Írán raketou dostřelí do Bulharska, řekl expert online

Martina Macková
28. 2. 2008 13:15
Na otázky čtenářů živě odpovídal Michal Thim
Michal Thim, analytik z Asociace pro mezinárodní otázky
Michal Thim, analytik z Asociace pro mezinárodní otázky | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ochrání nás americký radar před nebezpečím z islámských zemí? Nebo jde jen o politický vliv? Analytik z Asociace pro mezinárodní otázky odpovídal na dotazy čtenářů Aktuálně.cz

Premiér Mirek Topolánek tento týden v USA dojednává poslední detaily smlouvy o umístění americké základny v Brdech. A politici ODS zveřejnili průzkum, který říká, že ač se vyslovují ruští politici ostře proti, ruské obyvatele radar v Česku příliš nezajímá.

Celkem 36,7 procenta odpovědělo, že je tento plán znepokojuje, 15,3 procenta to neznepokojuje. Převážná část - 48 procent dotázaných - uvedla, že je to nezajímá.

Michal Thim začal na dotazy čtenářů deníku Aktuálně.cz odpovídat ve čtvrtek v 11 hodin. Přečtěte si celý rozhovor níže:

Čtěte také: Obyčejné Rusy radar v Brdech nezajímá, ukázal průzkum

Odpovězeno: 28. 02. | 10:50Autor: Mgr. Viktor Hájek

Otázka: Dobrý den. Je vůbec možné zasáhnout raketou z Polska střelu mířící na ČR? Podle mého lze raketu nejlépe zasáhnout uprostřed její dráhy, nikoliv však na jejím konci. Proto asi nebude štít chránit nás, ale západ.

Michal Thim: Dobrý den. Předpokládá se, že raketa bude sestřelena mimo atmosféru a nejpříhodnější okamžik je skutečně uprostřed dráhy jejího letu. Předpokládáme-li střelu mířící z oblasti Středního východu, došlo by k tomu někde nad Bulharskem. Ovšem mimo atmosféru.

Odpovězeno: 28. 02. | 10:55Autor: Josef

Otázka: Dobrý den, měl bych hned tři otázky.
1. Rakety kterých zemí nás ohrožují dnes? 2. O které země se tento výčet rozroste v případě radaru? 3. Radar má chránit nás, nebo jen USA - a o kolik procent sníží riziko dopadu rakety?
Děkuji.

Michal Thim: Dobrý den. 1. V tuto chvíli čistě hypoteticky jen ty ruské. 2. Radar nemá příliš vliv na to, která země či skupina bude ochotna a schopna přijít ke střelám s doletem, který by nás přímo ohrožoval. Je však třeba si uvědomit, že se nejedná o žádnou sofistikovanou technologii. 3. Vzhledem k vzájemným spojeneckým závazkům obě země. USA mají samozřejmě potenciál být "lákavějším" cílem. Na druhou část nejsem bohužel schopen odpovědět. Oproti současným možnostem se však bude jednat o nárůst o 100%.

Odpovězeno: 28. 02. | 10:57Autor: Rudidlo

Otázka: Uvedl jste, že "Předpokládá se, že raketa bude sestřelena mimo atmosféru a nejpříhodnější okamžik je skutečně uprostřed dráhy jejího letu."

Co v případě, že se bude jednat o raketu s plochou dráhou letu?

Michal Thim: Podle mých informací antirakety, které budou v Polsku takovou střelu nezachytí. Komponentem protiraketové obrany by do budoucna měl být i systém AEGIS, což je systém umístěný na lodích ve Středozemním moři.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:01Autor: Martin

Otázka: Jak dlouho k nám poletí raketa ze středního východu? Myslím, že radar nemá s ochranou ČR nic společného. Proč se u nás nevybuduje raději raketová základna, která bude asi bezpečnější? Poláci asi nejsou tak hloupí jako my. V první řadě budou terčem útoku právě radary.

Michal Thim: Přesný čas bohužel neznám. Systém je postaven proti riziku jednotlivých střel odpálených za cílem spáchat co největší škody, chcete-li s teroristickým úmyslem. V takovém případě by míření na radar bylo plýtváním "střeliva".

