Hulinský končí v čele pražské ČSSD, strana souhlasí

Martina Machová Martina Machová
2. 12. 2011 12:45
Nové vedení bude pražská ČSSD volit příští rok před senátními volbami
Předseda pražské ČSSD Petr Hulinský.
Předseda pražské ČSSD Petr Hulinský. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Šéf pražské sociální demokracie Petr Hulinský končí ve funkci. Navrhl to sám po jednání stranických špiček, kde o své pozici hovořil i se šéfem strany Bohuslavem Sobotkou. Následně informaci potvrdil i deníku Aktuálně.cz.

"Rozhodl jsem se, že na krajském výkonném výboru svou funkci složím," uvedl.

Stalo se tak poté, co vedení sociální demokracie na svém pátečním jednání doporučilo šéfovi pražské organizace Petru Hulinskému, aby na svou pozici rezignoval.

Vedení zároveň pražskou ČSSD vyzvalo, aby svolala mimořádnou krajskou konferenci ještě před senátními volbami, které proběhnou na podzim v příštím roce, a ke změnám ve vedení pražského zastupitelského klubu.

Vedení sociální demokracie se nepřímo vyjádřilo i k jednání Jiřího Dienstbiera, ten Hulinského veřejně obviňoval z klientelismu. "Politické grémium doporučuje představitelům ČSSD řešit vnitrostranickou polemiku na půdě sociální demokracie," stojí v rovněž v usnesení stranických špiček.  

Spor mezi tradičními rivaly v rámci české sociální demokracie se naplno opět rozhořel poté, co ODS vypověděla socialistům koaliční smlouvu na pražské radnici, jejímž architektem byl právě Petr Hulinský.

Místopředseda strany Jiří Dienstbier.
Místopředseda strany Jiří Dienstbier. | Foto: Ludvík Hradilek

Jednání o kompromisu

Deník Insider již ve čtvrtek informoval o separátních schůzkách mezi předsedou sociální demokracie Bohuslavem Sobotkou a znesvářenými stranami.

Ve čtvrtek dopoledne se sešel s Hulinským a jeho lidmi. Podle informací Insideru se snažily obě strany najít kompromisní řešení tak, aby kauza dál nepoškozovala stranu a ustaly Dienstbierovy ataky na současné vedení pražské organizace.

Tématem hovorů byly i personální otázky, nicméně odchod Hulinského byl brán jako mezní varianta.

Odpoledne pak jednal Sobotka s Jiřím Dienstbierem. Závěrem dne pak Sobotka deníku Aktuálně.cz potvrdil, že se s pražskými sociálními demokraty setkal.

"Je to pro mne zpětná vazba před jednáním politického grémia a v tom duchu budu připravovat i usnesení, které bych rád kolegům v této věci předložil," řekl Aktuálně.cz.

"Na základě toho, k jakému politickému vývoji došlo v Praze, tedy rozpad koalice s ODS, se domnívám, že pražská organizace potřebuje určitou personální a programovou obměnu, aby mohla sehrávat roli razantní a důvěryhodné opozice na pražském magistrátu," naznačil možný závěr sporu.

 

Právě se děje

Další zprávy