Jacques zvolili šéfkou sněmovního výboru pro EU

Jakub Antoš
7. 11. 2008 16:28
Výbor získal novou šéfku 2 měsíce před předsednictvím
Poslankyně Kateřina Jacques (Strana zelených).
Poslankyně Kateřina Jacques (Strana zelených). | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Výbor pro evropské záležitosti nově povede poslankyně Kateřina Jacques (SZ). Informaci o angažmá Jacques ve vedení výboru přineslo Rádio Česko.

Rozhodnutí členů výboru musí ještě příští týden potvrdit Poslanecká sněmovna.

Výbor pro evropské záležitosti, který by měl od 1. ledna hrát klíčovou roli během českého předsednictví v Radě EU, obsadil předsednické křeslo po roční pauze. Post se uvolnil poté, co se Ondřej Liška stal ministrem školství ve vládě Mirka Topolánka.

Koaliční strany se nemohly dohodnout, kdo uvolněnou pozici obsadí.

Nejsem kompetentní, tvrdila Jacques pět měsíců před svým zvolením

Zelení výměnou za post šéfa výboru usilovali o rozšíření počtu místopředsedů sněmovny na šest. Místo ve vedení měla zaujmout právě Kateřina Jacques. Potřebu vyměnit šéfování výboru za místopředsednický post obhajovala tím, že nikdo ze zelených poslanců není dostatečně kompetentní řídit unijní agendu.

"To místo je uvolněné a my nejsme v rámci kapacit našeho klubu schopni ho adekvátně nahradit, protože nikdo ty kvalifikační a odborné požadavky nesplňuje, proto jsme uvažovali o tom, jakým způsobem vykompenzovat poslaneckému klubu ztrátu významné funkce," řekla Jacques 11. června v rozhovoru pro Radiožurnál.

Zelení nakonec kvůli výhradám svých vlastních poslankyň od záměru delegovat Kateřinu Jacques do vedení sněmovny ustoupili a ona tento pátek zamířila do zmíněného výboru.

 

 

Právě se děje

Další zprávy