Odpovězeno: 28. 02. | 11:02Autor: Miloš Růžička, Praha

Otázka: Existují rakety schopné ohrozit USA v Iránu a Korei. Letěli by v naší zeměpisné šířce?

Michal Thim: Severní Korea už takové střely má, Irán doposud ne. V prvním případě samozřejmě neletěly, ve druhém je to již možné.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:03Autor: pastelka

Otázka: Dobrý den, prosím prohlédněte si toto video http://video.google.com/videoplay?docid=89887 43492919612368&hl=en a potom prosím odpovězte, proč se všechna jednání tak protahují, když už je to vše dávno domluvené. Děkuji.

Michal Thim: Dobrý den. Později se určitě kouknu. Děkuji za tip.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:05Autor: Marek B

Otázka: Dobrý den, nemáte pocit, že s umístěním radaru u nás se riziko raketového útoku několikráte znásobilo?

Michal Thim: Ne, nemám. Jak jsem uvedl, jde o systém, který by eliminoval hrozbu jednotlivých střel. Pokud by hypoteticky došlo ke konfliktu s Ruskem, umístění radaru by na případné následky nemělo příliš vliv.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:05Autor: Mishutca

Otázka: Nemyslíte si, že jde jen o umělé vytváření světové paniky za učelem zisku zbrojních korporací?

Michal Thim: Těžko říci, nejsem však příznivcem teorií spiknutí.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:07Autor: Čučkin.

Otázka: Dobrý den. V případě,že Rusko po výstavbě radaru na nás zamíří své rakety,za jak dlouho doletí do Brd ?

Michal Thim: V zásadě to je otázka minut. Nezabývám se však technickými parametry jednotlivých střel, ale zahraničně politickými souvislostmi celého problému.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:08Autor: Berkowitz

Otázka: Kterým směrem se vypouštějí balistické rakety, západním, nebo východním / myšleno fyzikálně / ?

Michal Thim: Pokud by letěly například z Ruska na USA tak by letěly přes Severní pól.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:12Autor: veverka

Otázka: 70% občanů této země tady americkou základnu nechce.Vláda zkorumpovaných přeběhlíků která před volbami o základně ANI NEPÍPLA nemá ke zvaní cizích vojáků žádný mandát.Souhlasíte s tím co jsem napsal?

Michal Thim: Dobrý den. Obávám se, že nesouhlasím. Pobyt cizích vojaků je obvykle záležitostí dvou a vícestranné dohody mezi vládami daných států, posvěcených parlamenty. To není odvislé od toho máme-li rádi současnou vládu či ne.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:14Autor: kaja

Otázka: proč nemůže být radar postaven v některé jiné okolní zemi, než naše republika? Není to proto, že se naši politici nejvíce podbízejí USA a snaží se jim vyplnit každé jejich přání? Nebo je problém technický? Není tato oběť za víza příliš velká a dlouhodobá?

Michal Thim: Rakousko je neutrální země. Polsko osloveno bylo. Obecně souhlasím, že USA předpokládaly, že vlády Polska a ČR budou vstřícnější. To je v mezinárodní politice, která je pragmatická, běžné. Ale asi bych to neformuloval jako vy. Nemyslím si, že impils vzešel ze strany ČR.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:18Autor: Jirka

Otázka: Dobrý den,
1.Vychází negativní prostoj Ruska k PRO také z obavy o ztráty vlivu ve východní a středovýchodní Evropě, o který se dle mého názoru stále snaží?2. Může fakticky systém PRO ohrozit doktrínu MAD?3.Ovlivnil by vstup Ukrajiny geopolitické poměry Ruska a Evropy?

Michal Thim: Dobrý den. Děkuji za vaší otázku, obecně se o tom málo mluví. 1. Je nesporné, že část ruských politických a vojenských elit se nesmířila se ztrátou vlivu ve střední a východní Evropě. Více se to týká býv. republik SSSR, v menší míře i nás. 2. Doktrínu "vzájemné zaručeného zničení" PRO v předpokládané podobě omezit nemůže. Je třeba si uvědomit, že Rusko má cca 1600 hlavic, které může poslat na cíl v 500 mezikontinentálních střelách a dalších cca 500 kratšího doletu. Deset antiraket v tomto směru nepředstavuje hrozbu.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:19Autor: Jakub

Otázka: Dobrý den, všiml jsem si, že politici horující pro radar jsou všichni stejného původu.. toho, které jméno se nesmí vyslovovat. Všiml jste si toho také? Je to proto, že jde primárně o ochranu státu Izrael, jenž vznikl chybou mezinárodního společenství?

