Imigranty jen z Evropy, startuje Paroubek svůj magazín

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
13. 10. 2010 13:05
Jiří Paroubek odstartoval e-magazín Vaševěc.cz kontroverzním výrokem
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Imigranti ano, ale jen ti z Evropy.

Internetový magazín poslance ČSSD Jřího Paroubka Vaševěc.cz měl být alternativou k "pravicovým" českým médiím. Paroubek ale magazín odstartoval textem o nebezpečí imigrace z neevropských zemí, kteří spíše zapadá do ultrapravicové rétoriky politiků typu Nizozemce Geerta Wilderse.

"ČSSD by měla trvat na imigraci pouze z východní a jihovýchodní Evropy, z převážně slovanských států, což umožní relativně rychlou integraci přistěhovalců do české společnosti," píše v úvodním textu "Tradiční bašta sociální demokracie nepadla" sám Jiří Paroubek.

Článek popisuje výsledky zemských voleb ve Vídni, kde posílili ulrapravicoví Svobodní a socialisté budou muset hledat po mnoha letech partnera do koalice.

Zamezení přílivu imigrantů od jinud než z Evropy má podle Paroubka pomoci sociálním demokratům v politickém boji. Chce tak vzít vítr z plachet pravici, která má ve volbách úspěch právě díky nenávistné kampani vůči imigrantům.

"V sídlištích na okrajích Vídně prostě Stracheho (lídr vídeňských Svobodných, pozn. red.) nenávistná kampaň vůči imigrantům zabrala. To musí být velké poučení i pro českou sociální demokracii," varuje Paroubek.

Nedávat práci lidem z jiných kultur

Není to poprvé, co se někdejší první muž české levice dopustil podobného výroku.

Aktuálně.cz už v srpnu 2009 informovalo o výroku týkajících se cizinců, který Paroubek pronesl při návštěvě na Úřadu práce v Kutné Hoře.

"Není vhodné zaměstnávat lidi z jiných kultur, už tu pak zůstanou. Naučí se jazyk, mají děti a je z toho etnický problém," řekl v kanceláři plné novinářů a kutnohorských úředníků. Později Paroubek popřel, že by výrok v tomto smyslu řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy