodářské krizi, přišli se svým receptem i sociální demokraté.

Důvodem, proč největší opoziční strana zveřejnila své vlastní návrhy, je podle předsedy Jiřího Paroubka skutečnost, že vláda není na hospodářskou krizi dobře připravena, protože nemá ucelenou koncepci.

A skupina deseti ekonomických expertů NERV je podle něj jen spolek lobbistů.

ČSSD chce utrácet. Z daní

Balíček změn z dílny ČSSD zahrnuje například zavedení třicetiprocentní daně ze superhrubé mzdy pro lidi, kteří vydělávají více než 1,2 milionu korun ročně.

Kvůli krizi chce ČSSD také zvýšit základní slevu na dani o 3600 korun ročně.

Navíc by opozice také ráda jednorázově vyplatila 13. důchod starobním i invalidním důchodcům. Peníze na něj podle stínového ministra financí Bohuslava Sobotky chce částečně vzít z loňské dividendy ČEZ. Podle Sobotky je možné takto získat pět miliard až sedm miliard korun.

Dalším opatřením sociálním demokratů je zvýšit podporu v nezaměstnanosti, a to ze současných pěti na šest měsíců a zvýšit ji na 80 procent měsíčního čistého výdělku.

Opatření za dvacet miliard

Peníze na svá opatření chce ČSSD vzít hlavně z vyššího zdanění. Sobotka předpokládá, že trvalá opatření budou mít dopad na státní rozpočet do 20 miliard korun. Na druhé straně očekává, že zvýšení daní přinese i víc peněz.

S legislativní úpravou těchto návrhů chtějí sociální demokraté přijít do konce února.

Vláda i její ministr financí Miroslav Kalousek však řešení socialistů odmítají. Jak řekl Kalousek, zvyšovat daně v období krize je jako léčit angínu studenou sprchou.

Členové NERV začali s premiérem Mirkem Topolánkem a všemi ekonomickými ministry vlády jednat dnes od 13 hodin.

Každý člen rady dostal zadaný vlastní úkol a popsal ministrům svůj pohled na situaci, uvedla ČTK. V pondělí návrhy rady projedná vláda a předloží je poslancům na první únorovou schůzi.

Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég ČSOB
Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég ČSOB | Foto: Ondřej Besperát
Máte recept na krizi? Sem s ním, NERV jej posoudí

 

Právě se děje

Další zprávy