Michal Thim: Já si toho nevšiml. Stát Izrael je jistě schopen vlastní ochrany.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:21Autor: Vašek

Otázka: "V tuto chvíli (nás ohrožují) čistě hypoteticky jen ty ruské (rakety)." A setřelovat je budeme nad Bulharskem? Odkud je tedy budou ti Rusové střílet?

Michal Thim: V případě Bulharska jsem mluvil o střele odpálené ze Středního východu. Nikoli z Ruska. Rizikům se má předcházet a hrozby předvídat. Francouzi se v meziválečném obodbí připravovali na zákopovou válku, proto byli v roce 1940 poraženi.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:22Autor: Miloš

Otázka: Nosíte u sebe zbraň? Proč Ano, proč Ne?

Michal Thim: Nenosím a jsem spíše proti tomu. Asi bych ji nedokázal použít.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:24Autor: bobs

Otázka: Pane kolego,myslíte si,že vládcové "teroristických států"(což považuji za propagandistický výmysl Bushovy amdinistrativy) jsou opravdu tak hloupí,aby vyslali mezikontinentální střelu na státy NATO? Vědí přece co by následovalo...

Michal Thim: Nemyslím si, konkrétně nejsem toho názoru, že by např. Irán představoval vážnou hrozbu. Nedá se však vyloučit, že se ke střele např. středního doletu může dostat skupina, které nejde o následky.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:27Autor: Novak J.

Otázka: 1)jaký by měl Írán důvod vypouštět na Evropu rakety s jadernou hlavicí, kterou ani nemá ani nevyvíjí?
2)Co byste dělal jako představitel země, které je vyhrožováno jaderným útokem od mocnosti, co vydává na zbrojení více než zbytek světa, a už provedla invazi do dvou sousedních zemí?

Michal Thim: 1, postup Iránu svědčí spíše o opaku pokud jde o vývoj. Samotný Irán důvod vypouštět střely na Evropu nemá. Otázkou je za jakým účelem vyvíjí střely, které budou schopny Evropu zasáhnout.
2, dělal bych pravděpodobně to, co v současné době Irán. Neříkám, že se Irán chová nějak iracionálně, naopak si myslím, že má svůj postup dobře vykalkulován.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:29Autor: Brix

Otázka: Zajímá mě možnost tohoto štítu eliminovat i případné rakety z jiných zemí (letících na ČR či stř.Evropu): např Pákistánu a co třeba z Číny.

Michal Thim: Asijské nebo evropské komponenty PRO by měly být schopné zásahu. V případě Číny by však pravděpodobně nešlo o útok jednotlivými střelami.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:29Autor: Honza z Moravy

Otázka: V případě sestřelení rakety nad Evropou
spadnou aktivované hlavice na Evropu a mohou explodovat?USA bude v tom případě v pohodě a my se staneme terčem?

Michal Thim: K sestřelení dojde mimo atmosféru.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:31Autor: Petr

Otázka: V titulku článku jste označen jako expert. Moje otázka zní, na co jste expert? Na kterou oblast protiraketové obrany? Čím se profesionálně zabýváte?

Michal Thim: Jsem ředitelem Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky. Do oblasti, kterými se dlouhodobě zabývám patří olast Středního východu, geopolitika obecně. Mohu zodpovědně odpovědět na politické souvislosti PRO, nikoli na technické parametry.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:33Autor: Mishutca

Otázka: "Zahraničně politické souvislosti" znamenají, že jsme svědky začátku 2.studené války?

Michal Thim: To si nemyslím. Vyjádření v tomto směru jsou podle mého názoru přehnaná. Rusko na nižších úrovních aktivně spolupracuje s NATO. O tom svědčí řada společných vojenských cvičení. Krize ve vzájemných vztazích tu ale je.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:36Autor: Michal Macek

Otázka: Dobry den,je opravdu nutne mit radar od USA? EU a nato namaji potrebne technologie?Nema je CR?

a myslite ze Kim bude strilet rakety doprpstred evropy kdyz ma mnohem bliz japonsko a jizni koreu? a iran?ten mam mzslim dost starosti s izraelem tureckem a irakem ne? dekuji ya odpoved

Michal Thim: Pokud se bavíme o nutnosti, nutné to není. NATO spíše chybí úsilí podobný systém vyvinout. A finance, které by byly členské země ochotné poskytnout.

