TOP 09 začala kampaň: "Pražák" Hudeček urazil Brno i Ostravu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 9. 9. 2014 16:16
Podpora Prahy - nikoliv Brna, Ostravy, Břeclavi nebo Krnova - může být jediným nástrojem, aby se Česko dostalo na evropskou úroveň, uvedl. Později se za výrok omluvil.
Pražský primátor Tomáš Hudeček
Pražský primátor Tomáš Hudeček | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Současný primátor hlavního města a lídr pražské kandidátky TOP 09 Tomáš Hudeček při zahájení kampaně před komunálními a senátními volbami vyjádřil přesvědčení, že podpora Prahy - nikoliv Brna, Ostravy, Břeclavi nebo Krnova - může být jediným nástrojem, aby se Česko dostalo na evropskou úroveň. Za výrok sklidil kritiku ze všech stran. Později se za něj omluvil.

Na Hudečkova slova na Facebooku reagoval například jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), který poznamenal, že si při jejich čtení vzpomněl na film Ještě větší blbec, než jsme doufali. "Tomáši Hudečku, Česká republika opravdu není jen hlavní město Praha s jejími tunely na veřejné finance," napsal také.

Proti Hudečkovu prohlášení se ohradil také lídr hnutí ANO Petr Vokřál. "Tato slova považuji za naprosto nevhodná a doufám, že jde o jednorázový úlet pana Hudečka, a ne součást volebního programu TOP 09. Jsem zvědav, co na tento nesmyslný pragocentrický výlev řeknou panu Hudečkovi v jeho rodné Olomouci či pan Kacer v Brně."

S reakcí na sebe nenechala dlouho čekat ani ODS a její pražský lídr Bohuslav Svoboda, který uvedl "... rodilý Pražák by Prahu nikdy nesrovnával s Brnem, Olomoucí či Krnovem a neplácal by podobné věty na veřejnosti. Jen člověk nejistý si svou prací a pozicí se může podobně pochybně vymezovat."

Hudečkův výrok odmítla i lidovecká kandidátka na brněnskou primátorku Klára Liptáková. "Mimopražští tvoří 90 procent populace a současně tři čtvrtiny hrubého domácího produktu," uvedla. "Myslím, že je to zřejmé pro rodilé Pražany i pro lidi, kteří v Praze bydlí, ale narodili se někde jinde, třeba jako pan primátor v Olomouci," podotkla. "Cyril s Metodějem taky nepřišli do Prahy," dodala.

Pražský primátor odpoledne uznal svou chybu a za vyjádření se obyvatelům i představitelům zmíněných měst omluvil. "To, co jsem chtěl zdůraznit, je fakt, že Praha je klíčovým tahounem celé České republiky, podílí se nejvíce na tuzemském HDP. Dnes v Praze navíc probíhají významné změny, které ji směřují na úroveň vyspělých a úspěšných západních metropolí. Proto je důležité, aby stát Prahu podporoval. Z rostoucí prosperity hlavního města bude těžit celé Česko, včetně regionů," uvedl.

"Pochopitelně, stát musí myslet i na další města, obce a kraje. Nežádám pro Prahu žádné výjimky, je v našem společném zájmu, aby byla prosperující a moderní metropolí a stala se tahounem růstu celého státu," doplnil.

Schwarzenberg: Letošní volby budou nejtěžší

Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga budou právě pražské komunální volby pro stranu klíčové. Uvedl, že volby nebudou pro stranu nikdy tak těžké jako letos, kdy proti ní vedle obvyklých soupeřů jako ČSSD nebo ODS stojí i hnutí ANO s neomezenými financemi.

"Přiznejme si, že to nikdy nebude tak těžké, jako to budeme mít letos," prohlásil Schwarzenberg. "Samozřejmě, je-li vůdcem strany - a je to strana řekněme skromně vůdcovského typu - miliardář, tak je lehké dělat kampaň," poznamenal na adresu šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Naproti tomu TOP 09 musí podle Schwarzenberga počítat každý halíř a rozmyslet si každou korunu na kampaň.

Tomáš Hudeček také řekl, že cílem je takový výsledek, který TOP 09 umožní být jasnou a hybnou silou pro tvorbu koalice. Připomněl, že se pod jeho vedením podařilo nastartovat rozsáhlé změny v hlavním městě.

Vávra na pražské kandidátce chybí

Rozpočet na pražskou kampaň je podle Hudečka 10 až 12 milionů korun. S kým by strana chtěla po volbách uzavřít koalici, její představitelé neuvedli. Místopředseda strany Miroslav Kalousek řekl, že se koalice tvoří až po volbách. Vyloučil jen povolební spolupráci s komunisty.

V senátních volbách by Kalousek za úspěch považoval vytvoření senátního klubu TOP 09 po podzimním hlasování. Ten zatím strana nemá. Do komunálních voleb pošle uskupení více než pět set kandidátek.

Tvorbu pražské kandidátky provázely spory. Nedostal se na ni nakonec Hudečkův vnitrostranický oponent a předseda pražské TOP 09 Jiří Vávra. Hudeček i Vávra předložili svou vlastní verzi kandidátní listiny. Výkonný výbor se těsně přiklonil na Hudečkovu stranu.

31 uskupení chce do zastupitelstva

Největší debata se vedla o tom, zda by se o posty v zastupitelstvu měli znovu ucházet lidé, kteří jsou obžalováni v kauze Opencard. Obžalobě čelí Hudeček a další členové strany, které si primátor prosadil do čela kandidátky.

Za Hudečka a ostatní obžalované radní se postavilo vedení strany v čele se Schwarzenbergem.

TOP 09 v roce 2010 v Praze pod vedením někdejšího guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy zvítězila. Koalici ale nakonec uzavřely ČSSD a ODS. TOP 09 se k vládě dostala až po rozpadu původní koalice v listopadu 2011. Tehdy se dohodla s ODS. Spolupráce vydržela jen do konce května 2013. Od té doby vládne TOP 09 sama s podporou ČSSD.

O křesla v zastupitelstvu hlavního města se v podzimních volbách utká rekordních jednatřicet uskupení, což je o osm více než před čtyřmi lety. Mezi nováčky, kteří se chtějí do zastupitelstva dostat, patří kromě hnutí ANO také například Úsvit přímé demokracie, Občanská konzervativní strana nebo Demokraté Jana Kasla.

 

Právě se děje

Další zprávy