Huml vyzval poslance VV, aby zběhli do nového klubu

Kateřina Eliášová
9. 4. 2011 13:00
Nečasova vlády by potřebovala minimálně 7 přeběhlíků
Foto: ČTK

Praha - Stanislav Huml, kterého strana Věci veřejné vyloučila tento týden ze svého poslaneckého klubu, vyzval e-mailem poslance VV, aby se "trhli" a vytvořili nový klub.

Výzvu zveřejnil na svém webu.

"Vy slušní, pracovití jste dostali jasnou a srozumitelnou nabídku od obou koaličních partnerů - vytvořte klub Naštvaných Věcí veřejných a pojďme dál. Hlásím se do něj, i když vím, že to bude těžké," napsal jim.

"Očekávám, že kolegové tu výzvu vyslyší. Vím, že to bude znít divně, ale poslal jsem to i Vítu Bártovi," řekl Huml Aktuálně.cz.

Věci veřejné chudší o tři poslance

Huml je jedním ze tří poslanců, kteří klub VV opustili. Odejít musela i jeho bývalá šéfka Kristýna Kočí a poslanec Jaroslav Škárka.

Posledně dva jmenovaní totiž podali na ministra dopravy Víta Bártu trestní oznámení kvůli tomu, že se je pokusil uplatit, krátce nato byli vyloučeni jak z klubu, tak i ze strany.

Ostatních 21 poslanců zatím v klubu zůstává. Odpoledne se mimořádně sešli, aby reagovali na nový vývoj. Premiér Petr Nečas (ODS) totiž vyzval k rezignaci kromě Bárty i ministry Radka Johna a Josefa Dobeše.

Foto: Simona Holecová
DOKUMENT:
Výzva Stanislava Humla poslancům Věcí veřejných

VV jsou proti a zvažují i možnost vypovězení koaliční smlouvy. Pokud trojkoaliční projekt padne, Nečas bude potřebovat vedle 94 poslanců za ODS a TOP 09 minimálně sedm přeběhlíků, kteří by jeho kabinet podrželi.

"Nejsme přeběhlíci. Toto je úplně jiná situace, než v minulém volebním období. Tady jsme odešli z vládního klubu, který jen nefungoval, jak měl. Nikdo nás neuplácí, nedostanete nálepku zběha ani zrádce. Na můj krok mám jen samé pozitivní ohlasy. Má-li se ještě zachránit, co se dá, pojďme si alespoň sednout a popovídat," napsal dále Huml poslancům.

Už v týdnu se o možném odchodu radili poslanci se stranickou knížkou SNK-ED, kteří jsou součástí klubu, s vedením strany.

Vedení SNK-ED Aktuálně.cz potvrdilo, že vydalo signál k úvahám, zda by tito tři lidé (poslanci Josef Novotný, Miroslav Petráň a Jiří Štětina) neměli z klubu Věcí veřejných vystoupit.

"Jednou z těch možností je vytvoření nového klubu, který by se ve sněmovně hlásil ke slušné pravicové politice," uvedla předsedkyně strany Zdeňka Marková.

"Pevně doufám, že tito tři poslanci budou první, kteří mou výzvu pochopí a vyslyší," řekl Huml.

 

Právě se děje

Další zprávy