Kim asi skutečně na Evropu pálit nebude. Jak jsem již uvedl, riziko spíše leží v nestátních aktérech.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:38Autor: laajosh

Otázka: Dobrý den!
Chtěl bych se zeptat,zda považujete nabídku USA za férovou?(že jim darujeme část ČR,na kterém si budou moct dělat cokoliv,vyzařování radaru budeme odnášet my i následky jeho polohy,účinnost je celkem malá a to vše za poskytnutí všech osobních dat USA,naopak nikoliv.)

Michal Thim: Neznám detaily smlouvy. Věřím, že vyjednané podmínky budou férové. Území se nedaruje, ale pronajímá.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:40Autor: Jiří

Otázka: Neměli bychom se více bát Ruska, které nás už jednou okupovalo a myšlení mnoha Rusů se nezměnilo? Máme nějakou šanci ochrany proti jejich raketám?

Michal Thim: Do jisté míry je Rusko stále hrozbou. Vyjádření ruských představitelů bych však bral jako namířená zejména na vlastní populaci.
Śance na ochranu není, předpokládá se, že se státy chovají racionálně a nepůjdou do konfliktu, který by kromě zničení soupeře zničil i je samé. To se týká i Ruska.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:42Autor: Ivan

Otázka: Myslím, že radar je s ohledem na dění ve světě zbytečný. Je to jen důsledek politiky prezidenta Busche a těch, kteří mu naslouchají. Hlavní činností radaru bude elektronická špionáž, odposlechy ap.. Dané zařízení již existuje na západ od nás a chybí pokrytí východní Evropy. Pravdu se nikdo nedozví.

Michal Thim: Myslím si, že na pouhý odposlech je to až příliš drahé. Pokud tedy máte na mysli špionáž, kterou by USA mohly provádět na našem území a ve střední Evropě.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:43Autor: taiwi

Otázka: dobrý den, proč bych měl jako "terorista" investovat šílené peníze do balistických raket, když můžu investovat zlomek to sebevražedných atentátníků, či chemických nebo biologických zbraní, které jsou nejspíše účinnější? přijde mi to jako hra na bubáky, tady to strašení terorismem. Co Vy na to?

Michal Thim: Zčásti máte pravdu. Rakety ovšem zdaleka nejsou tak drahé technologie a při teroristickém útoku jde o efekt, nikoli o náklady.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:44Autor: Fallen

Otázka: Dobry den, ktera soucast USA tajnych sluzeb Vas plati? PR snad ma delat agent Vondra, copak Vas take plati?

Michal Thim: No "bohužel" žádná :) Budu muset dále zůstat u psaní grantových žádostí.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:46Autor: Koudelka Michal

Otázka: Dobry den,

1. Je pravda, ze po vstupu do NATO se CR zavazala, ze na jejim uzemi nebudou zadne trvale zakladny starych clenskych zemi? Pokud ano, byl by radar porusenim teto dohody?

Michal Thim: Dobry den,

o takovém závazku nevím. Pokud by tomu tak bylo, mohlo by se jednat o porušení.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:48Autor: Václav

Otázka: Nevím k čemu je dobrý průzkum co si myslí Rusové o radaru v Brdech. Důležité je, co si myslí obyvatelé ČR. A ti ve většině nesouhlasí, zřejmě po zkušenosti aby opětovné umístění cizích vojsk na území ČR nepřerostlo "na věčné časy". Pokud jsme členy NATO, tak bychom měli jednat jednotně s cíli NATO.

Michal Thim: Souhlasím s vámi v tom, že by v konečné podobě měl být systém součástí NATO. Nedával bych však paralelu mezi rokem 1968 a současným jednáním, okolnosti jsou ve všech směrech jiné.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:49Autor: václav

Otázka: Nás ohrozí pouze americká vojenská základna s radarem. Ať následnými teroristickými útoky, tak raketami různých směrů. Tedy i odpálených z vojenských vesmírných těles. Víte dolarové jaké úplatky dostanou Ti, kteří cosi takového vehementně prosazují?

