Jacques nepovede Evropský výbor. Proti byli i zelení

Kateřina Eliášová
11. 11. 2008 18:55
Rebelky proti Jacques. Bursík chce vysvětlení
Jacques "potopily" i kolegyně ze Strany zelených
Jacques "potopily" i kolegyně ze Strany zelených | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Poslanecká sněmovna nepotvrdila zelenou poslankyni Kateřinu Jacques do funkce šéfky Výboru pro evropské záležitosti. Proti byly i její kolegyně z klubu Věra Jakubková a Olga Zubová.

Výbor je už téměř rok bez vedení, přitom má hrát klíčovou roli při českém předsednictví EU. Z jeho čela odešel Ondřej Liška, který se ujal funkce ministra školství.

Členové výboru Jacques do funkce potvrdili, odhlasovat to měli právě dnes poslanci.

Mezi těmi, kdo napomohl nezvolení, byli vedle Zubové a Jakubkové, které se zdržely, i poslanci ODS Vlastimil Tlustý a Jan Klas a nezařazení Juraj Raninec a Jan Schwippel.

"Tady byl nejvyšší čas obsadit to místo. Ten výbor je partnerem vlády během českého předsednictví. My jsme na hraně situace, kdy nebude, kdo by to měl vésti, a to na základě plytkých a přízemních důvodů," komentoval to šéf zelených Martin Bursík.

Jacques hlasování zelených kolegyň překvapilo. "My jsme to téma velmi obšírně projednávali na klubu, žádné námitky kolegyně neměly. Máme i usnesení klubu o mé nominaci," tvrdí."Pokud je to zásah z vlastních řad, tak to člověka mrzí. Bylo to naschvál."

Bursík dnes uvedl, že se pokusí prosadit hlasování znovu na příští schůzi. "Jestliže ČSSD vyjednává s ODS nějaké podmínky koexistence v době předsednictví, tak to patří do té dohody také," myslí si šéf zelených.

"Požádám předsedu vlády, ať to zahrne do toho jednání se sociální demokracií a zároveň je to téma, o kterém se otevře debata i ve straně zelených. To musí ty dvě poslankyně vysvětlit. Jejich hlasy chyběly k tomu, aby ten výbor mohl začít fungovat," doplnil.

 

Právě se děje

Další zprávy