Hulvát Topolánek ať skončí, zní už i z jeho ODS

Zpravodajská směna
22. 3. 2010 15:18
Předseda Senátu Sobotka vyzval Topolánka k odstoupení z kandidátky ODS
Takto ne, pane předsedo. Přemysl Sobotka a Mirek Topolánek na archivním snímku.
Takto ne, pane předsedo. Přemysl Sobotka a Mirek Topolánek na archivním snímku. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předseda Senátu a jeden z doyenů Občanské demokratické strany Přemysl Sobotka vyzval Mirka Topolánka k odstoupení z kandidátky ODS do parlamentních voleb.

"Po podrobném seznámení se s posledními výroky Mirka Topolánka jsem velmi rozhořčen obsahem jeho vět pro časopis LUI," řekl předseda Senátu.

"Vyzývám ho tímto, aby odstoupil z kandidátky ODS pro volby do Poslanecké sněmovny a zvážil své působení ve vedení ODS," dodal.

Mirek Topolánek je lídrem kandidátky občanských demokratů na jižní Moravě. "Celou záležitost pokládám za uměle vytvořenou, vyjádřím se po zítřejším jednání grémia ODS. Do té doby prosím média o pochopení. Žádné kusé informace poskytovat nebudu," reagoval po několika hodinách.

Time out ODS

V nejbližších hodinách by se mělo sejít vedení ODS a Sobotkovu výzvu posoudit. "Nechte nám chvíli času, abychom se poradili. Na takovou výzvu se nereaguje ze vteřiny na vteřinu," komentoval to místopředseda strany Petr Gandalovič.

Topolánka za kontroverzní výroky kritizovali i sociální demokraté nebo premiér Jan Fischer. Ten v neděli jeho slova prohlásil za urážlivá, hloupá a zcestná.

Zároveň dodal, že následující komunikaci s Topolánkem omezí na nezbytné pracovní minimum.

ČSSD v jednom kole

Výroků, kterými se Topolánek naváží do charakteru Židů či do věřících, se už o víkendu zmocnili sociální demokraté, kteří vydávali jedno prohlášení za druhým. V pondělí pak svolali mimořádnou tiskovou konferenci, na níž šéfa ODS vyzvali, aby se stáhl z veřejného života.

"Mirek Topolánek strhl úroveň české politiky do nových netušených hlubin sprostoty, nenávisti a nesnášenlivosti," nechal se slyšet předseda socialistů Jiří Paroubek.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Jana Šterna:
ODS musí Topolánka nakopat do …

"V žádném případě s populisty z Lidového domu nespolupracuji," ohradil se proto později Přemysl Sobotka, jehož výzva se nesla v podobném duchu.

Dlouho na sebe nenechala čekat ani reakce předsedy Věcí veřejných Radka Johna. "Podporujeme aktuální dění v ODS. Zvyšuje to šance na vytvoření nekomunistické středopravé koalice po volbách," podpořil Sobotkovu výzvu.

 

Právě se děje

Další zprávy