Michal Thim: To skutečně nevím, možná by vzhledem k padajícímu dolaru upřednostnili Euro.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:50Autor: lada

Otázka: Dobrý den, radar je prezentován jako součást obrany proti mezinárodnímu teroru. Můžete prosím uvést, jak by zamezil útokům typu: náraz letadlem do mrakodrapu, exploze trhaviny na rušné ulici, ve vlaku, nebo v metru, či rozptýlení radioaktivní, jedovaté, nebo biologicky nebezpečné látky ve městě?

Michal Thim: Tomu by skutečně zabránit nemohl.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:51Autor: čehunipozor

Otázka: již na vojně jsme se učili že bez spojeni není velení.Určitě vyškolení
odbornici tuto známou poučku znají a jistě ji zná i protivník.Potom
radar jistě bude patřit mezi první cíle.Není lepší žít v pokoji než provokovat.Ať si amici vyřeší problém sami a nezatahují do svých průserů nás.

Michal Thim: Máte pravdu, že radar bude cílem v případě "klasického" mezistátního konfliktu. V asymetrické válce však tato poučka neplatí.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:53Autor: Tomáš Jubánek

Otázka: Dobrý den, chci se zeptat, zda zmiňovaný radar má nějaký význam proti strategickým silám nepřítele. Pokud se nemýlím, již stávající radarové systémy dokáží v nějakém rozumném čase odhalit nasazení takových sil. Je tento radar, který bude postaven v Brdech, je schopen vylepšit práci jiných radarů?

Michal Thim: Je jiného druhu než radary včasné výstrahy, bude schopen na detekovanou střelu navést antiraketu. V tomto směru je jiný.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:53Autor: Kaja

Otázka: Vite vubec o tom ze vetsina naseho naroda zde nechce radar??

Michal Thim: O tom samozřejmě vím.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:56Autor: Tom Morava

Otázka: Jakou šanci podle Vás mají občané ČR, aby aktivně změnili odhodlání několika špiček vlády o přistoupení ke smlouvě a aby se skutečně základna nepostavila?
A s tím souvisí: Mohl byste osvětlit jakými kroky schvalování celé stavby základny musí projít (kdo musí schválit co a v jakém pořadí).

Michal Thim: Nejprve dojde k podpisu dohody mezi ČR a USA, kterou následně musí schválit parlament. Stejný postup je u jakékoli jiné mezinárodní smlouvy. Občané ČR mají možnost dát hlas těm politickým subjektům, které jsou proti základně.

Odpovězeno: 28. 02. | 11:58Autor: Scota

Otázka: Dobrý den, můžete prosím uvést přesný typ a dostřel mezikontinentálních raket, které vlastní Irán a KLDR? Děkuji

Michal Thim: Dobrý den, přesný dolet vám z hlavy bohužel neřeknu. Irán má střely typu
Šaháb, jejichž nejnovější typ je schopen zasáhnout pobřeží Bulharska a Rumunska. KLDR má střely typu Tepodong, které mohou zasáhnout Aljašku a část východního pobřeží USA.

Odpovězeno: 28. 02. | 12:04Autor: mihal

Otázka: a) Proč by nějaká islámská země napadala ČR, respektive jinou evropskou zemi?
b) Není pro Evropu větším nebezpečím příliv islámských imigrantů, kteří se rychle množí a snaží se konvertovat Evropany k islámu?

Michal Thim: a, již jsem řekl, že podle mého názoru hrozbou nejsou primárně státy. Stát a jeho reprezentace musí počítat s následky, teroristické skupiny tuto zodpovědnost nemají.

b, nepřeceňoval bych to. Hrozba leží ze strany skupin, ale nelze kvůli tomu uplatňovat princip kolektivní viny.

Odpovězeno: 28. 02. | 12:06Autor: Martin Řehořek

Otázka: Dobrý den,
jak velký je vliv rotace Země na dolet balistických raket? Příklad: raketa s deklarovaným doletem 3000 km odpálená v oblasti obratníku proti směru rotace Země. Do jaké vzdálenostiraketa doletí?
Děkuji za odpověď

Michal Thim: Dobrý den. Přiznám se, že odpověď na vaší otázku neznám. Rád vám odpovím na otázku, která bude souviset se zahraničně politickými aspekty PRO.

Odpovězeno: 28. 02. | 12:09Autor: Tomáš

Otázka: Pokud by byla nad naším územím //nad evropou// sestřelena raketa s chemickou, popř jadernou hlavicí, jaký spad a v jakém rozptylu by ohrozil území Č.R. ?
Díky za odpověď.

Michal Thim: Pokud bude sestřelena mimo atmosféru tak žádný. Došlo-li by k sestřelu v atmosféře záleželo by na výšce, i tak by nedošlo k významnému zamoření. Sestřelit raketu v závěrečné fázi letu je však velmi obtížné. PRO je stavěna proto, aby zásahla střelu v prostřední fázi letu.

Odpovězeno: 28. 02. | 12:13Autor: david

Otázka: Kdo financuje Asociaci pro mezinárodní otázky? Existuje přehledný a jmenovitý seznam přispěvatelů na webu? Děkuji.

Michal Thim: Rád Vám odpovím. Z valné části se jedná o granty udělené zadavateli, mezi které patří MZV ČR, Úřad vlády, Evropský parlament, Open Society Fund, National Endowment for Democracy, naše vzdělávací projekty podporuje například KB či Nadace Educa. V případech grantů jde vždy o soutěž s nejistým výsledkem, konkurence je veliká. Na webu seznam přispěvatelů najdete, obávám se však, že nebude úplně aktuální.

Odpovězeno: 28. 02. | 12:16Autor: Otazka

Otázka: Dobry den, myslim, ze to neni stejne jako s Hitlerem. Je to vsak velmi, velmi podobne.Casy se meni. Kdyby jste se dozvedel, ze za 11 zarim 2001 stala vlada USA, myslite, ze by to bylo pro vas zasadni poznani? bylo pro vas zasadni poznani to, ze Irak nemel zadne ZHN?

Michal Thim: Nevěřím teoriím spiknutí. Nedovedu si představit, že 11. září zorganizovaly tajné služby USA. V případě Iráku nebylo, existovaly poměrně silné názory, že Irák žádné nemá. Na druhé straně je faktem, že v minulosti jich použil a tak se jejich držení nedalo vyloučit. Osobně mám vůči zahraniční politice prezidenta Bushe řadu výhrad, včetně postupu vůči Iráku, pádu Sadáma Husajna ovšem nelituji.

Odpovězeno: 28. 02. | 12:18Autor: Ja

Otázka: Dobry den, a co negativni ucinky radaru na okolni obyvatelstvo? Je dokazano, ze v okoli podobnych radaru pribyva genetickych degeneraci obyvatelstva, stejne jako rakoviny. A proc by vlada vydavala vydavala nepravdive a mnohokrat zpochybnene studie, kdyby tomu tak nebylo?

Michal Thim: Dobry den, slyšel a četl jsem názory, které vaší tezi podporují, ale i ty opačné. Nejsem odborník na technické parametry takových zařízení. Za dokázané bych to neměl.

Odpovězeno: 28. 02. | 12:18Autor: Rudidlo

Otázka: Můžete prosím zveřejnit mapu pokrytí, odkud vystřelené rakety tento radar efektivně lokalizuje (z jakéhokoliv směru). Děkuji.

Michal Thim: Takovou mapu bohužel nemám k dispozici.

Odpovězeno: 28. 02. | 12:19Autor: Pepča

Otázka: Prosím Vás, poraďte mě, jak se ochránit před těma dvounovýma raketama, na které už nyní začíná lézt jaro a zapalují se jim lejtka?

Michal Thim: :) myslím, že veškerý odpor je v tomto případě zbytečný.

Odpovězeno: 28. 02. | 12:24Autor: mirator

Otázka: Dobrý den, nemyslíte si, že pokud by už tzv. nepřátelské režimy hodlaly zaútočit, učiní tak prostřednictvím teroristckých útoků a ne přímo, raketami? A pokud umístíme radar v ČR, zvýšíme tím dle mého názoru riziko takovýchto teroristických útoků. Není větší nebezpečí zahraniční politika SSA?

