Jak na extremisty? Noví ministři dostali desítky úkolů

Kateřina Eliášová
4. 5. 2009 13:40
Odstupující vláda schválila Strategii boje proti extremismu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Noví ministři budoucího kabinetu statistika Jana Fischera dostali od odstupujících kolegů těžký domácí úkol: účinně se bránit narůstajícímu extremismu v České republice.

Vláda Mirka Topolánka dnes schválila Strategii boje proti extremismu, která popisuje nebezpečí hrozící ze strany extremistů a také přináší návrhy řešení, jak extremistům v jejich činnosti zabránit.

Autory koncepce, jejíž plné znění má redakce Aktuálně.cz k dispozici, jsou experti z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra.

V materiálu jsou konkrétní data, dokdy mají ministerstva zadané úkoly splnit.

Nejvíce práce bude mít Martin Pecina, pokud se stane ministrem vnitra, ministryně školství Miroslava Kopicová a ministr spravedlnosti Petr Mlsna, rovněž pokud budou tento týden jmenováni do svých funkcí.

Extremisté budou radikalizovat, varují experti

Autoři zprávy varují před radikalizací extremistů s tím, že půjdou i nadále do násilných střetů jak s policií, tak se svými odpůrci.

Nebezpečí hrozí zejména od ultrapravicových skupin typu neonacistického Národního odporu, Autonomních nacionalistů či Dělnické strany, píše se v materiálu.

Vládní materiál zmiňuje i regulérní politickou Dělnickou stranu, která už oznámila, že by ráda vstoupila do Poslanecké sněmovny. V posledních krajských volbách získala téměř dvacet tisíc hlasů voličů.

"Výše uvedené skupiny budou pokračovat v úsilí o získání sympatií a podpory majoritního obyvatelstva v problémových lokalitách a budou se snažit prosadit se ve veřejném životě a vstoupit do politiky," varují autoři textu.

Za bezpečnostní rizika pak autoři materiálu považují "možnou přeměnu virtuálních polovojenských organizací v reálné subjekty a snahu o proniknutí do bezpečnostních sborů, především policie".

Je to vidět i na příkladu polovojenské organizace Národní garda. Ta na svých stránkách uvádí, že jejími členy jsou i bývalí elitní policisté.

Komunikovat, informovat, monitorovat....

Experti odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra ve zprávě poukazují na slabiny státního systému a předkládají konkrétní řešení.

Připouštějí například, že extremisté mají dokonale propracovanou propagandu, kterou žádná ze státních institucí nedokáže systematicky demaskovat. Proti tomu se podle nich lze bránit tím nejjednodušším způsobem: vysvětlit lidem, kdo jsou extremisté, čeho chtějí dosáhnout a v čem spočívá jejich hrozba.

"Bezpečností složky jsou partnerem veřejnosti, který je má před touto hrozbou chránit. Občané musí pochopit, že je to pro ně výhodnější a spravedlivější než populistické a nic neřešící nabídky 'pomoci' od extremistů," stojí ve zprávě.

Vnitro tak má do konce září připravit materiály, ve kterých si lidé přečtou o jednotlivých extremistických skupinách veškerá dostupná data. Informace se mají objevit i na internetu, který je bližší hlavně dětem a mladým lidem.

Internet ale využívají i extremisté. Mnohé z jejich stránek, které šíří nacistické myšlenky, spravují zahraniční servery, na které je česká policie krátká.

I tady experti určili konkrétní úkoly pro jednotlivá ministerstva, především ratifikovat Úmluvu o kybernetickém zločinu. Spolupracovat chce vláda také s konkrétními poskytovateli internetových služeb, aby oni sami regulovali či blokovali obsah hostovaných stránek.

... a vzdělávat

Za nejvíce podstatnou obranu proti extremistům pak experti označili osvětu; vzdělávání jak dětí ve školách, tak samotných pedagogů, ale i policistů a dalších, kteří jsou součástí bezpečnostních složek.

"Do konce roku má ministerstvo školství vypracovat jednotlivé metodické příručky a pokyny jak pro nakladatele, autory učebnic, učitele, ale i širokou veřejnost," píše se ve zprávě.

Obdobné opatření se týká i policie.

 

Právě se děje

Další zprávy