I přes výhrady koalice trvá ČSSD na pomoci OKD a nemocnicím

ČTK ČTK
Aktualizováno 4. 4. 2014 11:51
Předsedovi ANO Andreji Babišovi se nelíbí, že má stát nalévat peníze do soukromé firmy OKD.
Premiér Bohuslav Sobotka s Andrejem Babišem a Pavlem Bělobrádkem.
Premiér Bohuslav Sobotka s Andrejem Babišem a Pavlem Bělobrádkem. | Foto: Reuters

Praha - ČSSD přes výhrady ANO a KDU-ČSL trvá na státní pomoci nemocnicím a společnosti OKD kvůli Dolu Paskov. Rozpory chce probrat na koaliční radě, která se uskuteční příští středu po jednání vlády. S informací přišel předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka.

Doporučil šéfovi ANO Andreji Babišovi, aby si přístup k OKD vyjasnil s lídrem svého hnutí pro eurovolby Pavlem Teličkou jako členem správní rady NWR, vlastníka OKD.

Babiš, Bělobrádek: Stát by neměl nalévat peníze do soukromé firmy

"Musím jednoznačně odmítnout přístup, který nyní prezentuje náš koaliční partner - hnutí ANO, že bychom do situace na severní Moravě neměli žádným způsobem jako vláda zasahovat a nechat to čistě na vývoji tržních sil," prohlásil Sobotka.

Podpořil plán ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD), aby stát nesl náklady na útlum dolu na Frýdecko-Místecku ve výši 1,1 miliardy korun za podmínky, že OKD o dva roky, tedy do konce roku 2016, podpoří ztrátovou těžbu v dole.

Předsedové ANO i KDU-ČSL Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek ale odmítli, aby stát naléval peníze do soukromé firmy.

Babiš: Jedna miliarda Bakalu nezabije

"ČSSD chce jenom peníze. ČSSD nezná, co je to šetřit nebo postupovat racionálně," řekl Babiš s tím, že se Bakal zavázal, že nebude požadovat státní pomoc.

"Myslím, že jedna miliarda pana Bakalu nezabije, když ji tam vrátí," uzavřel.

Mládek uvedl, že Telička jako zástupce NWR podpořil plán útlumu těžby, se kterým přišlo jeho ministerstvo.

"Jenom nevím, proč to pan Telička nevysvětlil panu Babišovi, svému politickému šéfovi. Asi by bylo dobře, aby si v hnutí ANO tuto otázku sami ujasnili," podotkl premiér. "Pokud Babiš a ministerstvo financí mají připomínky k hospodaření OKD, měli by dotazy směřovat na Teličku," dodal.

Zvýšení plateb na státní pojištěnce

Sobotka také uvedl, že sociální demokracie bude trvat na tom, aby vláda přijala příslušný zákon, kterým se zvýší platby za státní pojištěnce, a to nejpozději v polovině letošního roku.

Připomenul, že ANO s tímto řešením dříve souhlasilo. "Nerozumím tomu, proč ANO nyní změnilo názor a snaží se toto řešení odmítat," uvedl Sobotka. Zákon má podle něj nemocnicím zajistit peníze za zrušené poplatky za návštěvu lékaře.

 

Právě se děje

Další zprávy