Michal Thim: Souhlasím, že to je méně nákladný způsob. Hrozbu však nemůžeme úplně vyloučit. Zodpovědná bezpečnostní politika se musí zabývat i nejhorším scénářem. Považoval bych práci lidí zodpovědných za naší obranu za nedostatečnou, pokud by se nezabývali i těmito možnostmi. K zahraniční politice USA. Myslím, že administrativy prezidenta Bushe uškodily pověsti USA ve světě. Metody, které zvolily nebyly optimální. Nicméně stále považuji USA za hlavního garanta bezpečnosti v Evropě.

Odpovězeno: 28. 02. | 12:26Autor: LACO

Otázka: Pane experte. Nedomníváte se náhodou, že bez amerického radaru nám vůbec žádné rakety odnikud nehrozí, a že nám hrozí právě jen v případě, že tu bude radar postaven?

Michal Thim: Dobrý den, ano určité riziko tu je. Stejné riziko podstupují i naši spojenci, kteří se zavázali nám pomoci v případě útoku na naše území.

Odpovězeno: 28. 02. | 12:27Autor: Berkowitz

Otázka: Ještě jednou. Kterým směrem se vypouští balistické rakety, když pomineme sev. pól, ne který jsem se neptal.

Michal Thim: Předpokládám, že záleží na cíli.

Odpovězeno: 28. 02. | 12:30Autor: Fallen

Otázka: Dobry den, nezda se Vam ze podobne schema pouzil uz i A. Hitler? Zapaleni Reichstagu, obvineni komunisticke strany z tohoto cinu, zavedeni novych pravnich norem, ktere mu umoznili totalne ovladat zem ? Nepripada Vam ze to steje je 11. zari 2001 a nasledovne Patriot Act a dalsi?

Michal Thim: Hitler ovšem následně umlčel jakoukoli opozici. Zavedl rasistické zákony. Nic takového v USA nelze vysledovat. Teorii spiknutí nevěřím.

Odpovězeno: 28. 02. | 12:32Autor: Jan R.

Otázka: Jaký je nejpravděpodobnější scénář, který by vedl k úspěšnému odpálení iránské rakety na Francii, V. Británii nebo jiné západoevropské země?

Michal Thim: Nedovedu si takový scénář představit. Opakuji, že se osobně nedomnívám, že Irán samotný je hrozbou.

Odpovězeno: 28. 02. | 12:33Autor: Jiří Přibyl

Otázka: Dobrý den! Technická otázka:Jaká je výhodnější dráha letu balistické rakety,mířící ze Severní Koreje do USA - přes Tichý oceán,nebo přes Euroafrickou zónu,či dokonce přes Arktitu?

Michal Thim: Můj, v tomto směru laický, názor je, že přes Tichý oceán. Myslím, že nelze vyloučit ani třetí možnost.

Odpovězeno: 28. 02. | 12:36Autor: Petr

Otázka: Jaká je reakční doba systému protiraketové obrany? V jakém čase po odpálení balistické střely dojde k aktivací radaru v Brdech a následnému odpálení antiraket v Polsku? Za jak dlouho po dospálení balistické střely dojde k jejímu zničení? Jaká je pravděpodobnost zničení balistické střely?

Michal Thim: Z hlavy vám nejsem schopen odpovědět. Obecně jde o velmi rychlou rakci na odpálení. Vzhledem k tomu, že je systém stále ve vývoji, nehledě na to, že část těch informací je tajná, nejde o 100% účinnost. Základní údaje lze určitě nalézt ve volně přístupných zdrojích. Záleží jen na tom, zda-li jim důvěřujete.

Odpovězeno: 28. 02. | 12:38Autor: Fallen

Otázka: Dobry den, ano podobnost je tam znacna. Pokracujme dale, preventivni utok na Afganistan, dalsi preventivni utok na Irak, prestoze 'oficialni' verze pravi ze utocnici pochazeli ze Saudske Arabie? To asi neni po chuti zautocit na spojence ktery odebira zbrane ve velkem?

Michal Thim: Útok na Afghánistán nebyl preventivní. Taliban poskytoval útočiště Al-Kaidě. Národnost útočníků je v tomto směru druhotná. Saúdská Arábie nemůže být zodpovědná za akty svých občanů v zahraničí, jde-li o soukromé osoby.

 

Právě se děje

Další zprávy