Hučín chtěl do Senátu. Jde ale před soud

Martina Macková
7. 3. 2007 15:00
Přerov/Praha - Antikomunista a bývalý důstojník BIS Vladimír Hučín půjde znovu před soud. Přišel tak o možnost kandidovat do Senátu za Přerovsko.

Proti osvobozujícímu verdiktu soudu, který bývalého agenta zprostil ve všech bodech obžaloby, podala dovolání státní zástupkyně Renáta Vesecká. Nejvyšší soud dovolání v pěti bodech zamítl, jeden bod se ale vrátí k olomouckému soudu.

Vladimír Hučín byl obžalován z nedovoleného ozbrojování, neuposlechnutí rozkazu, zneužití pravomocí veřejného činitele, šíření poplašné zprávy, ohrožení utajovaných skutečností a z neoprávněného nakládání s osobními údaji. Před soud měla předstoupit původně i jeho matka, prezident Havel jí však udělil milost.

Pouze v jediném bodě vrátili soudci případ kolegům do Olomouce. Mají se zabývat znovu tím, že Hučín odmítl vydat nadřízenému v BIS seznam informátorů z prostředí levicového extremismu a v KSČM.

Přitom v listopadu 2005 soud vyhodnotil "neuposlechnutí rozkazu" bývalého kapitána zpravodajské služby jako málo společensky nebezpečný čin, za který byl navíc už potrestán. "Byl za to propuštěn. Nemohl BIS poškodit," řekl tehdy soudce Michal Jelínek.

"Vydání informačních zdrojů do rukou bezpečnostnímu aparátu ČSSD by bylo pro zdroje v letech 2000 a 2001 krajně nebezpečné, což ostatně potvrdil i vývoj politické situace za vlády ČSSD," míní Hučín.

Kandidovat? Není možné

Hučín ale kvůli znovuotevření jednoho z případů nemůže kandidovat do Senátu za Přerovsko, kde bydlí. Pokusit se získat křeslo senátora přitom plánoval. Už loni kandidoval do Senátu za sousední prostějovský obvod, který zasahuje do okolí Přerova, ale neuspěl.

Hučín při kampani do Senátu v Prostějově. Podpořil ho také senátor Jaromír Štětina
Hučín při kampani do Senátu v Prostějově. Podpořil ho také senátor Jaromír Štětina | Foto: čtk

"Mám za to, že Nejvyšší státní zastupitelství z podnětu nechvalně známého státního zastupitelství v Přerově využilo účelově svého vlivu k tomu, aby zabránilo mé kandidatuře do senátních voleb," řekl Hučín.

Přerovské státní zastupitelství má v současnosti na starosti také kauzu vicepremiéra Jiřího Čunka, který je stíhán pro podezření z braní úplatku. Hučín před časem upozornil na podezřelou minulost státního zástupce Radima Obsta, který má případ lidoveckého šéfa na starosti.

Hučín má k dispozici dokumenty, které dokazují kontakty státního zástupce Obsta a jeho rodičů s StB. Kvůli tomu se prý dříve Obst angažoval proti Hučínově rehabilitaci.

Senátor se pustil do Čunkova zástupce - ČTĚTE ZDE

O post senátora se na Přerovsku na zbývající (necelé dvouleté) období bude ucházet minimálně pět kandidátů. Kandidaturu již oznámil primátor Přerova Jiří Lajtoch (ČSSD), jeho náměstkyně Elena Grambličková (ODS), tajemník přerovské radnice Jiří Bakalík (KDU-ČSL) a podnikatel Josef Nekl (KSČM).

Křeslo v horní komoře se uvolnilo poté, co odstoupila senátorka Jitka Seitlová, která byla zvolena zástupkyní ombudsmana. Do Senátu se bude volit v dubnu také na Chomutovsku, kde se vzdal ze zdravotních důvodů mandátu senátor Petr Skála.

 

Právě se děje

Další zprávy