Hybášková viní lidi blízké ODS z korupce

Petr Holub, Sabina Slonková
17. 10. 2006 18:00
Praha - Lidé z vedení SNK-Evropských demokratů obvinili spolupracovníky politiků z Občanské demokratické strany, že si řekli o třímilionový úplatek.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Tři dny před začátkem klíčových voleb do třetiny Senátu a do obcí přišla jedna z kandidujících stran s vážným obviněním z korupce.

SNK - Evropští demokraté, kteří se už dlouhou dobu přetahují se státem o vyplacení patnáctimilionového příspěvku za komunální volby v roce 2002, vydali prohlášení, že žádost o vydání těchto peněz berou zpět.

Důvodem je údajný třímilionový úplatek.

Peníze za peníze

Podle písemného prohlášení místopředsedy SNK-ED Stanislava Polčáka si o něj řekli emisaři Vlastimila Tlustého (ODS) výměnou za to, že SNK-ED konečně peníze za volby dostanou. Předsedkyně strany Jana Hybášková šla v rozhovoru pro Aktuálně.cz ještě dál a uvedla, že podle tlumočené nabídky měly být peníze určeny přímo pro dva ministry ODS.

Občanská demokratická strana jakoukoli korupci i účast svých lidí v případu odmítá. Nyní připravuje stanovisko, které hodlá v nejbližších minutách zveřejnit.

Na prohlášení už reagoval písemným prohlášením ministr financí Vlastimil Tlustý. "Já osobně považuji toto obvinění z korupce za vykonstruovanou provokaci s cílem poškodit mou osobu," uvedl Tlustý. Vyzval zástupce SNK ED, aby policii i veřejnosti sdělili jména konkrétních lidí a další údaje nezbytné pro vyšetřování.

Podle Tlustého se žádná naznačovaná jednání o příspěvku za volby pro SNK-ED nekonala. "Nikoho jsem nepověřil, protože celá záležitosti je v rukou soudů a právníků. Nikdy jsem také nepřislíbil, že bude této  žádosti vyhověno, ale nechal jsem celou věc přezkoumat," uvedl Tlustý.

"Měla to být provize pro dva ministry ODS a jednoho poslance za stejnou stranu," sdělila Aktuálně.cz předsedkyně strany Jana Hybášková.

Jména politiků ale nezveřejnila, pouze uvedla, že je sdělí zítra na plánovaném výslechu. Stejně tak strana nezveřejnila, zda má nějaké důkazy pro své obvinění. Jisté je jen to, že nemají žádný písemný dokument.

Česká televize ve své hlavní zpravodajské relaci uvedla, že uplácenými ministry měli být Tlustý a šéf resortu spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Oba to důrazně popřeli.

Hybášková: Nechceme nikomu škodit

Hybášková tvrdí, že úplatek měl být zamaskovaný jako vyúčtování fiktivní práce pro SNK-ED v předvolební kampani.

Strana odmítá, že by s obviněním přišla právě kvůli nadcházejícím volbám. "S volbami to rozhodně nesouvisí, nejsme vedeni snahou někoho poškodit. Například před volbami v červnu jsem podávala žalobu na Bohuslava Sobotku, který zadržoval peníze pro naši stranu," dodala Hybášková.

Místopředseda strany Polčák doplnil, že strana týden zvažovala, co s případem podnikne. "Jsme sice v tíživé finanční situaci, ale nakonec jsme se rozhodli vše oznámit státnímu zastupitelství, i proti, aby bylo jasné, že s touto korupční nabídkou nemáme nic společného," řekl Polčák.

Nejvyšší správní soud před časem rozhodl, že ministerstvo financí porušuje zákon, pokud příspěvek za volby zadržuje.

Narozdíl od svého předchůdce Bohuslava Sobotky současný ministr financí Tlustý dal nedávno najevo, že peníze vyplatí.

 

Právě se děje

Další zprávy